Dončić je bil neustavljiv v tretji četrtini, ko je nasul kar 19 točk. Poškodba mečne mišice je očitno preteklost, polfinale Zahoda pa je zelo verjetno bližnja prihodnost. Foto: Reuters
Dončić je bil neustavljiv v tretji četrtini, ko je nasul kar 19 točk. Poškodba mečne mišice je očitno preteklost, polfinale Zahoda pa je zelo verjetno bližnja prihodnost. Foto: Reuters

Luka Dončić je 19 od 33 točk dosegel v tretji četrtini, ko je s pravo simultanko že odločil srečanje v razprodanem American Airlines Centru. Po 36 minutah so Mavericksi vodili z 81:55 in 23-letni Ljubljančan je štiri minute in 40 sekund pred koncem lahko odšel na klop.

Jalen Brunson je znova povzročal ogromne težave obrambi Utaha s številnimi menjavami smeri pri preigravanju v raketi. Dosegel je 24 točk. Dorian Finney-Smith in Reggie Bullock sta zadela po tri trojke. Prvič v tej seriji so Mavericksi dobili tudi skok (49:40).

Dončić le še zmago oddaljen od napredovanja

Utah z 10-odstotnim metom izza črte
Gostje iz Salt Lake Cityja so imeli katastrofalen strelski večer. Zadeli so le tri trojke iz 30 poskusov. Zvezdnik Donovan Mitchell je odigral eno izmed najslabših tekem v sezoni (9 točk; 4/15 iz igre, 0/7 za tri), zgrešil je tudi polaganje, ki ga sicer pretvori v dve točki tudi z zaprtimi očmi. Sredi zadnje četrtine je odšepal v garderobo, držal se je za stegensko mišico na levi nogi.

Le rezervist Jordan Clarson z 20 točkami in center Rudy Gobert s 17 točkami in 11 skoki sta bila razigrana. Bojan Bogdanović je preveč energije porabil pri pokrivanju Dončića, zgrešil je vseh devet metov iz igre in dosegel le dve točki. Veteran Mike Conley (4 točke; 1/6 iz igre) je v zelo slabi formi že celotno serijo.

Bojan Bogdanović in Rudy Gobert sta neuspešno pokrivala Dončića. Foto: Reuters
Bojan Bogdanović in Rudy Gobert sta neuspešno pokrivala Dončića. Foto: Reuters

Luka mojstrsko ukanil Goberta pod košem
Dallas je sredi prve četrtine povedel z 18:9, a so se gostje uspeli zbrati in po 12 minutah so še držali priključek (24:18). Juancho Hernangomez je na začetku druge četrtine s trojko znižal na 30:28, potem pa so Mavericksi z delnim izidom 22:4 prišli od visoke prednosti (52:32). Dončić je tri minute pred odmorom izsilil osebno napako Bogdanovića in zadel s težkega položaja. Navijače je najbolj navdušil, ko je lepo počakal pod košem, da je Gobert skočil v zrak, nato pa mojstrsko položil ob osebni napaki Francoza. Mavericksi so imeli 16 točk naskoka ob odmoru (52:36).

Tretja četrtina: Dončić – Utah 19:19
Odločitev je padla že sredi tretje četrtine, ko Utah pet minut ni dosegel niti točke. Dončić je dvakrat zadel izza črte po koraku nazaj, Bogdanović mu je pustil malce prostora in Ljubljančan je to znal izkoristiti. Štiri minute pred koncem tretje četrtine je blokiral met Clarksona, nato je Spencerju Dinwiddieju nakazal, naj mu hitro poda žoga in z desetih metrov je z leve strani povišal na 79:46. V tretji četrtini je Dončić zbral 19 točk, toliko jih je celotna ekipa Utaha.

Hassan Whiteside je bil izključen sredi zadnje četrtine. Foto: Reuters
Hassan Whiteside je bil izključen sredi zadnje četrtine. Foto: Reuters

Whiteside izgubil živce
Sredi zadnje četrtine je Hassan Whiteside za grob prekršek nad Dončićem prejel dve tehnični napaki, potem ko se je v gneči zapletel še z Bullockom in Finney-Smithom. Navijači so želeli, da vstopi Boban Marjanović. Jason Kidd jih ni takoj poslušal. Center, ki je prava maskota kluba, je igral le 75 sekund.

Najboljša obrambna predstava v sezoni navdušila tudi "Shaqa"
"To je bila naša najboljša obrambna predstava v tej sezoni. V soboto še nisem bil 100-odstoten, tokrat sem se počutil precej bolje. Imeli smo veliko odprtih metov, vedno pridemo do meta, če prodiramo v raketo. Ko nisem igral treh tekem, nisem bil prav nič zaskrbljen, saj imamo veliko dobrih igralcev," je povedal Dončić, ki se je znova šalil s Shaquillom O'Nealom. Legendarni center je sedel v studiu televizijske postave TNT in Luka ga je naučil v slovenščini oceniti današnji nastop. "Zelo dobro," se je hitro naučil "Shaq".

