Sašo Filipovski želi imeti v ekipi kombinacijo izkušenih in mladih igralcev. Predvsem pa si želi borbenih košarkarjev. Foto: Vladimir Nikolič
Sašo Filipovski želi imeti v ekipi kombinacijo izkušenih in mladih igralcev. Predvsem pa si želi borbenih košarkarjev. Foto: Vladimir Nikolič
Janez Rajgelj
Janez Rajgelj se ne strinja z omejitvijo števila tujcev v slovenskem državnem prvenstvu. Foto: Vladimir Nikolič
Miro Alilović
Sašo Filipovski si želi, da bi bil v prihodnji sezoni njegov prvi pomočnik Miro Alilović. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Janez Rajgelj in Sašo Filipovski
Sašo Filipovski bo najprej sestavil strokovni štab, nato pa sledi sistematična izgradnja moštva. Foto: Vladimir Nikolič
Sašo Filipovski
Pri Olimpiji je Sašo Filipovski zadnjič deloval leta 2006. Foto: Vladimir Nikolič
Sašo Filipovski
Proti Olimpiji je v minuli sezoni igral dvakrat. Z Lottomatico je slavil v Stožicah. Foto: EPA

"Tisti, ki ste dlje časa v tem poslu, poznate njegovo delo. Kaj novega nimam povedati. Rezultati so znani, reference so znane. Sašo je sorazmerno mlad, izkušnje pa ima bogate in to je to," je izbiro 36-letnega strokovnjaka za novega trenerja pojasnil direktor kluba Janez Rajgelj.

"Vesel sem, da sem nazaj po več letih. V Olimpiji sem deloval deset let. Vesel sem, da smo se dogovorili za triletno sodelovanje. Vesel sem, da je Union Olimpija dobila novo podobo s prekrasno infrastrukturo. Zavihali smo rokave in začeli delati ter ustvarjati strokovni štab in ekipo. Vesel sem, da sem se vrnil. Odločitev je bila pomembna tudi zaradi družine. Dal bom vse od sebe, da bom upravičil zaupanje vodstva," je uvodoma dejal Filipovski.

Filipovski se domov vrača z veliko izkušnjami
Sašo se po petih letih vrača v domači klub, kjer je deloval kar deset let. Ljubljanskemu delu je sledila izjemno uspešna epizoda na Poljskem, kjer je odlično vodil Turow iz Zgorzeleca, nato se je preizkusil v Rusiji kot trener Lokomotiva in pomočnik CSKA-ja, zadnjo polovico sezone pa je bil trener rimskega Virtusa.

Med delovanjem v tujini se je Domžalčan veliko naučil, saj je sodeloval s številnimi uglednimi strokovnjaki in velikimi igralci: "V teh letih v tujini sem se precej naučil. Vrsto let sem sodeloval z Zmagom Sagadinom, ki mi je veliko dal. Veliko nasvetov, čeprav le v pol leta, sem dobil od Duška Vujoševića, v Rimu je bil moj mentor Bogdan Tanjević, ki mi je delil nasvete praktično vsak dan. Veliko sem odnesel tudi od vrhunskih igralcev. V CSKA-ju sem se veliko naučil od Langdona, Smodiša, Šiškuaskasa … Od vsakega sem skušal nekaj ukrasti. To so pravi športniki in velike osebnosti. Presenetil me je njihov profesionalizem. To so košarkarski Messiji. Tako kot zvezdnik Barcelone tudi sami kljub velikemu znanju ostajajo skromni in veliki profesionalci."

V vlogi prvega pomočnika si želi Alilovića
Filozofija Filipovskega je iti korak za korakom in tako je svoje delovanje začel pri Olimpiji. Najprej se bo srečal in pogovoril z dozdajšnjim strokovnim štabom. Že večkrat je omenil, da si za prvega pomočnika močno želi Mira Alilovića, ki ga zelo ceni. Z Alilovićem se je Filipovski sešel že drugi dan novega službovanja, 33-letni trener pa je bil prisoten tudi v dvorani po koncu novinarske konference.

