Katarzyna Niewiadoma. Foto: ASO
Katarzyna Niewiadoma. Foto: ASO

29-letna Poljakinja je imela pred zadnjo etapo 27 sekund prednosti pred drugo Nizozemko Puck Pieterse, a vse je bolj zanimal zaostanek za drugo Nizozemko, in sicer lansko zmagovalko Demi Vollering, ki je na osmem mestu zaostajala minuto in 15 sekund.

Demi Vollering. Foto: ASO
Demi Vollering. Foto: ASO

Dva vzpona zunaj kategorije
Zadnja etapa je bila izredno zahtevna, saj sta karavano čakala dva vzpona zunaj kategorije, najprej na Glandon (19,9 km; povprečni naklon 7,2 odstotka), nato pa še ciljni na Alpe d'Huez (14 km; 7,9 odstotka).

Vollering je pobegnila 54 km pred ciljem, Katarzyna Niewiadoma je sprva potegnila zraven, a ni zdržala stika, zato pa je z Vollering ušla Pauliena Rooijkkers, ki je imela prav tako računico za skupno zmago, njen zaostanek je pred kraljevsko etapo znašal 1:13.

Na koncu prva trojka v razmiku 10 sekund
Obe Nizozemki sta ves čas vodili za približno minuto, kar je obetalo izjemno dramatičen zaključek. In tako je tudi bilo, v virtualnem seštevku je vodila ena, zdaj druga, na koncu je etapo dobila Vollering, Niewiadoma je prišla v cilj minuto in sekundo za zmagovalko, na koncu pa je Tour rešila za vsega štiri sekunde, Rooijakkers pa je zmanjkalo deset sekund. Rooijakkers bi za skupno zmago potrebovala zmago v etapi in še dodatni dve sekundi prednosti na cesti pred Poljakinjo.

Ženski Tour se po (mladi) tradiciji končuje z zelo zahtevno gorsko etapo. Foto: ASO
Ženski Tour se po (mladi) tradiciji končuje z zelo zahtevno gorsko etapo. Foto: ASO

Ves čas je verjela
"To je noro. Ta zadnja etapa je bil pravi vrtiljak čustev. Na prelazu Glandon sem imela velike težave, a sem se na spustu nekoliko spočila in osvežila. Posebej se moram zahvaliti tudi ekipi Lidl Trek, saj je bila v skupini Lucinda Brand, ki je pomagala loviti vodilni. Na Alpe d'Huez sem morala pametno pritiskati na pedale in nekako omejiti škodo ter dati vse od sebe v zadnjih petih kilometrih. Nikoli nisem nehala verjeti. Ves čas so mi kričali na uho po zvezi, sovražila sem vsak meter zadnjega vzpona, a na koncu dobila Tour, kar je preprosto noro," je bila presrečna zmagovalka.

Pogosto na odru, zadnja leta redko na vrhu
Niewiadoma je vsa leta del svetovnega vrha, a vedno ji je malo zmanjkalo do vrha in zmag. Med letoma 2020 in 2023 je zbrala kar 24 uvrstitev na zmagovalni oder, a vedno je ostala brez zmage. Črni niz je končala letos aprila, ko je dobila Valonsko puščico.

Niewiadoma do največjega uspeha v karieri

Smola Vollering na peti etapi
Na drugi strani je največja nesrečnica Vollering, ki je bila najboljša kolesarka na dirki, dobila je dve etapi. Ključno smolo je imela na peti etapi, v kateri je v rumeni majici pet kilometrov pred ciljem padla in takrat izgubila kar minuto in 47 sekund. V tisti etapi je zmagala Blanka Vas (prva madžarska zmaga na Touru), druga pa je bila (kakopak) Niewiadoma, kar je bilo njeno že 30. drugo mesto v karieri.

Niewiadoma v pravi drami dobila Tour

Dirka po Franciji

8. etapa, Le Grand-Bornand−Alpe d'Huez, 150 km