Zmagoviti krik Primoža Rogliča pred očmi svoje družine. Kdo ga lahko ustavi na poti do skupne zmage na
Zmagoviti krik Primoža Rogliča pred očmi svoje družine. Kdo ga lahko ustavi na poti do skupne zmage na "dirki proti soncu"? Vsekakor smola, ki pa je je bil na Pariz‒Nica že deležen: v četrtek je padel, v petek pa je imel okvaro kolesa. Foto: ASO/Fabien Boukla

Nikoli ne veš, kako se bo razpletlo, a pomembno je, da daš svoj maksimum, potem pa moramo biti zadovoljni z izidom, ki ga dosežemo. A če zmagujemo je vse tako slajše in lažje

Primož Roglič za Val 202

Jonas Rutsch, zadnji ubežnik, je bil ujet kilometer pred ciljem, nato pa je s precizno odmerjenim napadom in izjemno močjo Roglič spet pokazal, da je brezhibno pripravljen na novo sezono. Švignil je mimo Christopha Laporta in se s precejšnjo prednostjo na cilju v Biotu lahko veselil druge zmage sezone in 49. kariere. V cilju sta ga takoj pozdravila partnerica Lora in sin Lev.

Drugi je v cilj prišel Laporte (Cofidis), tretji pa Michael Matthews (BikeExchange). V skupnem seštevku ima Roglič zdaj 41 sekund prednosti pred Maxom Schachmannom (Bora HansGroge) in 50 pred Ionom Izaguirrejem (Astana Premier Tech). Do konca sta še dve etapi, ki bosta zaradi slabega epidemiološkega položaja spremenjeni.

Profil 6. etape dirke Pariz–Nica: Brignoles–Biot z več kot 3500 višinskimi metri kolesarjenja. Foto: ASO
Profil 6. etape dirke Pariz–Nica: Brignoles–Biot z več kot 3500 višinskimi metri kolesarjenja. Foto: ASO

Zakaj ne bi poskusil?
"Izjemno vesel sem, takšna zmaga je spet nekaj novega. Dan je bil zelo naporen in na koncu sem si rekel: vsi so utrujeni, zakaj ne bi poskusil. Res imenitno, da mi je uspelo," je nekaj minut po koncu povedal Roglič, ki je podobne šprinterske sposobnosti pokazal tudi novembra v zaključku 16. etape Vuelte.

"Naši fantje so ponovno vse držali pod nadzorom in so me dobro varovali. Na koncu sem imel noge, da sem lahko zmagal etapo. Nikoli ne veš, kako se bo razpletlo, a pomembno je, da daš svoj maksimum, potem pa moramo biti zadovoljni z izidom, ki ga dosežemo. A če zmagujemo, je vse tako slajše in lažje," je za Val 202 v Biotu povedal Roglič.

"Načeloma poznam. A normalno toliko v notranjost, kot je Colmiane, ne treniram. Sem ga pa odpeljal na 2. etapi lanskega Toura. Zagotovo pa nas čakati dve kratki in eksplozivni etapi nad Nico," se je zasavski orel ozrl na zadnji dve etapi, ki bosta potekali nad Nico, kjer kot prebivalec Monaka redno trenira.

Zemljevid zadnjih 5 km s prerezom, ki razkrivajo zahtevnost cilja v vasici Biot: najprej spust do reke in nato resen 2-km in 5-odstotni vzpon do cilja. Foto: ASO
Zemljevid zadnjih 5 km s prerezom, ki razkrivajo zahtevnost cilja v vasici Biot: najprej spust do reke in nato resen 2-km in 5-odstotni vzpon do cilja. Foto: ASO

Kljub ugodni trasi pobeg obsojen na neuspeh
6. etapa (202,5 km) je imela pet gorskih ciljev (na sredini trase je bil 7,5 km dolg vzpon 1. kategorije Cote de Cabris s povprečnim naklonom 5,8 odstotka) in je bila idealna za ubežnike. Najprej je poskusila šesterica, preostala je še četverica, v kateri je bil Kenny Elissonde z zaostankom 2:24 Rogliču potencialno nevaren. Prednost ubežnikov pred glavnino je presegala 3 minute, a se je nato stopila.

Finiš v Biotu, srednjeveški hribovski vasici z izjemnim razgledom na Azurno obalo, je bil zahteven. Že zadnjih 5 km je bilo pošteno zavitih, po spustu pa sta sledila 2 km resnega vzpona s povprečnim naklonom 5,3 odstotka do cilja v srcu starodavne vasice. Napori so bili preveč za Sama Bennetta, ki je na letošnji dirki Pariz-Nica dobil že dva šprinta.

