Če se je na ob padcu na Kolovratu izšlo sanjsko brez posledic, pa si je Zana na domačih cestah izpahnil in zlomil ključnico tik pred državnim prvenstvom Italije. Foto: Sportida
Če se je na ob padcu na Kolovratu izšlo sanjsko brez posledic, pa si je Zana na domačih cestah izpahnil in zlomil ključnico tik pred državnim prvenstvom Italije. Foto: Sportida

Filippo Zana je z osvojitvijo zelene majice za zmago na Dirki po Sloveniji veljal za vročega favorita državnega prvenstva Italije, kjer bi branil naslov prvaka in znameniti tribarvni dres. A na treningu je 24-letnik iz Benečije padel in si izpahnil ter zlomil ključnico na desni rami.

Njegova ekipa Jayco AlUla je sporočila, da ga v petek čaka operacija. S tem je ostal brez sobotne cestne dirke v Trentinu, kjer so v okolici kraja Comano Terme pripravili izredno razgibano progo, pisano na kožo Zane (227 km s 3730 višinskih metrov).

Zana je sicer preteklo soboto ob drugem spustu s Kolovrata tik pod vasjo Livške Ravne vratolomno padel, ker je ob veliki hitrosti slabo ocenil nevaren ovinek oziroma je po lastnih besedah predvideval, da nevarni ovinek še pride na vrsto. Kljub srhljivi salti na travnik s konji in drevesnimi štori, jo je Zana odnesel brez posledic. Mirno je stekel za kolesom navzdol in se nato kot pri ciklokrosu vrnil na cesto.

Vratolomen padec vodilnega Zane pri spustu s Kolovrata

Sicer je izgubil vodilno mesto in najbrž etapno zmago, a vseeno v cilj prišel s favoriti in dobil sprint v Kobaridu za 2. mesto, s čimer je oblekel zeleno majico vodilnega, kar je nato suvereno ubranil v zadnji etapi z zaključkom prek Trške Gore in s ciljem v Novem mestu.

"Meni dirka, njemu etapa," je ob koncu slovenske pentlje Zana dejal, da sta si z Matejem Mohoričem razdelila izkupiček zadnjega dne. Ob slavju v Kobaridu je Zana kazal, da ni niti resneje obdrgnjen in je še dres bil le malce strgan, četudi na več krajih. Naslednji dan pa tudi ni čutil drugih posledic očitno mehkega pristanka na travniku.

V teh dneh se po Evropi in svetu odvijajo tradicionalna kolesarska državna prvenstva: v vožnji na čas in cestni dirki. Tudi v Sloveniji.