"Za drugo tekmo v tej seriji je izgledal, kot da igra že celo serijo," je Dončićevo predstavo ocenil trener Dallasa Jason Kidd. "Njegova kondicija, energija v obrambi. Vedno izpostavljamo skoke, on pa je med našimi najboljšimi in znova se je izkazal."

Prva zaključna žoga v noči s četrtka na petek
Šesta tekma bo v petek ob 4.00 v Vivint Areni v Salt Lake Cityju. Mavericksi se lahko uvrstijo v polfinale Zahoda prvič po letu 2011, ko so osvojili edini naslov prvaka. Zmagovalec te serije se bo srečal z boljšim iz obračuna med Phoenixom in New Orleansom, izid v zmagah je izenačen na 2:2.

Celticsi vodili od začetka do konca četrte tekme
Brooklyn, ki se je v končnico uvrstil prek dodatnih kvalifikacij, je edina ekipa v letošnji končnici Lige NBA, ki je prejela "metlo". Boston je z odlično obrambo prevladoval v seriji, tudi na četrti tekmi v Barclays Centru je vodil od začetka do konca.

Jayson Tatum je moral tri minute pred koncem na klop s šestimi osebnimi napakami. Na koncu se je najboljši igralec serije veselil zmage v Barclays Centru. Foto: Reuters
Jayson Tatum je moral tri minute pred koncem na klop s šestimi osebnimi napakami. Na koncu se je najboljši igralec serije veselil zmage v Barclays Centru. Foto: Reuters

Jayson Tatum je dosegel 29 točk, Jaylen Brown pa jih je dodal 22, zelo se je izkazal tudi najboljši obrambni igralec lige Marcus Smart, ki je zbral 20 točk in 11 skokov.

Kevin Durant je odigral najboljšo tekmo v letošnji končnici, a tudi 39 točk, 9 podaj in 7 skokov ni bilo dovolj za podaljšanje serije. Seth Curry je zadel pet trojk, Kyrie Irving je prispeval 20 točk, a je bil daleč od prave forme v tej seriji.

Goran Dragić je zelo poživil igro v zadnji četrtini, ko je dosegel 8 od 10 točk. Tri minute pred koncem je izsilil tudi šesto osebno napako Tatuma. MVP zadnjega evropskega prvenstva je bil na parketu 24 minut.

Najvišja prednost Bostona znašala 15 točk
V prvi četrtini so Celticsi z delnim izidom 10:0 prevzeli nadzor (12:22), Dragić in Curry sta na začetku druge četrtine izenačila na 30:30. Grant Williams je v zadnjih treh minutah pred odmorom zadel tri trojke in Boston je imel po prvem polčasu osem točk naskoka (50:58).

Goran Dragić je v zadnji četrtini zadel dve trojki. Foto: Reuters
Goran Dragić je v zadnji četrtini zadel dve trojki. Foto: Reuters

Obramba Netsov znova ni bila prava. Tudi v tretji četrtini so Celticsi zlahka zadevali. Derrick White je poskrbel za najvišjo prednost na srečanju (75:90).

Dragić z osmimi točkami poskrbel za napeto končnico
Na začetku zadnje četrtine je vstopil Dragić. Netsi so s šestimi zaporednimi točkami znižali na 84:90. Boston je imel vedno pravi odgovor. Tatum, Al Horford in Smart so bili natančni izza črte in Netsi se niso uspeli približati. Sredi zadnje četrtine je Dragić zadel trojko, nato pa še po hitrem prodoru prek celotnega igrišča s polaganjem znižal na 96:101. Tudi soigralci so mu zaupali, Durant mu je podal za novo trojko pet minut pred koncem (99:102).

Kyrie Irving in Kevin Durant sta presenetljivo hitro končala sezono. Pričakovanja so bila velika, Netsi pa so eno glavnih razočaranj sezone. Foto: Reuters
Kyrie Irving in Kevin Durant sta presenetljivo hitro končala sezono. Pričakovanja so bila velika, Netsi pa so eno glavnih razočaranj sezone. Foto: Reuters

Celticsi bolj zbrani v zadnji minuti
Durant je prevzel odgovornost v končnici in Brooklyn je ujel priključek minuto in pol pred koncem (108:109). Brown je uspešno zaključil prodor, nato pa je Durant zadel le en prosti met 22 sekund pred koncem (109:111). Smart je stekel v protinapad, a zgrešil, Horford pa je potisnil žogo skozi mrežico. Smart je nato s tremi prostimi meti v zadnjih sedmih sekundah potrdil veliko zmago Celticsov.

"Vemo, kakšna ekipa je bila na drugi strani in koliko talenta imajo, zato smo vedli, da bo težak boj," je dejal Tatum. "Na koncu je bilo 4:0, a za vsako zmago smo se trdo borili."

Dragić žalosten in jezen po koncu sezone

Durant želi, da Nash ostane trener
"Veliko razlogov lahko najdemo, zakaj smo izgubili, a preprosto dejstvo je, da so bili boljša ekipa. V tej sezoni smo prestali marsikaj. Izboljšati se moramo. Steve Nash je pravi trener za našo ekipo. Imeli smo veliko poškodb, veliko je bilo menjav igralcev, covid-19 je zelo vplival na naše predstave," je povedal Durant.

