Kenny Gregory verjame, da lahko s svojimi izkušnjami močno pripomore k uspehu ljubljanskega moštva. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kenny Gregory verjame, da lahko s svojimi izkušnjami močno pripomore k uspehu ljubljanskega moštva. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kenny Gregory
Kenny Gregory je eno sezono odigral tudi v Carigradu pri Efes Pilsnu. Foto: EPA
Marque Perry in Kenny Gregory
Kenny Gregory in Marque Perry bosta verjetno velika aduta zunanje linije Uniona Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kenny Gregory, Marko Kešelj
Gregory (na sliki v boju z Markom Kešljem) je nosil tudi dres Valencie, s katero se bo Olimpija prav tako pomerila v skupinskem delu Evrolige. Foto: EPA
Kenny Gregory
Gregory je - tako kot praktično vsi - navdušen nad novo dvorano in vesel, da je del ekipe, ki bo odprla ljubljansko lepotico. Foto: EPA
Žoga
Gregoryju in še petim tujcem je težko s triubne opazovati svoje moštvo, kako igra, a jim z zmagami soigralci vse skupaj nekoliko lajšajo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Evroligo bodo varovanci Jureta Zdovca odprli s srečanjem proti turški pivovarski ekipi, pri kateri je Američan igral v sezoni 2007/08. Vrsta Velimirja Perasovića v Ljubljano prihaja kot velik favorit, a nova dvorana in nepredvidljivo moštvo, ki še ni zaigralo na uradni tekmi skupaj, bosta aduta gostiteljev.

Gregory je v Ljubljano prišel kot velika okrepitev. 31-letni branilec je v Evropi že dokazal svojo kakovost. Nazadnje si je Američan, ki ima izjemne telesne predispozicije - razpon rok meri kar 211 centimetrov -, kruh služil v Solunu pri PAOK-u. Igral je tudi za Valencio, s katero se bodo zmaji prav tako pomerili v skupinskem delu najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Ekipi je pripravljen dati, kar bo zahteval trener, cilje pa Olimpija lahko izpolni le, če bo igrala kot pravo moštvo.


Kako težko je sedeti na tribuni in le opazovati soigralce, kako igrajo?
Je zelo težko. Trdo treniramo in smo dobro pripravljeni, a igrati ne smemo. Težko je le sedeti, a na srečo ekipa vseeno zmaguje, kar je najpomembneje. Tako je vse skupaj le nekoliko lažje.

Vsi trdijo, da je Olimpijina ekipa letos zelo močna in da pričakuje dobre rezultate. Kaj vi menite? Kam lahko letos posežete?
Prezgodaj je kar koli napovedovati. Skupaj sploh še nismo zaigrali. Res je, da je v moštvu kar nekaj zares dobrih igralcev, vendar bo vse odvisno od tega, kako se bomo ujeli. Kakovostni smo, a zdaj je treba zaigrati kot ekipa. Odvisno je, kako bomo funkcionirali kot eno. Res smo močni, tako da je mogoča tudi uvrstitev med prvih 16, a v Evroligi je zares treba iti korak za korakom.

Kakšne so razmere v klubu? Kako se ob vseh zapletih počutite igralci?
Ne vem. Sem še popolnoma nov tu. V Ljubljani sem komajda nekaj več kot dva tedna. Prezgodaj je, da bi komentiral zadeve. Težko je reči, kako je bilo lani in kako je zdaj. Bomo videli. Sam sem vedno optimist. Za zdaj je zagotovo bolje, kot je bilo v preteklosti.

Kakšna se vam zdi Ljubljana nasploh, nova dvorana … Kako se počutite tu?
Dvorana je izjemna. Preden sem prišel sem, sem slišal, da ima Olimpija novo dvorano, še zdaleč pa nisem pričakoval, da bo tako lepa. Vedno je lepo biti del neke nove zgodbe. Mi bomo ekipa, ki bo odprla to lepotico. To je zares super. Mesto ja naredilo dober prvi vtis, čeprav še nisem videl veliko. Praktično le treniram in spim. Tako je vedno na začetku sezone. Čez čas pa bo zagotovo več časa, tako da si bom lahko marsikaj ogledal.

Je znotraj mošta mogoče zaznati tisti pravi ekipni duh, ki je potreben za dobre rezultate?
Zdi se, da je. Vsi so povsem posvečeni košarki. Bil sem že v ekipah z veliko ega. Za zdaj se mi zdi, da ni nihče sebičen. Vsi si želimo doseči dober rezultat. Stremimo k istim cilje, kar je najpomembneje. Zavedamo se, da le, če zaigramo kot ekipa, lahko dosežemo veliko.

Kako lahko vi pomagate Olimpiji?
Odvisno, kaj trener pričakuje od mene. Pomagam lahko na več načinov. Pripravljen sem odigrati pomembno vlogo v obrambi, dosegati koše, skakati … Že dolgo igram, tako da sem izkušen. Vem, da v težkem tekmovanju, kot je Evroliga, vsako tekmo kdo drug pride v ospredje. Upam, da bodo moje igre konstante. Želim opraviti veliko dela v obrambi in seveda doseči tudi nekaj točk. Upam, da bom eden izmed vodij, saj sem izkušenejši od nekaterih soigralcev.

S kom ste se najbolj ujeli v moštvu?
Težko bi izpostavil kogar koli. Lahko rečem, da kar z vsemi. Od prej nisem osebno poznal še nikogar. Želim vse čim bolje spoznati.

Kakšen trener je Jure Zdovc?
Vsekakor zagovarja trdo delo, kar mislim, da je prav. Želi ohraniti ekipni duh. Do vseh igralcev se vede enako. Ne postavlja nikogar v ospredje. Zares delamo trdo. Poudarja vsako podrobnost, kar se mi zdi dobro, in prepričan sem, da se nam bo v prihodnje to obrestovalo.

Igrali ste za Efes Pilsen, ki je vaš prvi nasprotnik v Evroligi. Kaj lahko poveste o njihovem sistemu?
Nisem povsem prepričan, ker imajo novega trenerja. Vedno pa je imel Efes Pilsen močno zasedbo. Je velik evropski klub z veliko denarja. Vedno so uspeli pripeljati odmevne okrepitve. Tako je tudi letos. Komaj čakamo, da se tekma začne. Imamo to srečo, da lahko igramo na tako visoki ravni, kot je Evroliga. Ne glede na to, kdo je naš nasprotnik, bomo dali vse od sebe in poskušali zmagati.

Ste že pripravljeni na prvega nasprotnika? Kako dobro poznate letošnje moštvo in ali se že veselite svojega debija?
Dejali so, da bomo lahko zaigrali. Upam, da bo res tako. Vsi se že veselimo, da končno lahko nastopimo. Poleg tega pa še tako slovit nasprotnik. Zares se že veselimo. Komaj čakam, da se Evroliga začne. Upam le, da bomo pravi in da se bo ekipa uigrala. Letošnjega Efesa sicer ne poznam najbolje, a vem, da so to izjemni igralci. Znani košarkarji, ki so igrali v velikih klubih in dokazali svojo kakovost. So močna ekipa, a tudi mi imamo dobro moštvo. Moramo biti samozavestni. Ne glede na to, kako močan in slovit je nasprotnik, moramo verjeti vase in rezultat ne bo izostal.