Dirka proti soncu je znova pokazala tudi svojo nevarno plat ‒ zaradi padca je moral odstopiti tretji v skupnem seštevku in najboljši mladi kolesar Američan Brandon McNulty (UAE Emirates).

Brez štartov in cilja v sami Nici
V petek zjutraj je župan Nice Christian Estrosi medtem potrdil spremembe trase za soboto in nedeljo. Ker bo 63 obalnih občin Azurne obale že tretji zaporedni konec tedna v zaprtju (lock-downu), se zadnji dve etapi ne bosta začeli v Nici, s čimer že drugo leto tudi odpade tradicionalni cilj na sloviti Angleški promenadi v središču mesta.

Sobotna, 7. etapa se bo začela v Brocu, severno zunaj mestnega območja, cilj pa ostaja nespremenjen na gorskem vzponu Valdeblore La Colmiane (1499 m; 16,2 km s 6,2 odstotka). Nedeljska etapa bo še skrajšana, štart bo v kraju Plan du Var, cilj pa v Levensu, oboje na levem bregu reke Var v hribih tik nad Nico.

Za gledalce bosta eksplozivni etapi zelo razburljivi, napoveduje Roglič, ki se ne bo oziral na prvega zasledovalca Schachmanna: "Osredotočen bom le nase. Če mi bo to uspelo in bo celotna ekipa opravila svoje delo, bo tudi rezultat temu primeren."

Zlomljen komolec Tonyja Martina

Zdravniški pregled je razkril, da si je Rogličev ekipni kolega Tony Martin ob padcu v 5. etapi zlomil kost v komolcu. "Sumili so tudi na pretres možganov, izkazalo se je, da je z glavo vse v redu. Na žalost ga čaka prisilen počitek, najbrž bo moral izpustiti vsaj dirko po Baskiji. Vsekakor je to za nas udarec, saj je pomemben člen in ga potrebujemo," je povedal športni direktor Jumbo Visme Grischa Niermann.

Tri etape in vsakemu zvezdniku po ena zmaga. Na osmih dirkah ali etapah, ko so bili štartu sočasno Mathieu van der Poel, Wout van Aert in Julian Alaphilippe je slavil eden izmed teh treh kolesarskih superzvezdnikov. Bo niza konec v soboto v gorah? Foto: EPA
Tri etape in vsakemu zvezdniku po ena zmaga. Na osmih dirkah ali etapah, ko so bili štartu sočasno Mathieu van der Poel, Wout van Aert in Julian Alaphilippe je slavil eden izmed teh treh kolesarskih superzvezdnikov. Bo niza konec v soboto v gorah? Foto: EPA

Van der Poel ugnal Van Aerta

Na italijanski etapni dirki Od Jadranskega do Tirenskega morja je 3. etapa Monticiano‒Gualdo Tadino (219 km) prinesla še tretji obračun svete trojice: Wout van Aert, Julian Alaphilippe in Mathieu van der Poel.

Belgijec je v sredo dobil uvodno etapo in je ubranil modro majico vodilnega, Francoz je po izrednem zaključku bil junak četrtka, tokrat pa je vrsta prišla na Nizozemca.

V šprintu navkreber je imel največ moči van der Poel, ki je izkoristil taktično igro Deceuninck QuickStepa. Po ostrem ovinku 1 km pred ciljem je skočil Zdenek Štybar, njegov ekipni kolega Alaphilippe pa je namerno dopustil luknjo, ki jo je moral zakrpati vodilni van Aert.

Profil 3. etape Tirreno-Adriatico: razgibana prva polovica, a nato z izjemo gorskega cilja ravninsko nadaljevanje, kar povečuje možnosti za šprinterski zaključek. Foto: RCS Sport
Profil 3. etape Tirreno-Adriatico: razgibana prva polovica, a nato z izjemo gorskega cilja ravninsko nadaljevanje, kar povečuje možnosti za šprinterski zaključek. Foto: RCS Sport

Popravil četrtkovo napako
Priložnosti za zmago po drugem mestu v 2. etapi tokrat van der Poel ni zapravil in nizozemska raketa je po sobotnem šovu na Strade Bianche vnovič poletela za novo zmago sicer uradno drugoligaške ekipe Alpecin Fenix. Van Aert je bil za tolažbo drugi, šprinterski adut belgijske ekipe Davide Ballerini pa tretji.

"Mislil sem nase in na včerajšnjo napako. Res sem bil vesel, da sem zmagal po odličnem delu svojih ekipnih tovarišev. Luknja do Štybarja je bila ključna, saj je moral Wout takoj odreagirati, drugače bi bilo nevarno, a sam mislim, da sem se pravilno odločil, da počakam," je van der Poel podal svoj tok misli, ki ga je pripeljal do 30. zmage v cestnem kolesarstvu.