"Proti Olimpiji sem v minuli sezoni igral s CSKA-jem in Romo, vem, kako je igrala, a ne vem, kakšna je bila situacija znotraj ekipe. Pomočnike bom izbral tudi na podlagi teh pogovorov," je glede kadrovanja povedal novi trener ljubljanskega moštva. Ob tem je Rajgelj zatrdil, da so bili v klubu z delom strokovnega štaba maksimalno zadovoljni. Njegova želja je, da vsak, ki se je izkazal z dobrim delom in lojalnostjo klubu, tudi ostane pri Olimpiji.

Pogovori o igralcih še ne potekajo
Glede igralske zasedbe je še prezgodaj kar koli govoriti. Po prvih poročanjih naj bi bil proračun nekoliko manjši kot lani, a to ni nujno. Za zdaj se Rajgelj in Filipovski še nista pogovorila glede košarkarskega kadra. Slednji je začel analizo sezone in po tem bo znanega več. Trenutno se v klubu še niso odrekli nobenemu igralcu, obenem pa tudi nihče še ni jasno dejal, da ne želi nadaljevati pri Olimpiji. Tako vse možnosti ostajajo odprte.

"Usmeritev vsakega kluba, v katerem sem deloval, je bila vzgoja čim boljših igralcev. Druga stvar je, da če se le da, so to Slovenci. Vendar pa to ni glavno, glavna je kvaliteta. Olimpija je velik klub, to sem trdil tudi lani, ko situacija ni bila rožnata. Po kontaktu z evroligaškimi predstavniki se je to le potrdilo. Ali je trenutni rezultat slabši ali ne, ne igra vloge. Še vedno je to velik klub z bogato tradicijo," je glede dela Olimpije v prihodnje dejal Rajgelj.

V prihodnosti tudi vzgoja lastnih igralcev
Želja kluba za v prihodnje je vsekakor ustvariti kakovosten kader že v mlajših kategorijah: "Olimpija mora igralce črpati iz svojih vrst, kar je seveda težko. Lani smo prenovili mlajše selekcije. Nekaterim smo se tudi odrekli. Iščemo povsod, pripeljemo mlade in jih poskušamo vzgojiti v prave igralce, kot so bili na primer Dragića, Preldžić in Vesely – to smo že znali in naredili. To je za klub le dobro in tako ne bo prihajalo do problema, ko junija ne veš, kaj boš imel v novi sezoni. S tem potem ni problema in iščeš le na igralnih mestih, kjer nisi pokrit. To je vsekakor usmeritev Olimpije za naprej."

Številni kakovostni Slovenci so predragi
Problem za sestavo ekipe ostaja omejitev števila tujcev s strani KZS-ja:"Glasovali smo za pet Slovencev, vendar ni uspelo. Organi KZS-ja so izglasovali sedem Slovencev. Torej bo sedem Slovencev v ekipi, če ne drugače, najkasneje v državnem prvenstvu. Če ni dovolj kvalitetnih igralcev iz Slovenije, bomo pač morali imeti več igralcev v ekipi. Ne vem, čigava želja je, da imamo več igralcev, kot jih potrebujemo. Treba je vedeti, da kakovostni slovenski igralci igrajo marsikje v tujini in številni za denar, ki je nam nedosegljiv. Iz tega majhnega bazena je težko zadovoljiti vse."

Težave s tem je potrdil tudi Filipovski in kot primer navedel poljske in ruske omejitve, ki pa se niso izšle. Filipovski je še dodal, da je posledica tega le rast cen domačim igralcem. Rajgelj je ob tem prepričan, da se bo odraz omejitve v prihodnosti poznal tudi v reprezentanci, in tako je za konec dodal: "Zapirati se v svoj krog nima smisla. To se bo poznalo v Sloveniji v igralskem kadru in tudi v trenerskem, s slednjim sicer še ni problem. Treba je vedeti, da naša košarka tekmuje v evropskem in jadranskem prostoru. V preteklosti so se igralci – kot na primer Boisa in Markoišvili – borili in dali vse za klub, pa niso bili Slovenci. Kdor se je omejeval, je omejen ostal."