Irving: Poleti ne grem nikamor
"Pustil sem moštvo na cedilu, ker večino sezone nisem igral. Postal sem moteči element. Veliko stvari se je zgodilo. Odšel je Harden, prišel je Simmons. Mislim, da bo naslednjo sezono velika okrepitev. Poleti ne grem nikamor. Želim si zaigrati v finalu z Brooklynom," je dodal Irving, ki ni bil cepljen in je izpustil večino tekem rednega dela.

Boston se bo v polfinalu Vzhoda zelo verjetno pomeril z Milwaukeejem. Prvaki vodijo proti Chicagu s 3:1 v zmagah.

Toronto gladko odpravil razglašene Sixerse
Razglašena Philadelphia je bila popolnoma nemočna proti Torontu (88:103). Raptorsi so z drugo zaporedno zmago znižali na 2:3 v zmagah in lahko v četrtek na domačem parketu izsilijo sedmo tekmo.

Pascal Siakam je spomnil na finalne predstave izpred treh let, ko je Toronto osvojil naslov prvaka. S 23 točkami, 10 skoki in 7 podajami je bil najzaslužnejši za zmago. Manjkal je odlični organizator igre Fred VanVleet, ki je zaradi poškodbe kolka vprašljiv tudi za šesto tekmo.

Najboljši strelec rednega dela sezone Joel Embiid je zbral 20 točk in 11 skokov, James Harden pa nikakor ne najde prave forme (15 točk, 4/11 iz igre).

Rivers že trikrat zapravil vodstvo s 3:1 v zmagah
Trener Doc Rivers je bil zelo zaskrbljen. Njegovi izbranci so drugo četrtino izgubili s 14:25 in niso se več uspeli pobrati. Rivers je edini trener v zgodovini Lige NBA, ki je že trikrat zapravil vodstvo s 3:1 v zmagah. Leta 2003 je vodil Orlando, ki je izgubil proti Detroitu. Leta 2015 in 2020 je s Clippersi zapravil prednost proti Houstonu in Denverju. Lani so bili Sixersi prvi nosilci Vzhoda, a so izgubili tri tekme na domačem parketu in Atlanta jih je izločila na sedmi tekmi.


Vzhod, 1. krog:
Brooklyn (7) – BOSTON (2) 0:4
112:116 (26:30, 24:28, 28:32, 34:26)
Durant 39 (13/31 iz igre, 3/11 za tri, prosti meti 10/11), 9 podaj in 7 skokov, Se. Curry 23 (5/9 za tri), Irving 20 (6/13 iz igre), Claxton 13 (6/6 iz igre, prosti meti 1/11), Dragić 10 (4/6 iz igre, 2/4 za tri), 8 skokov in 4 podaje v 24 minutah, Mills 5, Brown 2; Tatum 29 (4/6 za tri), Brown 22 (9/20 iz igre), Smart 20 in 11 podaj, G. Williams 14 (4/6 za tri), Horford 13 (3/5 za tri), White 9, Theis 6, R. Williams 3.

PHILADELPHIA (4) – TORONTO (5) 3:2
88:103 (27:29, 14:25, 25:21, 22:28)
Embiid 20 (7/15 iz igre) in 11 skokov, Harris 16, Harden 15 (4/11 iz igre, 2/6 za tri), Green 14 (4/9 za tri), Maxey 12, Niang, Korkmaz in Reed po 3, Thybulle 2; Siakam 23 (10/17 iz igre), 10 skokov in 7 podaj, Achiuwa 17, Anunoby in Trent po 16, Barnes 12, Birch 7, Boucher 6, Young 3, Watanabe 2, Mihajluk 1.

Sreda ob 1.00:
MIAMI (1) – ATLANTA (8) 3:1

Četrtek ob 1.30:
MILWAUKEE (3) – CHICAGO (6) 3:1


Zahod, 1. krog:
DALLAS (4) – UTAH (5) 3:2
102:77 (24:18, 28:18, 29:19, 21:22)
Dončić 33 (11/22 iz igre, 3/10 za tri, prosti meti 8/12), 13 skokov in 5 podaj v 33 minutah, Brunson 24 (9/20 iz igre, 1/7 za tri), Finney Smith 13 (3/7 za tri), Dinwiddie in Bullock po 9, Powell 8, Burke 4, Chriss 2; Clarkson 20 (9/15 iz igre), Gobert 17 in 11 skokov, Mitchell 9 (4/15 iz igre, 0/7 za tri), House 8, O'Neale, Alexander Walker in Hernangomez po 5, Conley 4, Bogdanović (0/9 iz igre) in Whiteside po 2.

Sreda ob 1.30:
MEMPHIS (2) – MINNESOTA (7) 2:2

Sreda ob 4.00:
PHOENIX (1) – NEW ORLEANS (8) 2:2

Četrtek ob 4.00:
GOLDEN STATE (3) – DENVER (6) 3:1

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.