Kenny Gregory je v Evroligi tako prvi strelec kot tudi skakalec Olimpije. V povprečju dosega po 14 točk in 6,4 skoka na tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kenny Gregory je v Evroligi tako prvi strelec kot tudi skakalec Olimpije. V povprečju dosega po 14 točk in 6,4 skoka na tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kenny Gregory
Gregory je blestel na tekmi z Lottomatico. V ključnih trenutkih je vzel stvari v svoje roke in odločil srečanje. Dosegel je 19 točk in kar 14 skokov ter bil s statističnim indeksom 30 MVP 1. kroga Top 16 Evrolige. Foto: EPA
Kenny Gregory
Kljub odličnim predstavam je K. G., kot ga kličejo nekateri soigralci in prijatelji, prepričan, da so zmaji sposobni še več. Foto: Sandi Fišer
Union Olimpija - Barcelona
Na zeleno-belem dresu Gregory nosi številko 9, ker je to številko na dresu ameriške reprezentance na olimpijskih igrah nosil Michael Jordan. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gregory pravi, da se včasih zgleduje po najboljšem košarkarju vseh časov. To je dokazal tudi v dresu Olimpije, saj je večkrat v slogu Jordana poskusil s "fadeaway" meti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Poleg skoka in neverjetnega odriva je glavno orožje Gregoryja prodor, v katerem je težko zaustavljiv. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kenny Gregory
Gregory je navdušen nad podporo navijačev in nad tem, kako ga cenijo. Ob omembi Arriela McDonalda pa je dejal, da ga pozna in da je lepo, da te primerjajo s takšnim košarkarjem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kenny Gregory
Kljub dobrim igram na univerzi v Kansasu in na pripravah pred naborom ter izjemnim atletskim sposobnostim (postavil je celo rekord na draftu po višini vertikalnega odriva), pa ni nikoli zaigral v Ligi NBA. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kenny Gregory
V bogati karieri je zaigral v Evropi tudi za PAOK, Valencio in Efes Pilsen. Z zadnjima dvema se je Olimpija pomerila v prvem delu Evrolige. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija - Armani
Za konec je vedno dobrovoljni Kenny obljubil, da bo, ko bo čas dopuščal, z veseljem gost MMC-jevega klepeta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmaji pred težkim gostovanjem pri Maccabiju

.
V vse boljši formi igra 32-letni krilni košarkar, ki se je v Ljubljani odlično znašel. Že predtem je navdušil s stalnimi predstavami, v zadnjem času pa je postal glavni nosilec igre varovancev Jureta Zdovca. S pravim pristopom, osredotočenostjo na košarko, borbenostjo in atraktivnimi skoki ter zabijanji, ki bi jih vsi privrženci radi videli pogosteje, je "nebeški skakalec" Gregory osvojil srca zeleno-belih navijačev.

Pred odhodom v Tel Aviv je v pogovoru za MMC Gregory, ki so nekateri označili za najboljšega Američana v zgodovini Olimpije poleg legendarnega Arriela McDonalda, zatrdil, da je prepričan, da bodo zmaji enakovredno igrali tudi s serijskim izraelskim prvakom - velikim Maccabijem.



Po tekmi z Barcelono je trener Jure Zdovc dejal, da bo ekipa pravi značaj pokazala s tekmo proti Hemofarmu. Kako ste vi videli odločno zmago nad moštvom iz Vršca?
Vedno je težko izgubiti in potem odigrati tekmo po tem porazu. V četrtek smo imeli izjemno težko srečanje. Imeli smo zares veliko priložnost za zmago. Vedno je lepo igrati v Evroligi, saj se vsakič pomeriš z velikimi ekipami, ki imajo odlične posameznike, potem pa se je treba zbrati tudi za lokalno ligo. Na tekmi s Hemofarmom je celotno moštvo opravilo odlično delo.

Za vami sta dve tekmi v Top 16 Evrolige. Če potegnete črte, kaj lahko poveste?
Opravili smo solidno delo. Tekme smo odigrali v našem slogu (smeh, op. a.). Obe sta bili napeti in se odločali na koncu. Izgubiš ali zmagaš, mislim, da je glavno, da imaš saj priložnost za zmago, in to smo si vedno priigrali. V prvih dve tekmah smo dosegli eno zmago, kar je dober izkupiček. Zmagali smo v gosteh, kar je zelo pomembno. Seveda smo razočarani zaradi domačega poraza, a igrali smo proti zares izjemni ekipi. Imeli smo priložnost za zmago, kar je proti taki zasedbi velika stvar.

V Rimu niste odigrali najboljšega srečanje, a ste vseeno zmagali, igra v drugem polčasu pa je bila na zares visoki ravni. Mislite, da se s takimi predstavami lahko uvrstite med najboljših osem?
S tako igro vseh 40 minut premagamo lahko katero koli ekipo. Pokazali smo, kakšen značaj ima ta ekipa, ko smo zaostajali za deset točk in več ter se vrnili v igro. V drugem polčasu proti Barceloni smo odigrali veliko bolj osredotočeno in smo se vrnili v igro. Tako raven bi bilo treba obdržati vseh 40 minut ali pa vsaj nekje 35, in imamo velike možnosti za napredovanje.

