Jan Tratnik (na fotografiji takoj desno ob Bonifaziu, v rumeno-rdečem dresu) se je s skrajnimi močmi boril, da bi pred šprinterji prišel v cilj 5. etape, toda ni mu uspelo. Ciljni šprint je z veliko prednostjo dobil 26-letni Italijan Niccolo Bonifazio. Foto: EPA
Jan Tratnik (na fotografiji takoj desno ob Bonifaziu, v rumeno-rdečem dresu) se je s skrajnimi močmi boril, da bi pred šprinterji prišel v cilj 5. etape, toda ni mu uspelo. Ciljni šprint je z veliko prednostjo dobil 26-letni Italijan Niccolo Bonifazio. Foto: EPA

Ko se je etapa, dolga 227 km (najdaljša na tokratni izvedbi "dirke proti soncu"), bližala cilju, je kazalo, da bo Tratnik zdržal v samostojnem begu, toda šprinterske ekipe so imele svojo računico, tako da so Tratnika ujeli le 60 metrov pred ciljem.

Bonifazio (Total Direct Energie) je po šprintu z veliko prednostjo zmagal pred Špancem Ivanom Garcio Cortino (Bahrain-McLaren) in Slovakom Petrom Saganom (Bora-Hansgrohe).

Potem ko drugje po svetu odpovedujejo športna tekmovanja, je Christian Prudhomme, direktor tekmovanja Pariz–Nica, dejal, da bodo kolesarji prispeli do končnega cilja v Nici, kar pa je težko verjeti.

Današnja etapa je sicer ponujala priložnost ubežnikom, med četverico je bil tudi Jan Tratnik (Bahrain-McLaren). Tratnik in Francoz Alexis Gougeard (Ag2r) sta 20 kilometrov pred ciljem ostala sama v boju za etapno zmago, glavnina pa ni popuščala. Tratnik je nato poskušal sam in imel še pred zadnjimi tremi kilometri 24 sekund prednosti, v zadnjih dveh pa 18 sekund. Načrt je za las spodletel (video si oglejte v desnem tvitu) in Tratnik se je moral zadovoljiti s 13. mestom.

Tratnik je imel zelo močne noge
"Izkoristil sem svojo priložnost in se priključil ubežnikom, moje noge pa so bile zelo dobre. V zaključku etape sem povišal hitrost. Dal sem vse od sebe in napadel še toliko bolj, ampak na koncu sem zgrešil etapno zmago v zadnjih 30 metrih. Zelo sem razočaran. To bom vzel kot nabiranje izkušenj in upam, da se mi bo kmalu izšlo," je za spletno stran moštva Bahrain-McLaren povedal 30-letni Tratnik.

Skupno vodstvo je zadržal Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe), ki ima 58 sekund prednosti pred drugim Soerenom Kraghom Andersenom (Sunweb) ter minuto in sekundo pred moštvenim kolegom Avstrijcem Felixom Grossschartnerjem.

Tratnika ujeli 60 metrov pred ciljem

Belgijska vlada je medtem z izjemo nogometnih tekmovanj prepovedala vse javne dogodke do 31. marca, kar pomeni, da sta tik pred uradno odpovedjo tudi klasiki Gent-Wevelgem in E3 BinckBank.

Odpovedali VN Adrie Mobile
V kolesarskem klubu Adria Mobil so se odločili, da zaradi zagotavljanja varnosti za vse udeležence letošnjo veliko nagrado Adrie Mobila, ki bi morala biti 29. marca, odpovedo. Prijavljenih je bilo več kot 160 kolesarjev iz 25 ekip. Odpovedali so tudi kolesarsko dirko za Veliko nagrado slovenske Istre 21. marca.

Gannat - La Côte-Saint-André, 227 km:  
  1. N. BONIFAZIO      ITA/TDE  5:18:02
  2. I. GARCIA         ŠPA/TBM      vsi
  3. P. SAGAN          SLK/BOH         
  4. N. BOUHANNI       FRA/TAS     isti
  5. H. HOFSTETTER     FRA/ISN         
 ...                                   
 13. J. TRATNIK        SLO/TBM      čas
117. D. NOVAK          SLO/TBM    12:29
                                       
Skupni vrstni red (5/8):               
  1. M. SCHACHMANN     NEM/BOH 18:49:00
  2. S. KRAGH ANDERSEN DAN/SUN    +0:58
  3. F. GROSSCHARTNER  AVT/BOH     1:01
  4. N. POLITT         NEM/ISN     1:05
  5. S. HIGUITA        KOL/EF      1:06
 ...                                   
 82. J. TRATNIK        SLO/TBM    18:05
119. D. NOVAK          SLO/TBM    35:36