Floyd Landis bo v prihodnjih mesecih verjetno še nekajkrat napolnil naslovnice časopisov. Foto: EPA
Floyd Landis bo v prihodnjih mesecih verjetno še nekajkrat napolnil naslovnice časopisov. Foto: EPA

Francoski športni dnevnik na svoji spletni strani piše, da so nadaljnje preiskave vzorcev urina pokazale, da si je (nesojeni) zmagovalec lanske kolesarske Dirke po Franciji pomagal s sintetičnim testosteronom. Sedem vzorcev je bilo najprej negativnih, nato pa so v specializiranem laboratoriju blizu Pariza, kjer lahko prepoznajo umetni in naravno pridobljeni testosteron, našli sledi prvega.


Preiskavam naj bi prisostvovali tako Landisovi zastopniki kot strokovnjaki ameriške antidopinške agencije (USADA), čeprav je ameriški kolesar v prvem odzivu na pisanje L'Equipa na svoji spletni strani zapisal, da je USADA njegovemu svetovalcu Paulu Scottu v nedeljo preprečila vstop v laboratorij.

Landis: Proces v posmeh pravici
"To je še ena v seriji zlonamernih akcij USADE, ki tepta mojo pravico, da pravično in pravilno spremljam moj primer. Kako lahko dokažem svojo nedolžnost, če si USADA prizadeva kršiti svoja pravila na vsakem koraku? Razjarjen sem nad obnašanjem USADE in LNDD-ja (francoskega antidopinškega laboratorija). Skupaj sta ta proces preobrnila v popoln napad na moje človekove pravice in v posmeh pravici," je bil ogorčen 31-letni Landis.
14. maja ga čaka zaslišanje pri USADI, po katerem bo najbrž znano kaj več. Grozi mu dveletna prepoved tekmovanja in odvzem zmage s Toura 2006.

M. R.