Pogačar velja s kvoto 1,5 z naskokom za prvega favorita cestne dirke, medtem ko si Roglič na stavnicah deli četrto mesto s Hirschijem (kvota 17). Foto: Siniša Kanižaj
Pogačar velja s kvoto 1,5 z naskokom za prvega favorita cestne dirke, medtem ko si Roglič na stavnicah deli četrto mesto s Hirschijem (kvota 17). Foto: Siniša Kanižaj

V nedeljo se začenja letošnje, že 97. svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, ki ga med 22. in 29. septembrom gosti Zürich v Švici.

Kar je bilo že znano, je zdaj potrjeno. Slovenska moška članska reprezentanca bo nastopila v najmočnejši mogoči postavi, v kateri sta Tadej Pogačar in Primož Roglič kandidata za naslov svetovnega prvaka.

Slovenija je trenutno druga moška reprezentanca sveta, zaradi česar ima pravico nastopiti z maksimalnim številom kolesarjev. Prihodnjo nedeljo bo tako za Slovenijo dirkalo vseh sedem slovenskih kolesarjev svetovne serije, osmo mesto pa je pričakovano prejel Jaka Primožič. On zadnja leta kolesari za celinsko ekipo Hrinkow Advarics iz Avstrije. Na etapni Dirki po Furlaniji - Julijski krajini je sicer Primožič padel in si poškodoval prst.

Jaka Primožič je že nastopil na lanskem in predlanskem svetovnem prvenstvu. V Wollongonu 2022 je bil 68., v Glasgowu 2023 pa ni prišel do cilja. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Primožič je že nastopil na lanskem in predlanskem svetovnem prvenstvu. V Wollongonu 2022 je bil 68., v Glasgowu 2023 pa ni prišel do cilja. Foto: www.alesfevzer.com

Roglič in Pogačar sta poskrbela za zgodovinsko sezono z zmagami na vseh treh tritedenskih dirkah. Poleg njiju bodo nastopili še Matej Mohorič, Domen Novak, Jan Tratnik, Luka Mezgec in Matevž Govekar. Kolesarje v nedeljo, 29. septembra, čaka kar 273,9 km dolga trasa s 4470 višinskimi metri.

Že prvi dan SP-ja 2024 bo prvi vrhunec. Roglič bo nastopil v vožnji na čas, kjer prav tako spada v krog kandidatov za odličja. Trasa ure resnice je dolga 46,1 km in ima 413 višinskih metrov. Zahteven je predvsem drugi del, ko se bodo kolesarji dvignili nad Zürich in se nato samo še spustili do jezera in ob jezeru potem kolesarili vse do cilja.

V nedeljo bo na sporedu tudi vožnja na čas v ženski članski kategoriji (29,9 km s 300 višinskimi metri). Tam bosta slovenske barve zastopali Eugenia Bujak in Urška Žigart. Sklepni del trase je enak kot na moški dirki, le da je prvi del krajši. Na cestni dirki v soboto, 28. septembra, bosta poleg Urške Žigart nastopili še Urša Pintar in Špela Kern.

Sorodna novica Spored in trase

Z Galom Glivarjem bo na najvišja mesta na petkovi cestni dirki merila tudi moška reprezentanca do 23 let. Ob Glivarju, ki bo po novem letu postal član ekipe Alpecin Deceuninck, bosta v ekipi še Jaka Marolt in Anže Ravbar, lanski evropski prvak v kategoriji mladincev. Ravbar bo nastopil tudi v vožnji na čas za mlajše člane, ki bo v ponedeljek.

V Zürich potujeta tudi ženska in moška mladinska reprezentanca. Predvsem pri mladincih so pričakovanja kljub poškodbi Jakoba Omrzela še vedno visoka. Ekipo bo sestavljalo pet kolesarjev: Bastian Petrič, Bor Ebner, Erazem Valjavec, Gašper Štajnar in Sven Aleksander Mernik. Kot vse druge cestne dirke bo tudi tukaj odločitev padla na zahtevnih zaključnih krogih po Zürichu.

Pri mladincih ne bomo imeli predstavnika v vožnji na čas. Pri mladinkah bosta tam nastopili Zoja Ferlež in – če bo zdravstveno stanje dopuščalo – še Eva Potočnik. Na cestni dirki pa bodo poleg Zoje nastopile še Sara Pestotnik, Anet Trakonja in Dominika Štrukelj.

Slovenska reprezentanca. Foto: Siniša Kanižaj
Slovenska reprezentanca. Foto: Siniša Kanižaj

Izjavi odgovornih pred SP-jem 2024 v Zürichu

Uroš Murn, selektor moške članske cestne reprezentance: "V Švico potujemo z najmočnejšo postavo in visokimi cilji. Vloženega je bilo veliko truda v to, da smo po nekaj letih znova zbrali celotno ekipo z najboljšimi kolesarji na svetu. S tako ekipo nimamo česa skrivati, cilj je vsaj medalja na cestni dirki. Vemo pa, da so enodnevne dirke nepredvidljive. Tudi v vožnji na čas se Primož lahko bojuje za medaljo. Trasa sicer ni zelo zahtevna. Prvi del in zadnji del sta ravninska, vmes pa je en klanec, ki bi Primožu moral ustrezati."

Sorodna novica Slovenska reprezentanca

Martin Hvastija, direktor cestnih reprezentanc: "Na svetovno prvenstvo se odpravljamo z velikimi ambicijami v vseh kategorijah. V vožnji na čas, kjer je trasa takšna, da bodo v ospredju pravi specialisti, razen Primoža nimamo takšnega kolesarja ali kolesarke. Trasa za cestne dirke pa je takšna, kot nam ustreza. Ključen bo predvsem prvi del kroga okoli Züricha, ki je najtežji del trase in kjer se bodo delale razlike. Razplet dirk v mlajših kategorijah je nepredvidljiv, pri moških do 23 let bo naš glavni adut Gal Glivar, ki bi mu trasa morala ustrezati. Pri mladincih imamo kljub odsotnosti Jakoba Omrzela še vedno nekaj kolesarjev, ki bi lahko krojili razplet dirke. Članske dirke bodo bolj nadzorovane in se bodo odločale v zadnjih dveh krogih."

Prenos SP-ja v kolesarstvu na TV SLO 2/MMC-ju

V nedeljo, 22. septembra, se prenašata oba kronometra elite, v petek, 27. septembra, sledi prenos dirke mlajših članov, v soboto, 28. septembra, dirka ženske elite in za konec v nedeljo, 29. septembra, še prenos moške elite.