Sašo Filipovski je osem let deloval pri Olimpiji kot pomočnik, dve leti pa kot glavni trener. Foto: EPA
Sašo Filipovski je osem let deloval pri Olimpiji kot pomočnik, dve leti pa kot glavni trener. Foto: EPA
Filipovski je eden izmed številnih učencev Zmaga Sagadina, ki so zdaj uspešni trenerji. Foto: RTV SLO
Kenny Gregory in Jamont Gordon
Sašo Filipovski je s CSKA-jem ugnal Olimpijo v Moskvi. Foto: EPA
Vladimir Dašić
Črnogorski reprezentant Vladimir Dašić je bil najboljši proti Lottomatici na prvi tekmi, ki jo je vodil Filipovski. Dosegel je 14 točk. Foto: EPA
Darius Washington
Ameriški branilec Darius Washington je bil z nekaj več kot 14 točkami v povprečju prvi strelec Rimljanov v prvem delu Evrolige. Foto: EPA

36-letni Ljubljančan, ki je trenersko pot začel v zmajevem gnezdu, se je z Olimpijo pomeril kot pomočnik Duška Vujoševića pri CSKA-ju. Moskovčani so vrsti Jureta Zdovca tedaj prizadejali prvi letošnji poraz v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Filipovski je za uspeh proti zeleno-belim izpostavil dobro obrambo, saj je le tako mogoče premagati kakovostno in nepredvidljivo Zdovčevo zasedbo.

'Rdeča armada' ni pod taktirko Vujoševića našla prave igre in po slabih rezultatih se je trenerski par poslovil. Filipovski, ki je treniral tudi poljski Turow in rusko Lokomotivo, je pred dnevi prevzel klub iz 'večnega' mesta. Z italijansko zasedbo se bo pomeril v skupini skupaj z Olimpijo, Barcelono in Maccabijem. Filipovski je z Virtusom odigral le eno tekmo. V Rimu je gostovalo najboljše italijansko moštvo zadnjih let - Montepaschi iz Siene. Gostje iz Toskane so bili na koncu boljši s 67:73.



V četrtek vas čaka prva tekma v Top 16 Evrolige. S kakšnimi pričakovanji se podajate na srečanje z Olimpijo?
Za zdaj sem z ekipo opravil le štiri treninge in šel na eno tekmo. Pričakujem težko tekmo. Zdaj smo imeli težak dvoboj s Sieno in tako priprave za Olimpijo začenjamo v torek. Drugače se bolj kot z drugimi ukvarjamo sami s sabo. Kar zadeva same tekme v Top 16, nas čakajo same težke - z močnimi Maccabijem, Barcelono in Unionom Olimpijo. Naša ekipa je zaradi poškodb močno zdesetkana in nimamo veliko igralcev v rotaciji. Čakamo, da se vrnejo poškodovani, med katerimi je tudi nekaj reprezentantov. Olimpija igra v Evroligi izjemno dobro. V ekipi ima nekaj odličnih strelcev. Tudi na centrskih položajih premore igralce, ki so sposobni zadeti za tri. Z Olimpijo sem igral že, ko sem deloval še pri CSKA-ju in jo dobro poznam. Lahko celo rečem, da jo trenutno poznam bolje kot svoje moštvo. Mi bomo dali vse od sebe. Vemo, da lahko odigramo dobro tekmo, se lahko z vsakim kosamo in lahko tudi presenetimo.

Dejali ste, da Olimpijo dobro poznate. Zdaj vas čaka tekma z Olimpijo na domačem terenu, tako bo tudi s CSKA-jem. Igra Olimpija doma drugače kot v gosteh?
Doma igra Olimpija izjemno dobro, a dobro igra tudi na gostovanjih. Videli ste, kako je igrala s Panathinaikosom. Dokazali so, da lahko dobijo tekmo tudi pred polno dvorano v Atenah. To je ekipa, ki je izjemno nepredvidljiva. Premore veliko igralcev, ki so nepredvidljivi in tudi zelo kakovostni. Tu je Vlado Ilievski, ki je odličen organizator igre in dobro vodi napade, Sašo Ožbolt ima lahko izjemen dan, Kenny Gregory je dokazal svojo kakovost in konstanto igra odlično tako v obrambi kot tudi v napadu, Kevinn Pinkney je nadvse nepredvidljiv, Goran Jagodnik je izjemen strelec, tu je potem še Damir Markota, pomemben pa je tudi Giorgi Šermadini, ki ga je posodil Panathinaikos. Zelo dobro moštvo in vsak od teh igralcev lahko prispeva po 15 točk ali več.

