Zmaji pod vodstvom Victorja Sancheza še naprej nizajo uspehe. Na četrti uradni tekmi sezone so se veselili še četrtič in se tako zanesljivo uvrstili v 3. predkrog Konferenčne lige, v katerem jih čaka Šerif iz Tiraspola.

Kušnirenko v 39. sekundi šokiral zmaje
Ljubljančani so slabo začeli tekmo, saj so že po 39 sekundah prejeli zadetek. Z lepim strelom z roba kazenskega prostora je bil natančen Bogdan Kušnirenko.

Florucz izenačil v 11. minuti
Zadetek ni preveč pretresel ljubljanske ekipe, ki se je hitro zbrala in v 11. minuti izenačila. Po dolgi podaji je Raul Florucz žogo odbil na desni strani kazenskega prostora, se otresel svojega čuvaja in zadel ob bližnji vratnici.

V 14. minuti je moral posredovati Olimpijin vratar Matevž Vidovšek po nizkem strelu z roba kazenskega prostora, tudi sicer pa so znova odločneje zaigrali Ukrajinci, vendar jim Ljubljančani niso puščali preveč prostora za resno ogrožanje Vidovška. Imeli so sicer precej strelov, vendar precej nenatančnih. V prvem delu je domača zasedba žogo imela v svoji posesti približno 60 odstotkov časa.

Jalovi napadi Ukrajincev
Ukrajinci so na uvodu drugega polčasa pritiskali in v 53. minuti je Oleksij Guculjak s strelom z glavo zadel vratnico, odbito žogo pa je precej mimo poslal nekdanji napadalec Olimpije Admir Bristrić. V 62. minuti je zgrešil še Talles Costa.

V 71. minuti je Bogdan Mihajličenko žogo poslal v Vidovška z ne posebej nevarnim strelom, malce pozneje so Ukrajinci, ki so veliko poskušali po svoji desni strani, zapravili nekaj priložnosti.

Durdov odločil v 93. minuti
Agustinu Doffu ni uspelo zadeti malce z desne strani v 84. minuti. Napredovanje Olimpije je v 93. minuti potrdil Ivan Durdov, ki je izkoristil podajo Jorgeja Silve s prostega strela z desne strani. Delo je napadalcu Olimpije olajšal tudi domači vratar s slabim posredovanjem.

Romuni namučili vijoličaste
Več dela so imeli Mariborčani, ki so prvo tekmo proti Universitatei Craiovi v Ljudskem vrtu dobili z 2:0. Na stadion Ion Oblemenco so se Romuni izkazali za zelo žilave tekmece. Izbranci Anteja Šimundže se bodo v 3. kvalifikacijskem krogu pomerili z Vojvodino.

Tekma v Craiovi se je začela s pričakovanim pritiskom domače zasedbe, Ažbe Jug je že v drugi minuti posredoval po poskusu nekdanjega mariborskega igralca Alexandruja Cretuja. Več so poskušali Romuni, med nevarnejšimi je bil strel Anzorja Mekvabišvilija v 10. minuti z glavo iz bližine, ko je znova dobro posredoval Jug. Ionut Mitrita je sprožil vsaj tri strele, vendar je bil neuspešen.

Mariborčani so v 28. minuti izpeljali lepo akcijo, v kateri je spretno podal tudi Josip Iličić, končal pa jo je Jan Repas s strelom z roba kazenskega prostora, a je meril preveč po sredini. V 40. minuti je Maks Barišić izgubil dvoboj ena na ena z vratarjem Laurentiujem Popescujem.

Mitrita natančen na začetku drugega polčasa
Romuni so dobro začeli drugi del, po številnih zapravljenih strelih je Mitrita v 52. minuti z leve strani kazenskega prostora prodrl proti sredini in z nizkim diagonalnim strelom matiral Juga za 1:0.

V 56. minuti bi lahko Mariborčani prišli do enajstmetrovke po prekršku nad Markom Božićem, a se sodniki zanjo niso odločili, na drugi strani pa je takoj odlično posredoval Jug po dobrem strelu Mekvibašvilija.

Božić je bil nato nevaren v 59. minuti, ko je zgrešil cilj z diagonalnim strelom z leve strani, v 63. minuti pa se je znova izkazal Jug z dobrim odzivom po Cretujevem strelu z glavo.

Iličić unovčil podajo Jana Repasa
Jan Repas je v 68. minuti potegnil v kazenski prostor domačih, nato pa žogo vrnil na rob kazenskega prostora, od koder je zadel Iličić za 1:1.

Izjemen zadetek Sierre
Romuni so znova povedli v 72. minuti, ko je izjemen zadetek dosegel Gregorio Sierra, ko je žogo z roba kazenskega prostora poslal tik pod stičišče prečke in vratnice.

Jakupović izenačil sedem minut po vstopu v igro
Božić bi lahko vrnil s podobno mero že v naslednjem napadu, vendar je zgrešil, nato ga je zamenjal Arnel Jakupović. Iličić pa je znova zagrozil v 80. minuti s prostega strela, ko je imel Popescu veliko težav pri obrambi.

V 82. minuti so vijoličasti znova izenačili. Jakupović je po dolgi podaji do žoge prišel na desni strani, preigraval v kazenskem prostoru proti sredini, nato pa zadel ob bližnji vratnici za 2:2.

