Igor Anton je s svojo ekipo dve uri treniral tudi na prosti dan. Foto: EPA
Igor Anton je s svojo ekipo dve uri treniral tudi na prosti dan. Foto: EPA
Alessandro Petacchi
Alessandro Petacchi je po padcu v osmi etapi odstopil. Foto: EPA

"Na dirko sem prišel po etapno zmago, to mi je že uspelo. Rdeča majica je le še pika na i izjemnemu prvemu tednu. Če bom moral jutri odstopiti, se ne bi prav nič vznemirjal, presegel sem vse cilje. Šele v zadnjem si lahko postaviš cilje v skupnem seštevku, pred nami je še preveč težkih etap," je na novinarski konferenci povedal 27-letni kolesar ekipe Euskaltel, ki je užival v prostem dnevu, čeprav so ga novinarji oblegali na vsakem koraku.

Opozoril je na Menčova
V skupnem seštevku po osmih etapah ima isti čas tudi Joaquin Rodriguez, a je Anton v rdeči majici zaradi boljših uvrstitev na posameznih etapah. "To je zame popolnoma nova izkušnja. Nikoli nisem nosil majice vodilnega na kakšni večji dirki. Takih priložnosti ne bo več veliko, izvleči moram maksimum. Nihče več ne omenja Denisa Menčova, dvakratnega zmagovalca Vuelte. On napade, ko tega ne pričakuje nihče, lahko se še vedno vrne med najboljše," je še dodal Anton, ki se že pripravlja na sredino etapo s ciljem v Andorri. Ključne bodo verjetno tri gorske etape do sobote do ponedeljka, ko so na sporedi zelo strmi vzponi.

Petacchi po padcu zapušča dirko
Alessandro Petacchi se je zaradi poškodbe odločil za odstop z Vuelte. Kolesar Lampreja je bil v osmi etapi udeležen v množičnem padcu. Odstop so potrdili na spletni strani moštva, za katerega kolesari tudi edini slovenski predstavnik na Vuelti Grega Bole. 36-letni Petacchi je dobil v šprintu sedmo etapo, kar je že njegova 20. etapno zmaga na Dirki po Španiji.

Skupni vrstni red po 9. etapi:
1. I. ANTON ŠPA 37:56:42
2. J. RODRIGUEZ ŠPA isti čas
3. V. NIBALI ITA +0:02
4. X. TONDO ŠPA 0:42
5. J. C. PERAUD FRA 0:52
6. R. PLAZA ŠPA 1:15
7. E. MOSQUERA ŠPA 1:18
8. N. ROCHE IRS 1:19
9. M. BRUSEGHIN ITA 1:22
10. P. VELITS SLK 1:26
...
13. F. SCHLECK LUKS 1:47
15. P. GILBERT BEL 1:55
17. C. SASTRE ŠPA 2:11
20. D. MENČOV RUS 3:29
77. A. SCHLECK LUKS 37:16
98. G. BOLE SLO 50:09