S CSKA-jem, pri katerem ste delovali kot pomočnik, ste v Moskvi premagali Olimpijo. Kaj je bil tedaj glavni recept za uspeh? Kje vidite - poleg nepredvidljivosti - glavno moč Olimpije?
Obramba. Seveda je tudi zdaj cilj, da odigramo tako dobro v obrambi. Brez obrambe se ne moreš kosati z ekipo, ki je strelsko tako dobra kot Olimpija. Olimpija ima širino, sposobna je razširiti igro in ti tako dati veliko točk. Odlika te zasedbe je tudi, da se je sposobna vrniti v igro. Ekipa ima potrebno kemijo. Dokazali so tudi proti Krki, ko so zaostajali za 18 točk in so se v drugem polčasu vrnili. Dokazali so tudi na drugih tekmah, ko so zaostajali tudi že za več. Gre za ekipo, ki se nikoli ne preda. Treba je odigrati čim bolj konstantno vseh 40 minut. Znotraj igre na sami tekmi ima vsaka ekipa določen padec. Pomembno je tako, kako se hitro dvigneš. Res je velika nevarnost Olimpije, da se vedno vrne. Tudi ko je že v skoraj povsem izgubljenem položaju, se vrne in ji uspe celo zmagati.

Za vami je tekma s Sieno. Verjetno je srečanje s tako dobro ekipo dober test pred začetkom nadaljevanja Evrolige. Dokazali ste, da se lahko kosate s tako močnim moštvom. Kako ste zadovoljni s predstavo svojega moštva?
Trenutno še spoznavam svoje igralce. Počasi postavljam svoj sistem igre. Mislim, da nam bo korak za korakom uspelo igro dvigniti na višjo raven. Nekega posebnega pritiska na rezultatu za Top 16 ni. Gremo iz tekme v tekmo. Poskušali se bomo na vsakega nasprotnika čim bolje pripraviti in tudi vsakega želimo premagati. Tudi proti Sieni je bilo tako. Srečanje smo dobro začeli, potem pa je v drugi četrtini sledil padec v naši igri. Siena ima veliko kakovostnih igralcev v rotaciji. Igra zares dobro košarko. Ves čas so igrali v visokem ritmu. Igralci so že dolgo časa skupaj in se dobro poznajo. To je bil za nas vsekakor dober test. Videli smo, kaj moramo popraviti. Prepričan sem, da nam bo sčasoma na treningih in sestankih te segmente tudi uspelo popraviti.

V skupini sta dva izjemno močna favorita. Kaj pričakujete od te skupine? Lahko Olimpija ter Lottomatica posežeta v boj za napredovanje?
Vse je odprto. Žoga je okrogla in tudi presenečenja so mogoča. Na papirju sta seveda Maccabi in Barcelona v veliki prednosti. Final Four je v Barceloni in zaključnega turnirja si brez Barce praktično ne moremo predstavljati. Poleg tega ima Barcelona izjemno ekipo. Maccabi ima na čelu s trenerjem Davidom Blattom velik renome. Blatt je pripeljal dobre igralce in vcepil svoj način igre. Igrajo zelo dobro in predvsem jih je težko premagati v gosteh. Za preboj med osem oziroma na Final Four bo treba odlično igrati predvsem v gosteh, ne le doma.

Kako ste zadovoljni s svojim moštvom? Kaj so glavne pomanjkljivosti vaše ekipe in kaj glavna moč?
Če bi razkril vse naše slabosti, bi bila to voda na mlin za naše nasprotnike. Vseeno se zavedamo, kje smo najšibkejši. Vse te slabosti je oziroma bo treba odpraviti s treningi in pogovori. Premoremo igralce, ki so sposobni igrati ena na ena, imamo tudi dobre strelce. V zasedbi je tudi nekaj dobrih branilcev. Pod košem imamo centre, ki znajo igrati s hrbtom proti obroču. Problem je, ker je treba postaviti pravi sistem. Manjka to sodelovanje med centrsko in zunanjo linijo. Treba je naučiti branilce uporabiti centre v igri. Predvsem to sodelovanje je treba dvigniti na višjo raven.