V soboto bodo oči uprte v Tadeja Pogačarja, ki naj bi po predvidevanjih moral napasti, če želi za UAE Emirates osvojiti
V soboto bodo oči uprte v Tadeja Pogačarja, ki naj bi po predvidevanjih moral napasti, če želi za UAE Emirates osvojiti "dirko dveh morij". Foto: RCS Sport

Pogačar osmi v šprintu z vseh vetrov
Od slovenske četverice se je v zaključku pričakoval Luka Mezgec, ki so mu pisani tovrstni zahtevnejši šprinti na rahlih klancih, a ga tokrat v zaključku ni bilo. Zato pa ni manjkal Tadej Pogačar, ki si je v mešani druščini šprinterjev in poskočnih kolesarjev za klasike prišprintal osmo mesto, s čimer je v skupnem seštevku napredoval na peto mesto.

Pred slovenskim šampionom je dan pred kraljevsko in edino pravo gorsko etapo le omenjena sveta trojica: WvA, MdvP (+4 sekunde) in JA (+10 sekund) ter Mikel Landa (+19 sekund), medtem ko sam Pogačar zaostaja 20 sekund.

Ker dolgi pobeg skupine okoli Marka Paduna ni uspel, se je v zahtevnem šprintu navkreber odvil nov zvezdniški obračun iz ciklokrosa. Zadnjih 5 km trase je imelo povprečen naklon dva odstotka, najstrmejši del 8,5 odstotka, tik pred zadnjim kilometrom pa je še oster in zavit ovinek.

"Jutri je na vrsti najtežja etapa. Komaj čakam na ta izziv in upam na dobre noge. Danes je bila etapa dolga in zahtevna, na koncu je bilo tudi mrzlo. Počutil sem se dobro, a noge so bile po takšni etapi nekoliko utrujene," je povedal Pogačar.

Kaj bo prinesel gorski cilj etape?
V soboto bo na sporedu najtežja etapa na dirki od Ternija do vrha na Prato di Tivi. Zaključni vzpon je dolg 14,7 km s povprečnim naklonom sedem odstotkov. Pred tem bodo kolesarji premagali še en vzpon najvišje kategorije.

Matej Mohorič na Giru do velike zmage
Prerez zadnjih 3 km petkove etape s ciljem v Gualdo Tadinu. Foto: RCS Sport
Prerez zadnjih 3 km petkove etape s ciljem v Gualdo Tadinu. Foto: RCS Sport

Mohorič dobil najdaljšo etapo Gira 2018
Gualdo Tadino, mesto v Umbriji, je sicer srečen kraj za slovensko kolesarstvo. Matej Mohorič je 15. maja 2018 dobil 10. etapo Dirke po Italiji, ki je bila z 244 km najdaljša tisto leto. Takrat 23-letnik je napadel 39 km pred ciljem, priključila sta se mu le Davide Vilella in Nico Denz, ravno z Nemcem pa je moral obračunati v ciljnem šprintu za prestižno etapno zmago na Giru.


KOLESARSTVO ‒ UCI WORLD TOUR 2021


79. PARIZ‒NICA

6. etapa, Brignoles–Biot, 202,4 km:

Brignolles-Biot, 202 km:              
  1. P. ROGLIČ        SLO      4:40:22
  2. C. LAPORTE       FRA             
  3. M. MATTHEWS      AVS          vsi
  4. D. TEUNS         BEL         isti
  5. A. PARET PEINTRE FRA          čas

Skupni vrstni red (6/8):

  1. P. ROGLIČ        SLO     23:22:53
  2. M. SCHACHMANN    NEM        +0:41
  3. I. IZAGUIRRE     ŠPA         0:50
  4. A. VLASOV        RUS         0:51
  5. M. JORGENSON     ZDA         1:08
  6. T. BENOOT        BEL         1:14

59. OD TIRENSKEGA DO JADRANSKEGA MORJA

3. etapa, Monticiano‒Gualdo Tadino, 219 km:

  1. M. VAN DER POEL  NIZ      5:24:18
  2. W. VAN AERT      BEL          vsi
  3. D. BALLERINI     ITA         isti
  4. S. HIGUITA       KOL          čas
  8. T. POGAČAR       SLO             
...
 92. L. MEZGEC        SLO        +1:44
118. J. TRATNIK       SLO         2:20
119. J. POLANC        SLO         2:20

Skupni vrstni red (3/7):

  1. W. VAN AERT      BEL     14:01:47
  2. M. VAN DER POEL  NIZ        +0:04
  3. J. ALAPHILIPPE   FRA         0:10
  4. M. LANDA         ŠPA         0:19
  5. T. POGAČAR       SLO         0:20
...
 58. J. POLANC        SLO         3:20
 86. L. MEZGEC        SLO        11:19
134. J. TRATNIK       SLO        17:41