Košarkarji Uniona Olimpije nimajo le najboljše ekipe v zadnjih letih. Najnovejša okrepitev je klubski avtobus. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Košarkarji Uniona Olimpije nimajo le najboljše ekipe v zadnjih letih. Najnovejša okrepitev je klubski avtobus. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Jure Zdovc
Slovenski selektor je pod Rožnikom ekipo sestavil pametno in preudarno. Foto: EPA
Uroš Slokar, Sani Bečirovič
Uroš Slokar in Sani Bečirovič sta okrepitvi, za kateri si nihče ni predstavljal, da bosta zaigrali za Union Olimpijo. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Sašo Ožbolt, Jadranko Nikolić, Mik Pavlovič
Sašo Ožbolt je že pred tedni za MMC dejal, da so bile letošnje priprave pri Jadranku Nikoliću (na sredini) izredno naporne, a tudi uspešne. Kot kaže, je poškodba kolena zgodovina, Ožbolt pa je pripravljen na izjemno sezono. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Jaka Klobučar
Z 20 točkami je Jaka Klobučar zablestel na superpokalni tekmi proti Elektri. Tivolska publika pričakuje podobne predstave tudi v nadaljevanju sezone. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Rado Trifunovič
Ko je Rado Trifunovič sredi pretekle sezone prevzel vodenje domžalskega Heliosa, je bila igra še boljša kot prej. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Alvin Snow
Alvin Snow je že v začetku sezone dokazal, da bo v Domžalah konkuriral za prvega strelca ekipe. Na prvih dveh tekmah Lige Telemach je skupaj dosegel že 51 točk. Foto: KZS/alesfevzer.com
Dejan Delić
Dejan Delić je v letošnji sezoni največja okrepitev domžalskega Heliosa. Lani je pri Slovanu dosegal nekaj več kot 17 točk na srečanje. Foto: KZS/alesfevzer.com

Pa čeprav bi to lahko zapisali vsako leto, se zdi, kot da je letošnja ekipa nekaj drugega od tistih prejšnjih. Recesija je vodstvu zeleno-belih naredila uslugo in v Tivoli vrnila priljubljenega Sanija Bečiroviča, lani najkoristnejšega igralca rednega dela Evrolige, ki pred novo sezono ni našel finančno kakovostnejše sredine, pod Rožnikom pa se bo prvič preizkusil še Uroš Slokar, odločilni mož četrtfinalne zmage Slovenije nad Hrvaško (v ključnih trenutkih je zadel dve trojki).

Union Olimpija v Ligi NLB:

2001/02: prvak (20 zmag/2 poraza)
2002/03: 3. mesto (17/6)
2003/04: 3. mesto (18/9)
2004/05: 5. mesto (20/11)
2005/06: 10. mesto (10/16)
2006/07: 9. mesto (13/13)
2007/08: 3. mesto (17/13)
2008/09: 9. mesto (10/16)


Slokar se bo razvil postopoma
26-letni Ježičan že pred uradnimi tekmami navdušuje ne le s svojimi humornimi vložki, temveč s svojo skromnostjo. "V Tivoli nisem prišel kot zvezda, da bi takoj dajal 25 točk na tekmo. Prišel sem, da se postopoma razvijem," je večkrat povedal, obenem pa enako pomislil tudi za druge soigralce. Mlada ekipa, ki ji bosta poleg Sanija (Sunny – sončno) poveljevala Sašo Ožbolt in Vlatko Ilievski je tokrat dobro sestavljena, o vsakem igralcu je trener Jure Zdovc dobro premislil.

Končno dober Američan!
Od okrepitev je morda še najbolj zadel (vsaj do zdaj je temu tako) z Mattom Walshom, prav tako 26-letnim košarkarjem, dvakratnim belgijskim prvakom. Svoje ostrostrelske sposobnosti je dokazal na superpokalu, kjer je dosegel 17 točk (met za tri 4/5) in napovedal, da bo po dolgem času v zeleno-belem dresu spet dobro zaigral Američan. S košarkarji z druge strani luže je imela Olimpija namreč v preteklem obdobju preveč težav.

Kaj pa centri?
Ko je Mirza Begić zapustil zmajsko gnezdo so mnogi vzdihovali, kdo bo pa zdaj kljuboval robustnim evropskim centrom? Odgovor je preprost. V Ljubljano so vodilni možje spet pripeljali Gašperja Vidmarja (pred igranjem za Fenerbahče je nosil dres Geoplin Slovana), ki mu Zdovc več kot zaupa, v njegove dobre igre pa verjamejo tudi navijači. Da je eden boljših centrov Evrope, bo moral dokazati tudi Vladimir Golubović, ki je lani v Tivoli prišel na velika vrata, a razen dobrih predstav v Ligi Telemach, kaj več ni pokazal. Pod košem se bo bojeval tudi Edin Bavčić, ki ga Konjičan pozna še iz časa njegovega delovanja pri Bosni.

