Danijel Vujasinović je pod vodstvom Aleša Pipana postal prvi organizator igre Zlatoroga. Foto: Pia Nikolič
Danijel Vujasinović je pod vodstvom Aleša Pipana postal prvi organizator igre Zlatoroga. Foto: Pia Nikolič
Sašo Ožbolt, Božidar Maljković, Danijel Vujasinović
Danijel Vujasinović je prepričan, da Slovenija kljub nekaterim odpovedim še vedno lahko poseže po najvišjih mestih. Foto: MMC RTVSLO/Jan Pirnat
Danijel Vujasinović, Jaka Blažič
V svoji karieri je Vujasinović igral še za Elektro in Hopse. Foto: Pia Nikolič
Danijel Vujasinović, Uroš Zadnik
V prihajajoči sezoni se bo prvič preizkusil v Ligi NLB. Foto: Pia Nikolič

Laščani so odlično igrali predvsem v rednem delu državnega prvenstva, ko so zasedli prvo mesto, v Ligi Telemach za prvaka pa so si s četrtim mestom in nastopom v polfinalu zagotovili vrnitev med jadransko druščino. Pipan je, kot je to pred leti storil tudi na Kodeljevem pri Slovanu, priložnost ponudil številnim obetavnim igralcem, ki so s pridom izkoristili ponujeno.
Dva Laščana Maljković povabil na priprave
Velik potencial ekipe Zlatoroga je opazil tudi selektor Božidar Maljković, ki je na izbirne treninge povabil kar osem košarkarjev članske ekipe Laščanov in enega iz mladinske vrste. Maljkovića sta na treningih najbolj prepričala Luka Lapornik in Vujasinović. Drugi se je preteklo sezono vrnil po poškodbi in hitro prevzel dirigentsko palico v igri Pipanove zasedbe. V državnem prvenstvu je v povprečju na tekmo igral več kot 24 minut in dosegal po 6,6 točke ter 3,6 podaje. Vujasinović je tako ob Jaki Lakoviču in Goranu Dragiću edini preostali organizator igre na selektorjevem seznamu.
"Že drugič sem zaradi poškodbe kolena izpustil celotno sezono. Prvič mislim, da sem minulo sezono zaigral v 3. krogu. Nisem vedel, kaj naj pričakujem od sezono. Vse se je dobro izšlo. Ekipa je dobro igrala. Sam sem se uspešno vrnil in težav s poškodbo nisem več imel. Mislim, da gre zdaj lahko le še navzgor," je z zadnjo sezono razumljivo zelo zadovoljen 21-letni branilec z odličnim pregledom nad igro.

V Laškem še tri sezone
Za košarko je 182 centimetrov visokega organizatorja igre navdušil oče, ki je tudi igral. Na splošno pa, kot pravi Vujasinović, v Laškem ni bilo drugega športa, s katerim bi se lahko ukvarjal. V matičnem klubu je Danijel zelo zadovoljen in je po koncu sezone podaljšal pogodbo še za tri leta. Veseli ga predvsem nov izziv – igranje v Ligi NLB.
V bližnji prihodnosti se najprej želi uveljaviti pri Zlatorogu: "Prvi cilj je nedvomno, da se uveljavim v Laškem in predvsem v NLB-ligi. Pozneje pa bi rad, če se bo ponudila priložnost, zaigral v kakšni izmed najboljših ekip oziroma lig, kot so Španija, Grčija ali Italija, in potem tam dal svoj maksimum." Košarkarja, na katerem sta največji vtis pustil Dražen Petrović in Aleksandar Đorđević, je od klubov sicer najbolj navdušila Barcelona.
Reprezentanca je čast in obveza
Vujasinović, ki se je pred vrnitvijo v domače Laško kalil tudi v Šoštanju pri Elektri in na Polzeli pri Hopsih, je mlade košarkarje, ki so se znašli na Maljkovićevem seznamu, predstavljal na novinarski konferenci. "Sam vpoklic je zame velika čast in obenem še večja obveza. Prvič sem v članski reprezentanci. Vse to je zame nekaj novega. Dal bom svoj maksimum. Imamo dobro ekipo. Reprezentanca premore izkušene igralce in mislim, da lahko posežemo po najvišjih mestih,"je ob predstavitvi seznama dejal Danijel.
"Bil sem zelo vesel. Nisem pričakoval poziva v reprezentanco. Na teh treningih, ki smo jih imeli, sem se poskušal čim bolj izkazati. Nisem imel posebnih pričakovanj. Na koncu se je vse super izšlo in res sem vesel, da sem med to dvajseterico," je glede vpoklica še pristavil Vujasinović.
Od selektorja so se vsi veliko naučili
Tako kot vsi novinci bo tudi sam razumljivo dal vse od sebe, da prepriča "Božo", da ga uvrsti tudi v končno selekcijo 14, ki bodo potovali v Litvo: "V nedeljo se začnejo priprave. Dal bom svoj maksimum. Po najboljših močeh se bom potrudil. Sicer ne vem, kako vse to poteka, saj sem prvič zraven. Kot sem že rekel, bom dal vse od sebe na treningih. Na tekmah pa bom poskušal priložnosti, ki mi jih bo namenil selektor, čim bolj izkoristiti."
Maljković je v evropski košarki pustil ogromen pečat, na treningih pa je velik vtis naredil tudi na Vujasinovića: "Treninge pod vodstvom selektorja smo imeli po ligaških tekmah, tako da nas je bila večina igralcev kar precej utrujena, saj smo imeli pred tem tekme in večina nas je imela kar precejšne minutaže. Na treningih smo največ pozornosti namenili obrambi in individualni taktiki. Selektor se je posvečal predvsem tem detajlom. Veliko nas je popravljal. Od njega smo se veliko naučili in mislim, da smo bili vsi zelo zadovoljni z delom novega selektorja."

Slovenija lahko poseže tudi po medalji
Glede slovenske izbrane vrste se ponavlja stara zgodba. Znova si sledijo številne odpovedi, a kljub vsemu je Vujasinović prepričan, da je Slovenija sposobna na evropskem prvenstvu doseči odmeven rezultat: "Dva oziroma trije igralci, ki bi si zaslužili mesto v ekipi, so sodelovanje odpovedali. Vseeno mislim, da imamo dobro ekipo. Mislim, da lahko, če se nam bodo nekatere stvari poklopile, če bo prava atmosfera v ekipi in če bomo dobro uigrani, posežemo tudi po najvišjih mestih, torej tudi po medalji."