Koljić zadel prepozno
Gostitelji so v 95. minuti prek Elvirja Koljića, ki je zadel z glavo, znova povedli, toda Mariborčani so ohranili zadetek naskoka in se veselili napredovanja.

Iličić in Jakupović zagotovila Mariboru napredovanje v Romuniji

Bravo končal evropsko pot na razprodanem stadionu
Igralci Brava so se za nekaj časa poslovili od stadiona v Šiški, ki ga bodo prenovili, kljub dobremu izhodišču s prve tekme pa so se v krstni evropski sezoni poslovili tudi od mednarodnih zelenic. Na domači zelenici so pokazali dokaj enakovreden boj, v zadnjih minutah pa zapravili tudi veliko priložnost za podaljšek.

Veliko veselje igralcev Zrinjskega v Spodnji Šiški. Foto: www.alesfevzer.com
Veliko veselje igralcev Zrinjskega v Spodnji Šiški. Foto: www.alesfevzer.com

Bravo je prvo tekmo prejšnji četrtek v Mostarju dobil z 1:0, a so gostje na razprodanem stadionu v Športnem parku Šiška tokrat zaigrali precej odločneje, bili so tudi zelo učinkoviti.

Mulahusejnović hitro izničil zaostanek Zrinjskega
Na težkem igrišču, ki ga je razmočil naliv, so gostje takoj prevzeli terensko pobudo, gostitelji pa so se osredotočili predvsem na branjenje prednosti s prve tekme in iskanje priložnosti v protinapadih. Enega teh bi lahko bolje končal Martin Pečar v 12. minuti, a mu jo je pri strelu zagodla tudi voda na zelenici.

V 16. minuti se je razveselilo nekaj sto navijačev Zrinjskega. Akcijo za vodilni zadetek sta izvedla stara znanca slovenskih zelenic. Ivan Posavec, še v prejšnji sezoni pri Olimpiji, je podal z leve strani v sredino kazenskega prostora, Nardin Mulahusejnović, nekdanji član Kopra, Mure in Maribora, pa se je otresel svojega čuvaja in zanesljivo matiral Matijo Orbanića.

Milan Tučić je izenačil na 1:1 sredi prvega polčasa. Foto: www.alesfevzer.com
Milan Tučić je izenačil na 1:1 sredi prvega polčasa. Foto: www.alesfevzer.com

Tučić izenačil sredi prvega dela
Pet minut zatem so se razveselili tudi domači navijači. Lan Štravs je žogo poslal za hrbet obrambe gostov, kamor je stekel Milan Tučić, ki je brez težav ugnal še Marka Marića v vratih gostov. Le malce zatem so imeli Šiškarji priložnost za nov zadetek, po kotu je z glavo malce zgrešil Miguel Rodrigues.

Čuže stresel vratnico
V 38. minuti so bili gostje še bližje vodstvu, ko je po napaki Marka Španringa do strela v kazenskem prostoru prišel Marijo Ćuže, vendar zadel vratnico.

Jakovljević kronal boljšo igro gostov
Zrinjski je dobil zalet in bil zelo nevaren tudi na začetku drugega polčasa, a spremembe izida ni bilo. V 63. minuti je kmalu po vstopu v igro zapretil Matej Poplatnik, lepo je prišel do odprtega strela, na koncu pa slabo zaključil.

V 66. minuti je Zrinjski znova povedel. Po prostem strelu je iz bližine ob nepozorni domači obrambi zadel Slobodan Jakovljević. To je pomenilo, da bi bil na sporedu podaljšek, a razigrani gostje so imeli drugačne načrte.

Mlinar odločil s prostega strela
V 80. minuti je s prostega strela z več kot 20 metrov zadel Frano Mlinar. Orbaniću ni uspelo odbiti žoge, ki je tik ob vratnici zletela v mrežo.

Poplatnik zapravil izjemno priložnost za podaljšek
V zadnjih minutah so gostitelji vse sile usmerili v napad. V 84. minuti se je Nemanja Jakšić odločil za strel od daleč, vendar je vratar gostov preprečil zadetek. Ljubljanska zasedba je zapravila izjemno priložnost za podaljšek dve minuti zatem. Najprej je Victorju Gidadu strel iz bližine obranil Marić, Poplatnik pa je odbito žogo poslal čez vrata.

Zrinjski končal evropsko pot Brava

V 3. krogu kvalifikacij Evropske lige bo po izpadu iz kvalifikacij Lige prvakov igral slovenski prvak Celje. Njegov tekmec bo irski Shamrock Rovers. Tekme 3. kvalifikacijskega kroga bodo 8. in 15. avgusta.


KONFERENČNA LIGA, 2. predkrog, povratne tekme:

Bravo – ZRINJSKI MOSTAR 1:3 (1:1) 1:0
1800; Tučić 21.; Mulahusejnović 16., Jakovljević 66., Mlinar 80.

Sodnik: Joonas Jaanovits (Estonija)

Polisja Žitomir – OLIMPIJA 1:2 (1:1) 0:2
Kušnirenko 1.; Florucz 11., Durdov 93.
(v Glivicah na Poljskem)

Sodnik: Miloš Milanović (Srbija)



Universitatea Craiova – MARIBOR 3:2 (0:0) 0:2
Mitrita 52., Sierra 73., Koljić 95.; Iličić 68., Jakupović 82.

Sodnik: Jasmin Šabotić (Luksemburg)

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.