Zdaj vas čaka tekma z Maccabijem, ki ima prav tako odlično moštvo. Kako dobro poznate njihovo zasedbo in kaj lahko poveste o njih?
Dobro poznam trenerja Davida Blatta, saj sem igral zanj. Poznam tudi nekaj Maccabijevih košarkarjev. Vemo, da so dobri. Vendar sem že večkrat dejal, tudi pred tekmo z Barcelono, ne smemo gledati le imen na papirju. Treba se je osredotočiti na posamezno tekmo in nasprotnika, ne glede na to, kako je ta ekipa igrala do zdaj. Veseli smo že priložnosti, da igramo tu. Zavedamo se, da nas čakata dve zaporedni tekmi z Maccabijem in vsaj eno moramo nujno dobiti.

Maccabi ima zelo atletsko ekipo in Sofoklisa Schortsanitisa. Nekateri pravijo, da je Maccabi zelo neugoden za Olimpijo, da se bo težko kosala s to ekipo in njihovim orjakom pod košem. Se strinjate s tem?
Nikakor. Tudi za Barcelono so dejali, da je zelo atletska ekipa in močna ter da bomo težko igrali z njo. Našli smo pot in se enakovredno pomerili z Barcelono. Mislim, da sam slog določene ekipe ni pomemben. Če se obremenjuješ s sistemom določenega kluba, se obremenjuješ preveč. Moraš se predvsem osredotočiti nase in poskusiti izkoristiti svoje adute ter poskusiti unovčiti v čemer si najboljši. So atletski, tudi prav, bomo pač morali najti način in se jim enakovredno zoperstaviti.

V zadnjem času ste igrali skoraj po cela srečanja. Ste kaj utrujeni in koliko časa po tekmi potrebujete za počitek, da ponovno naberete moči?
Vsak potrebuje nekaj dni. To v tem času, ko igramo ob četrtkih in sobotah, sicer ni najbolj mogoče. Veseli smo, da smo proti Hemofarmu lahko spočili nekaj glavnih nosilcev in so priložnost dobili tudi igralci, ki sicer niso deležni tolikih minut. Včasih, ko igraš po celo srečanje, je težko, a ko se tekma začne, želiš čim bolj pomagati svoji ekipi in dati vse od sebe. Med tekmo je lepo dobiti nekaj minut oddiha. Namesto odigrati 40 minut, biti na parketu približno 35 ali 36. Tako si v ključnih trenutkih bolj spočit. Vendar treba je vedeti, kaj ekipa potrebuje. Zdaj me moštvo potrebuje na terenu in vsakič bom dal vse od sebe.

V Evroligi Olimpija igra odlično. Na nekaterih srečanjih Lige NLB pa niste igrali tako dobro in ste tako izgubili tudi nekaj tekem proti slabšim moštvom. Kaj gre tedaj narobe, ali ekipa ni tako motivirana?
Igralci smo motivirani. To je zagotovo. Sam menim, da je problem v številu igralcev, ki redno igrajo. Med tednom igramo težko srečanje v Evroligi. Na primer, tekmo imamo v četrtek, potem v petek potujemo in težko je pričakovati, da bi teh šest ali sedem igralcev v soboto s polno močjo odigralo nov dvoboj. Ne gre za pomanjkanje motivacije, enostavno nimamo te širine. Nismo na ravni Barcelone ali pa Maccabija, ki imata 12 kakovostnih igralcev, ki lahko igrajo na tako visoki ravni. Nekateri mislijo, kako lahko igrate napeto srečanje z Barcelono, potem pa izgubite s slabšim moštvom iz Jadranske lige. Poleg tega so še vsi dodatno motivirani proti nam.

Pred sezono ste v intervjuju za MMC dejali, da ne veste, kaj sploh lahko pričakujete od same sezone. Kako ste zadovoljni z dosedanjim potekom?
Sezona je dobra. Vsekakor je boljša, kot sem pričakoval. Verjetno je boljša, kot je kdor koli, ki spremlja klub, pričakoval. Vse te težave v klubu v preteklosti in s samo organizacijo pred sezono, poleg tega se je ekipa tako pozno zbrala, so zasejale dvome. Sam sem prišel šele septembra. Tako kot tudi nekateri drugi fanti. Precej smo zamudili. Tako res nisem vedel, kaj lahko pričakujem. Res smo se dobro ujeli. Smo super klapa in zelo atipična ekipa. Nismo skupina igralcev, ki bi jih po navadi postavil skupaj, vendar pa trdo treniramo in se odlično ujamemo. Trenutno to super deluje.