Nemanja veliki
Pri centrih velja posebej izpostaviti še Nemanjo Aleksandrova, nekdaj najperspektivnejšega igralca srbske košarke, napovedanega prvega izbora na NBA-naboru, ki so ga ustavile poškodbe. Za 22-letnega krilnega centra je sodelovanje s takšnim trenerjem več kot dobro, kar priznava tudi sam in si želi, da bi napredoval na raven, na kakršnega je spadal pred nevšečnostmi.

Klobučar se vzpenja
Veliko upov se v letošnji sezoni polaga na reprezentanta Jako Klobučarja, ki je bil na superpokalu najboljši strelec svoje ekipe, v nadaljevanju pa od njega pričakujejo podobne igre. Dobra izkušnja je bila, četudi ni igral veliko, evropsko prvenstvo na Poljskem. Na branilskih položajih bo veliko pripomogel tudi Dušan Djordjević.

Pomembno je le trdo delo
Ekipi, ki se je v popolnosti zbrala relativno pozno, je potrebno dati čas, kar je večkrat poudaril tudi Zdovc. Četudi na začetku sezone igra ne bo navdušila, pa ne gre dvomiti, da bo selektor svojo zmagovalno miselnost prenesel tudi na zmaje, le če ga bodo ti poslušali, kot so ga reprezentantje. Union Olimpija v Ligi NLB cilja visoko, kar je tudi prav, le dobro in trdo delo pa bosta prinesla pravi rezultat. Končno?

Helios v Ligi NLB:

2004/05: 16. mesto (5/25)
2005/06: 12. mesto (7/19)
2006/07: 8. mesto (13/13)
2007/08: 13. mesto (6/20)
2008/09: 12. mesto (8/18)


Tri tuje okrepitve

Dobro so si igralski kader v deveti sezoni Lige NLB zastavili tudi v Domžalah in to kljub temu, da je njihovo moštvo gospodarska kriza najbolj prizadela. V svoje moštvo so zvabili odličnega srbskega strelca, ki je zablestel pri Geoplin Slovanu (17,4 točke v povprečju na tekmo) Dejana Delića ter krilnega centra Maria Dundovića. Zadarčan je tri leta igral že za Roglo, v sezoni 2003/04 pa je bil član Krke. Tretja in zadnja pridobitev je Sanel Bajramlić, krilni košarkar, ki je lani zastopal barve Zagorja in tam v Ligi Telemach dosegel nekaj manj kot 8 točk na srečanje.

Naj sneži ...
Kar Domžalčane loči od Ljubljančanov je zadržano jedro ekipe. Čeprav jo je zapustil izjemen košarkar Nicholas Jacobson, pa bodo lahko v Hali komunalnega centra še vedno računali na Željka Zagorca, za katerega upajo, da bo imel manj težav s poškodbami kot v pretekli sezoni, odličnega Alvina Snowa (Snow - sneg), katarega trojke so "snežile" že v prvih dveh krogih Lige Telemach in Alekseja Laškeviča, Belorusa, ki je že napovedal, da je to zanj zadnja sezona v Sloveniji.

Trifunovič se je izkazal že v lanski sezoni
Tu so še Matej Krušič, nekdanji rokometaš, ki se v pravega košarkarskega centra šele razvija, pa Jure Močnik, organizator igre z dobrim občutkom za podaje, Domen Žerak kot eden najizkušenejših mož in ostali. Na čelu pa še vedno Rado Trifunovič, 36-letni trener, ki je vajeti vodenja Heliosa prevzel sredi minule sezone, službo pa je obdržal, ker so bili v Domžalah z njim zelo zadovoljni. Nekdanji košarkar, enajstkratni reprezentant, je v Helios prinesel še nekaj dodatne svežine, samozavesti in bolj dinamične igre, ki prinaša rezultate.

Dva kluba tudi v sezoni 2010/11
Domžalski košarkarji so v Ligo NLB vstopili v sezoni 2004/05, ko so bili s petimi zmagami zadnji na lestvici, njihova uspešnost pa je nato nekoliko zrastla. Sezono kasneje so bili dvanajsti, leta 2007 pa so bili že pred takrat ubogo Union Olimpijo (osmo mesto). Tudi zadnji dve sezoni so končali na repu lestvice (13. in 12. mesto), kar je ob slabih rezultatih zmajev in Krke le prispevalo k temu, da Slovenija izgubi še eno mesto v ligi. Manj kot dva pa ta ne more imeti, četudi bo v sezoni 2010/11 tekmovalo le 12 klubov.

Liga NLB, 1. krog:

Danes ob 20.00:
BOSNA - ZAGREB

Sobota ob 16.00:
ZADAR - UNION OLIMPIJA

Ob 18.00:
HELIOS DOMŽALE - CEDEVITA
HEMOFARM - RADNIČKI

Ob 20.00:
CIBONA - ŠIROKI ERONET

Ob 21.00:
BUDUĆNOST - CRVENA ZVEZDA

Sobota, 26. decembra, ob 20.00:
PARTIZAN - FMP