Urban Klavžar je bil najboljši slovenski košarkar na prvenstvu. Foto: Fiba
Urban Klavžar je bil najboljši slovenski košarkar na prvenstvu. Foto: Fiba

Kljub velikemu uspehu ostaja nekaj grenkega priokusa, saj so Slovenci vodili večino srečanja, imeli pobudo tudi v zadnji četrtini vse do zaključka. Vmes celo v zadnjih desetih minutah povedli za devet, a slabše odigrali končnico. Neposrečena je bila tudi slovenska akcija v zadnjem napadu za izenačenje oziroma celo zmago, saj je Arne Osojnik metal iz neizdelanega položaja in Francija se je veselila zlata. Branilci naslova so izkoristili premoč v višini in skok dobili s 40:26.

S 23 točkami je bil najbolj razigran Urban Klavžar, a se je tudi njemu v končnici zatresla roka. 12 točk je dodal Matija Samar, po devet pa Sergej Macura in Vukašin Todorović. To je bil prvi slovenski poraz na turnirju. V skupinskem delu so bili prepričljivo boljši od Črne gore in Islandije, ugnali pa so tudi Litvo. Potem so v osmini finala zanesljivo premagali Severno Makedonijo, v četrtfinalu pa po dramatični končnici gostiteljico Poljsko. V polfinalu so suvereno na kolena spravili še Belgijo.

Za Slovenijo je to peta medalja na evropskih prvenstvih v tej starostni kategoriji. V letih 2000 in 2004 je dobila zlato, leta 1998 srebro, leta 2006 pa bron. V letu 2021 ko zaradi pandemije covida klasičnih evropskih prvenstev ni bilo izpeljanih, ampak so se igrali turnirji, t. i. challengerji, pa je Slovenija tudi na tovrstnem tekmovanju osvojila prvo mesto.

Klavžar v peterki turnirja

Urban Klavžar je bil izbran v prvo peterko prvenstva, v kateri sta še Francoza Noah Penda in Zacharie Perrin, ki je bil tudi najkoristnejši igralec (MVP) tekmovanja, Belgijec Nathan Missia Dio ter Grk Vangelis Zogris.

Slovenija je zelo dobro začela tekmo, saj je dve trojki na začetku zadel Klavžar, potem pa je Francija prevzela pobudo. Toda vrsta Petra Markovinoviča je ob koncu uvodne četrtine – Francija jo je dobila 20:22 – in na začetku druge naredila serijo 7:0 ter povedla. Razigral se je Samar, po prodoru Klavžarja pa je na polovici druge četrtine razlika narasla na devet. Toda Francozi so odgovorili s serijo 9:0. Štiriminutni strelski mrk je prekinil Todorović, Samar in Macura pa sta zagotovila +5 ob odhodu v garderobi (42:37)

Na začetku tretje četrtine so les blues hitro izenačili. Slovenija je po zaslugi Klavžarja potem vendarle prevzela pobudo, povedla za štiri, mladi ostrostrelec iz Domžal pa je izza črte zadel za 59:54 pred zadnjimi desetimi minutami. Takoj na začetku zadnje četrtine je Francija izničila slovensko prednost, imela še dva napada za vodstvo, toda potem je Klavžar ukradel žogo in uspešno izvedel protinapad. Todorović je naslednjo akcijo zaključil s prodorom, nato je še enkrat zadel Klavžar, Macura pa je s prostima metoma poskrbel, da je pet minut in pol pred koncem Slovenija povedla za devet.

Dobro je igral tudi Sergej Macura, ki se je preselil v Srbijo k Megi. Foto: Fiba
Dobro je igral tudi Sergej Macura, ki se je preselil v Srbijo k Megi. Foto: Fiba

Zaporedni izgubljeni žogi so Francozi kaznovali in izkoristili svojo premoč pod obročema za -4. Nal Belko je nato dosegel tri točke v enem napadu, vendar so tekmeci znova bili uspešni pod košem, po trojki Noaha Pende pa je bila tri minute od konca razlika le še tri točke. Po minuti odmora je s trojko izenačil Alexandre Bouzidi, a je odgovoril s polaganjem in zadetim prostim metom Gašper Škorjanc. Halvine Dzellat-Diakeno je bil na drugi strani enkrat uspešen s črte prostih metov, potem pa je skok dobil Penda, ki je izenačil. Klavžar je poskus iz obrata zgrešil, Bouzidi pa je položil za francosko vodstvo. Ostala je še minuta in pol, še enkrat pa je bil nenatančen Klavžar.

Francozi so si s prostimi meti priigrali +4, Osojnik pa je s trojko, ko je ostalo še 23 sekund, vlil upanje slovenski reprezentanci. Bouzidi je bil polovično uspešen pri prostih merih in Slovenija je dobila napad za zmago oziroma vsaj izenačenje. Osojnik je prevzel odgovornost, a se odločil za zelo težak met izza črte. Poskusil je prek roke iz kota bil nenatančen in Francija se je veselila zmage.


EP U20, finale:
SLOVENIJA – FRANCIJA
78:82 (20:22, 22:15, 17:17, 19:28)
Klavžar 23, Samar 12, Macura in Todorović po 9, Osojnik 6, Petrovič in Škorjanc po 5, Zemljič 4, Belko 3, Kočevar 2; Perrin 19, Penda 15, Brena-Chemille 12, Bouzidi 10.