Peter Sagan je dobil šprint drugič na letošnji Vuelti. Foto: Reuters
Peter Sagan je dobil šprint drugič na letošnji Vuelti. Foto: Reuters
Bradley Wiggins
Bradley Wiggins je zadržal rdečo majico. Britanci še vedno čakajo na zmagovalca na eni izmed treh največjih dirkah sveta. Foto: EPA

Slovak Sagan je na letošnji Vuelti dosegel že drugo etapno zmago, saj je slavil tudi v šesti etapi. Po odstopu Marka Cavendisha je brez pravega tekmeca v skupinskih šprintih, ki pa so zelo redki. Na drugo mesto se je prebil Nemec John Degenkolb (HTC-Highroad), Italijan Daniele Bennati (Leopard Trek) pa je bil tretji.
"Skušam izkoristiti vsako priložnost v šprintu, a Nibali je naš kapetan. Vse je podrejeno njegovi skupni zmagi, ima zelo lepe možnosti. Prvič sem na tako veliki dirki in res mi ne bi moglo iti bolje. Zdaj si želim priti do Madrida," je dejal 21-letni Sagan.

Jani Brajkovič je tudi po 12. etapi v skupnem seštevku ohranil mesto v prvi deseterici, še vedno zaostaja dve minuti. Belokranjec je zasedel 35. mesto, v cilj je prišel v skupini favoritov. Eno sekundo pred vsemi kandidati za skupno zmagio je bil v cilju lanski zmagovalec Vincenzo Nibali, ki je skupno na četrtem mestu.
Ubežniki brez možnosti
Etapo je zaznamoval pobeg štirih kolesarjev. Ruslan Pidgornij (Vacansoleil), Jose Luis Roldan (Andalucia), Luis Angel Mate (Cofidis) in Adam Hansen (Omega Pharma-Lotto) so si do 48. kilometra privozili že več kot devet minut prednosti pred glavnino. 27 kilometrov pred ciljem je iz ubežne skupine odpadel Hansen, nato 13 kilometrov pred ciljem ritmu ni mogel slediti Roldan, šest kilometrov do cilja pa sta klonila še preostala dva ubežnika.
Sledijo tri gorske etape
Petkova 13. etapa bo znova povsem pisana na kožo hribolazcem. Na 158 kilometrih od Sarrie do Ponferrade je kar pet kategoriziranih vzponov. Še precej težja etapa bo v soboto, v nedeljo pa je na vrsti kraljevski vzpon na zloglasni Angliru.
"Danes sem se izogibal padcem. Še vedno sem nervozen v teh etapah. Jutri bo težka etapa, a zadnji vzpon je precej pred ciljem. Vsi se zavedamo, da bo nedeljski vzpon na Angliru verjetno odločil Vuelto. Sem v odličnem položaju, a do Madrida je še dolga pot," ostaja previden Wiggins.

12. etapa, 
Ponteareas-Pontevedra, 167 km:
1. P. SAGAN SLK 4:03:01 2. J. DEGENKOLB NEM vsi 3. D. BENNATI ITA 4. A. PETACCHI ITA 5. J. J. HAEDO ARG 6. T. BOONEN BEL isti 7. G. VAN AVERMAET BEL 8. P. MARTENS NEM 9. N. MAES BEL 10. F. MONDORY FRA čas ... 16. V. NIBALI ITA 0:04 29. C. FROOME VB 0:05 32. B. WIGGINS VB isti 35. J. BRAJKOVIČ SLO čas
Skupni vrstni red po 12. etapi:
1. B. WIGGINS VB 46:53:47 2. C. FROOME VB +0:07 3. F. KESSIAKOFF ŠVE 0:09 4. V. NIBALI ITA 0:10 5. J. FUGLSANG DAN 0:19 6. B. MOLLEMA NIZ 0:36 7. M. MONFORT BEL 1:06 8. J. J. COBO ŠPA 1:27 9. H. ZUBELDIA ŠPA 1:53 10. J. BRAJKOVIČ SLO 2:00 ... 13. D. MENČOV RUS 2:56 14. J. RODRIGUEZ ŠPA 2:56 22. M. SCARPONI ITA 4:43