Borut Božič ima naravnost sanjsko sezono. Pred Vuelto je zmagal na etapi tudi na Poljskem, Belgiji in Tour du Limousinu. Foto: EPA
Borut Božič ima naravnost sanjsko sezono. Pred Vuelto je zmagal na etapi tudi na Poljskem, Belgiji in Tour du Limousinu. Foto: EPA
Borut Božič
Božič se odlično zaveda svojih kvalitet. Ni aroganten, je pa primerno samozavesten. Foto: Reuters
Borut Božič
Tudi prihodnje leto ostaja pri Vacansoleilu, nato bi ga pot lahko popeljala med največja moštva. Foto: Reuters
Zgodovinska zmaga Božiča

Najboljši slovenski šprinter je na Dirki po Španiji kronal naravnost fenomenalno sezono ter dosegel težko pričakovano prvo slovensko etapno zmago na tritedenskih dirkah. Vendar tega ne bi sam izpostavljal. "Tu na Vuelti sem si sam želel zmagati, ker sem letos že večkrat dokazal, da sem izjemno hiter," je razmišljal 29-letnik.

Blizu samega vrha je bil že v 3. etapi, ko ga je kljub odličnemu izhodišču prehitel Greg Henderson, pa tudi včeraj, ko je bil na koncu osmi. Tokrat je vendar prišel njegov dan. Čeprav zjutraj tega še ni slutil. "Včasih občutki očitno varajo," se mu zdaj sladko smeji.

Lahko opišete ves direndaj okrog vas po tej veliki zmagi? Najbrž si še niste mogli dobro oddahniti, čestitke dežujejo, tudi z naše strani ...
Hvala za čestitke. Čakam na doping kontroli. Sem si že oddahnil, sem že čisto sproščen.

Najbrž se zavedate, da ste prvi Slovenec z zmago na eni od treh največjih tritedenskih dirk. Vaš komentar?
Občutki so neverjetni, zato ker se zadnja dva dni nisem najbolje počutil. Tudi danes zjutraj, ko sem se zbudil, nisem pričakoval, da se lahko borim za sam vrh. Včasih občutki očitno varajo ...

Sprint ste začeli izjemno zgodaj, zadnjih dvesto metrov ste bili povsem sami v ospredju. Ste to načrtovali ali se je pač izšlo tako, kot se je?
Včeraj je bil cel zadnji kilometer naravnost. Zadnjih 400 metrov sem bil na prvem mestu in nisem želel štartati, ker če bi, bi spet zmagal tisti, ki je bil za mano. Danes je bilo nekoliko drugače. Od zadnjega ovinka je bilo še 260 metrov. Včeraj sem bil v predobrem položaju, danes sem bil pa za vsemi najboljšimi. Za Boonenom, Greiplom in Farrarjem. V bistvu sem štartal zato, ker sem se počutil bolje kot včeraj, pa še izgubiti nisem imel kaj, ker sem bil za njimi.

Šprint ste izpeljali brez pomoči moštvenih kolegov. Dokazali ste veliko moč. Je bilo to tudi posledica izjemne želje po tako težko pričakovani prvi slovenski etapni zmagi na tritedenskih dirkah?
Ne bi izpostavil slovenske zmage, tu na Vuelti sem si sam želel zmagati, ker sem letos že večkrat dokazal, da sem izjemno hiter. Vedel sem, da lahko zmagam. Na Vuelto sem se skušal maksimalno pripraviti. Uspelo mi je.

Dokazali ste, da ste specialist za tehnične zaključke. V ravnih vam ne gre tako dobro. Kaj menite?
Tukaj se je pokazala iznajdljivost, tudi to, kako si tehnično podkovan. Kadar so pa zaključki ravni, je zelo pomembna ekipa. Ob takšni konkurenci Columbie, Quick Stepa in Liquigasa se fantje iz mojega Vacansoleila sicer zelo trudijo, vendar smo težko kos takim izkušenim ekipam. V takšnih šprintih, kot je bil današnji, imam veliko več možnosti za dober rezultat, če sem sam. Jasno, če se dobro počutim.

Izpolnili ste cilj, ki ste si ga zastavili pred Vuelto. Vam še kaj ostane? Začenjajo se drugačne etape ...
Tako težke dirke še nisem vozil. Že prej sem imel načrt, da bom šel iz dneva v dan. Kadar bodo "moje" etape, se bom poskušal nanje osredotočiti in doseči lep rezultat.

Preostali favoriti za zmago so le gledali drug drugega, na vas pa kar pozabili. Menite, da so vas malce podcenjevali?
Mislim, da ostali že zelo dobro vedo, kdo sem jaz.

Vaša ekipa je bila povabljena le zato, ker se je Vuelta začela na Nizozemskem. S tem uspehom ste najbrž zadostili vse njihove apetite. Kako je z vašo pogodbo - boste ostali pri tej ekipi, ali pa vam bo današnji uspeh odprl vrata med največja moštva?
Jaz skoraj zagotovo ostajam tukaj še eno leto. Povabilo za Vuelto smo pa dobili zaradi dobrega dirkanja.

V MMC-jevem intervjuju ste pred dvema mesecema rekli, da je Fabian Cancellara zelo nedostopen in neprijazen. Vam je danes le stisnil roko oziroma če ste dobili čestitko kakšnega kolesarja, ki se do zdaj za vas ni zmenil?
S šprinterji, ki se tu borimo za zmage, imamo vsi neko medsebojno spoštovanje. Dobro se razumemo. Bomo pa videli jutri ali čez dva dni, če mi bo kakšen od teh največjih dal kompliment. Vendar se s tem sploh ne obremenjujem.

Zgodovinska zmaga Božiča