Rui Alberto Faria da Costa je kar 181 km vozil v ospredju. Foto: Reuters
Rui Alberto Faria da Costa je kar 181 km vozil v ospredju. Foto: Reuters
Thor Hushovd
Thor Hushovd je bil v cilju popolnoma izčrpan, vseeno pa mu je uspelo zadržati rumeno majico. Foto: Reuters
Philippe Gilbert
Philippe Gilbert je z drugim mestom znova oblekel zeleno majico. Zbral je že 187 točk, na drugem mestu je Jose Joaquin Rojas s 172 točkami. Foto: EPA
Robert Gesink
Robert Gesink je zadržal belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Foto: EPA
Chris Horner
Za Chrisa Hornerja je Toura konec. Foto: Reuters
Brajkovič okreva po padcu na Touru
Prva gorska etapa ni prinesla velikih sprememb

Costa je bil najvztrajnejši kolesar iz skupine ubežnikov, v begu je bil vse od osmega kilometra. 24-letni Portugalec je imel na cilju 12 sekund prednosti pred Belgijcem Philippom Gilbertom, ki je bil najmočnejši na sklepnem vzponu, ki je bil dolg 1,6 km, povprečen naklon pa je bil 7,6-odstoten. Cadel Evans je zasedel tretje mesto, toda Norvežana Hushovda se ni otresel, tako da ima kolesar Garmina še naprej sekundo prednosti pred Avstralcem.
"V beg sem se pognal z željo, da uspem. Vedel sem, da imam možnosti, če pridem s prednostjo pred zadnji klanec. Noge so me služile in dosegel sem uspeh kariere," se je smejalo Portugalcu, ki je priznal, da mu je pri pobegu pomagal tudi veter v hrbet: "Etapa je bila zelo hitra. Veter nas je dobesedno nosil."
Hushovd trpel, a izpolnil skriti cilj
"Številni so predvidevali, da bom moral danes sleči rumeno majico. Iskreno povedano, tudi sam današnjega razpleta nisem pričakoval. Toda očitno je bilo moje razmišljanje preveč pesimistično. Ne bom lagal, da nisem trpel, toda trma je premagala bolečine in skriti cilj sem izpolnil. Še en dan bom na vrhu skupnega seštevka, upam pa, da bo tako tudi po nedeljski etapi, ki bo zame spet peklenska," je dejal aktualni svetovni prvak, ki preseneča s svojo močjo na vzponih.
Schleck ni spustil Contadorja izpred oči
Z napadom je poskusil Aleksander Vinokurov, ki pa je bil v zadnjem kilometru ujet in mu ni uspelo pridobiti nobene sekunde v primerjavi z drugimi favoriti. Alberto Contador je nekajkrat pospešil, ves čas pa mu je sledil Andy Schleck, tik za njim pa njegov brat Frank in Evans.
Gesink ni v pravi formi
Padcev, ki so zaznamovali uvodne etape, tokrat ni bilo, vseeno pa je iz boja za vrh najbrž izpadel še eden izmed favoritov. Zadnji vzpon je bil prehud za Nizozemca Roberta Gesinka, ki je zaostal minuto in 23 sekund. To sicer ni veliko, a je vzpon pokazal, da Nizozemec (skupno je zdaj 17.) ni v pravi formi.
Od Slovencev je bil najboljši Kristijan Koren. Z zaostankom minute in 38 sekund je zasedel 60. mesto, v skupnem seštevku pa je 43. in za vodilnim zaostaja štiri minute in 47 sekund.

Konec tudi za Hornerja
Ameriški kolesar Chris Horner je zaradi posledic padca na petkovi etapi odstopil s Toura, s čimer je ekipa Radioshacka po Janiju Brajkoviču izgubila še drugega aduta za visoka mesta. Horner, lani 10. v skupni razvrstitvi, je padel okoli 40 km pred ciljem in za kratko celo izgubil zavest. Etapo je nato z zaostankom 13 minut vendarle končal, a so bile poškodbe prehude, da bi nadaljeval. Horner si je namreč zlomil nos in poškodoval meča, tako da bo konec tedna preživel v bolnišnici.

RadioShacku od štirih asov ostal le še eden
RadioShack se je na Dirko po Franciji podal s štirimi močnimi kolesarji, a mu zdaj ostajata le še Nemec Andreas Klöden in Američan Levi Leipheimer, ki pa je v petek prav tako padel in izgubil tri minute. Prvi teden Toura so zaznamovali številni padci favoritov. Poleg že omenjenih Brajkoviča, Hornerja, Leipheimerja so se na tleh znašli tudi Španec Alberto Contador, Belgijec Tom Boonen in Britanec Bradley Wiggins. Zadnja sta Tour že končala.

8. etapa, 
Aigurande-Super Besse Sancy, 189 km:
1. R. FARIA DA COSTA POR 4:36:46 2. P. GILBERT BEL +0:12 3. C. EVANS AVS 0:15 4. S. SANCHEZ ŠPA vsi 5. P. VELITS SLK 6. D. DEVENYNS BEL 7. D. CUNEGO ITA 8. A. CONTADOR ŠPA 9. A. SCHLECK LUKS isti 10. F. SCHLECK LUKS ... 14. I. BASSO ITA 22. A. VINOKUROV KAZ čas 60. K. KOREN SLO 1:38
171. G. BOLE SLO 19:59
172. B. BOŽIČ SLO isti čas
Skupni vrstni red po 8. etapi:
1. T. HUSHOVD NOR 33:06:21 2. C. EVANS AVS +0:01 3. F. SCHLECK LUKS 0:04 4. A. KLÖDEN NEM 0:10 5. J. FUGLSANG DAN 0:12 6. A. SCHLECK LUKS isti čas 7. T. MARTIN NEM 0:13 8. P. VELITS SLK isti čas 9. D. MILLAR VB 0:19 10. P. GILBERT BEL 0:30 11. A. VINOKUROV KAZ 0:32 ... 13. I. BASSO ITA 1:03 20. A. CONTADOR ŠPA 1:42 43. K. KOREN SLO 4:47
136. B. BOZIČ SLO 30:47
139. G. BOLE SLO 31:47
Brajkovič okreva po padcu na Touru
Prva gorska etapa ni prinesla velikih sprememb