Kako pa ste zadovoljni s svojimi igrami?
Želim le ostati osredotočen na igro. Na začetku sem želel ugotoviti, kaj ekipa želi in pričakuje od mene. Nisem bil prepričan, ali naj bom agresiven, naj bom bolj v ozadju, ali naj bom vodja ekipe. Po nekaj tekmah sem ugotovil, da moram dvigniti svojo raven igre in tudi stopiti bolj v ospredje. Ugotovil sem, da ekipa potrebuje večji učinek z moje strani. Poskušam dati svoj maksimum. Želim odigrati maksimalno na vseh področji, tako v obrambi, v skoku in tudi v napadu.

Tedaj ste v intervjuju dejali, da Ljubljane še niste dobro spoznali. Kako je zdaj in kako vam je všeč v Sloveniji?
Lepo je tu. Že prej sem igral v manjših mestih, tako da sem navajen. Nisem si še ogledal veliko stvari, saj imamo zelo naporen in zapolnjen urnik. Kar se tiče samega mesta, sem se navadil. Igral sem v številnih krajih in številnih državah, tako da se hitro navadim na novo okolje. Poskušam najti še stvari, ki niso povezane s košarko.

Z vašimi dobrimi rezultati je v Ljubljani znova naraslo zanimanje za košarko. Vlada prava norija. Občutite to evforijo igralci tudi zunaj dvorane?
Se občuti. Vedno, ko je razprodana dvorana, se napetost čuti že pred tekmo. Na pričetku sezone so ljudje hodili gledati novo dvorano. Nova dvorana je navijače privabila na prvo srečanje Evrolige. Potem pa so ljudje videli, da ekipa ni tako slaba (smeh, op. a.), da ne bo tako kot v prejšnjih sezonah. Ker je bilo vse tako nepričakovano, se mi zdi, da je evforija zato še večja. Na primer, v Barceloni se pričakuje, da je vsako sezono ekipa dobra, pri Olimpiji pa ni tako. Samo presenečenje je še povečalo zanimanje.

S samim odnosom do igre in odličnimi predstavami ste postali ljubljenec ljubljanske publike. Kako pomembno je za tujega igralca, da ga navijači tako dobro sprejmejo?
To je super. Želiš čim bolje opravljati svoje delo. Želiš, da te ljudje vzljubijo, imajo radi in te cenijo. Tu ne mislim le kar se tiče same košarke in igre. Želiš pustiti vtis tudi kot pozitivna oseba. Veliko vrhunskih košarkarjev je vzvišenih čudakov. Sam želim biti lepo sprejet ter želim, da me imajo ljudje radi. Lepo je priti v novo okolje in se zavedati, da te ljudje cenijo. Igral sem v različnih mestih in vedno je zares dober občutek, ko po nekaj tekmah veš, da so te navijači lepo sprejeli in cenijo, kar delaš.

Razmišljate kaj o prihodnost? Obstaja morda kakšna možnost, da ostanete v Ljubljani? Razmišljate kaj o tem?
Med sezono poskušam biti čim bolj osredotočen na same tekme in si ne želim beliti glave s tem. Seveda pa bi dobro razmislil ob novi ponudbi Olimpije. Zakaj pa ne bi ostal. Nikoli ne reci nikoli. Odprt sem za marsikaj. Ta sezona je v košarkarskem smislu enkratna z mojega stališča, tako kar se tiče ekipe kot tudi individualno. Nikoli ne izključujem nobene možnosti. Vedno obstaja možnost. Še posebej zdaj, ko se v Ljubljani vse postavlja na noge. Občutek imam, da smo sposobni še veliko več. Če le ostanemo tako osredotočeni, ne bomo le prijetno presenečenje sezone, mislim, da res lahko dosežemo še več. Težko pa je že zdaj govoriti o novi sezono. Bomo videli, kaj bo prinesel čas.

Imate pred tekmo morda kakšen poseben ritual, ali je morda to skrivnost?
Na primer, ne grem pred ogrevanjem metat na koš. Poleg tega pa si na dan tekme postrižem nohte.

Je težko biti toliko časa tako daleč stran od najbližjih, verjetno pa vaše odlične igre redno spremljajo?
Seveda, ves čas me spremljajo. Še posebej ena od sester. Ona je moj glavni navijač. Redno spremljata tudi moj najboljši prijatelj in moj srednješolski trener. Sestra potem tudi vse sporoča mojim prijateljem in posebej staršem. Starši niso ravno najboljši prijatelji z medmrežjem (smeh, op. a.). Družina ve, kako igram in kako dobro gre letos moji Olimpiji. Je težko biti brez njih, a po toliko letih sem se že navadil. Če štejem še igranje na kolidžu, sem od doma odšel, ko sem bil star 18 let. Posebej težko je med prazniki. Predvsem za božič bi bil rad z družino, a počasi sem se tudi na to navadil.

Zmaji pred težkim gostovanjem pri Maccabiju