Lance Armstrong se podaja na svoj zadnji Tour. Foto: EPA
Lance Armstrong se podaja na svoj zadnji Tour. Foto: EPA

Prav zanimivo je, da se je letos na nizozemskih tleh začela tudi Dirka po Italiji, ki jo je ob koncu maja dobil Italijan Ivan Basso. In ni jih malo, ki prav Ivana Groznega umeščajo najmanj na širši seznam favoritov za končno slavje pod Slavolokom zmage na Elizejskih poljanah zadnjo nedeljo v letošnjem juliju.

Spoštovanje do tlakovanih cest
Večina kolesarjev bo v mesto ob nasipu reke Rotter prispela danes. Tour je vsekakor posebna dirka, ki v celoti zahteva tudi povsem drugačne priprave na začetek. Člani ameriškega Radio Shacka so na cestah, na katerih se bodo vozili uvodni kilometri, že od včeraj. Tlakovane ceste, ki jih poznamo z vsakoletnih spomladanskih klasik, vzbujajo obilo spoštovanja in tudi strahu tudi med največjimi.

Armstrong prišel po osmo zmago
In mednje zlahka štejemo tudi Lancea Armstronga, ki je ob prihodu v Belgijo povedal, da je to njegov zadnji Tour in da ga na koncu zanima le osma zmaga. Konec koncev se je na kolo znova usedel zgolj in samo zaradi tega dosežka. Lani za kaj takega še ni bil pripravljen. Tudi razmerja pri Astani, ki so bila povsem drugačna, kot jih je bil vajen, mu niso bila pisana na kožo. Naredil je vse, da je našel novega pokrovitelja v domačih logih. Uspelo mu je kljub nehvaležnim časom za kolesarski šport, kar je bila njegova prva zmaga. Pod svoje okrilje je nato vzel večji del Astaninih kolesarjev, vsekakor pa vse tiste, ki so bili bliže njemu kot španskemu asu Albertu Contadorju.

Brajkovič na svojem prvem Touru
Med temi je bil vsekakor Jani Brajkovič, ki je že vrsto let v zahtevnih vodah poklicnega kolesarstva in bo šele v tem juliju okusil čare, ki jih ponuja le Tour. Lahko še enkrat rečemo, da smo nekaj takega pričakovali precej prej. In to bi se tudi zgodilo, če bi bil Brajkovič v katerem koli drugem okolju. V največji meri je bil najmanj v zadnjih letih, zagotovo pa lani, osmoljenec zaradi boja znotraj moštva Armstrong – Contador, ki ga je na koncu zanesljivo dobil Španec.

Prvič kar štirje mušketirji
Letošnji Tour bo zgodovinski za slovenski kolesarski svet. Do zdaj še nikdar na dirki vseh dirk ni bilo štirih naših kolesarskih mušketirjev. Brajkovič je sicer novinec na Touru, vsekakor pa prvo slovensko ime, ki lahko meri tudi na skupno zmago. Za zdaj seveda le v ekipnem delu. Na nekaj podobnega bi lahko meril tudi Kristjan Koren, ki bo pazil na že omenjenega Bassa, toda skorajda ne gre verjeti, da bi italijansko lahko moštvo zmagalo na francoski pentlji. Tudi Grega Bole in Simon Špilak sta sposobna poseči po najvišji slovenski etapni uvrstitvi. Do zdaj je bil najboljši Andrej Hauptman na 4. mestu. Vse kaže, da bo tudi po letošnjem Touru najboljši v skupnem seštevku ostal Tadej Valjavec, ki so ga kolesarski mogočniki udarili po prstih že pred začetkom Gira.

Dare Rupar, Športna zgodba, Val 202