Pogačar je bil na startu dobro razpoložen. Foto: Instagram/UAE
Pogačar je bil na startu dobro razpoložen. Foto: Instagram/UAE

Dirka se je začela ob 12.35. Sprva bi morala biti dolga 200 km, a so jo zaradi dežja skrajšali za dva kroga, nova dolžina je znašala 168 km.

Kmalu po startu je pobegnila šesterica, v kateri so bili tudi Enric Mas, Tobias Foss in Romain Bardet. Njihova največja prednost je znašala tri minute.

A vreme je bilo vse slabše, tako da so se organizatorji po slabih 60 kilometrih odločili, da nima smisla nadaljevati, zato so jo zato najprej prekinili, nato pa tudi odpovedali.

Na ceste se je podalo veliko odličnih kolesarjev, med temi je bil tudi svetovni prvak Tadej Pogačar, olimpijski prvak Remco Evenepoel, Mas, Matteo Jorgenson, Tiesj Benoot, Simon Yates, Filippo Zana, Jai Hindley ...

"Že po nevtralnem startu je bilo sedem predrtih gum in nekaj zlomljenih krmil. Poskušali smo dirkati, toda na spustu v zadnjem krogu nismo videli, kam gremo. Vsi smo hoteli zaustaviti dirko. Bilo je samo vprašanje časa, kdaj bo kdo padel. Gre za najhujše padce, ko izgubiš nadzor nad krmilom. Poznam veliko kolegov v karavani, ki so doživeli letos pretres možganov. Na to bomo morali bolj paziti," je povedal Pogačar.

Vsi kolesarji so se strinjali, da po slabih 60 km dirko končajo, je dodal prvi kolesar svetovne lestvice. "Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo kdo padel. Razumemo organizatorje, ki si želijo dirko, tudi mi bi radi dirkali, ampak na koncu smo se vsi kolesarji odločili prav, da ne nadaljujemo. Ko poganjaš pedala in si v stoječi vodi, ni ravno dobro," je razmere na cesti opisal 26-letnik s Klanca pri Komendi.

Čeprav so si mnenja med kolesarji in organizatorji glede razmer na cesti večkrat različna, je tokrat prevladal razum, je za konec dejal Pogačar: "Govorili smo z organizatorjem in vsi so bili na srečo razumni. Videl sem, kako težko je bilo za direktorja dirke. Imel je solze v očeh, saj jim ta dirka veliko pomeni. Toda ko ne moreš dirkati, pač ne gre z glavo skozi zid. Zahvaljujemo se jim za razumevanje."

Sprva je bil napovedan tudi Primož Roglič, a je že zjutraj odločil, da v slabem vremenu ne bo dirkal.

Najboljše v soboto čaka Dirka po Lombardiji, ki je zadnja klasika v tej sezoni.

Zmaga v Francijo
Dopoldne so kljub slabemu vremenu vendarle izvedli žensko dirko, na kateri je zmago slavila Francozinja Cedrine Kerbaol. Nastopilo je pet Slovenk, Urška Žigart je bila 31., preostale štiri slovenske tekmovalke pa so odstopile.

4. Dirka po treh dolinah Vareseja (Ž)

Busto Arsizio−Varese, 136 km