Luke Cyphers je bil hvaležen sogovornik pred današnjo tekmo, ki se bo na stadionu Ellis Park v Johannesburgu začela ob 16.00. Foto: MMC RTV SLO
Luke Cyphers je bil hvaležen sogovornik pred današnjo tekmo, ki se bo na stadionu Ellis Park v Johannesburgu začela ob 16.00. Foto: MMC RTV SLO
Landon Donovan
Landon Donovan bo eden najnevarnejših nogometašev za slovenska vrata. Foto: EPA

Z možakarjem, ki je o ameriških nogometaših pisal že na svetovnem prvenstvu pred štirimi leti v Nemčiji in na lanskem Pokalu konfederacij v Južni Afriki, smo se pogovarjali ob koncu četrtkove novinarske konference reprezentance ZDA. Nastal je spodnji intervju, posebej za MMC.

Kakšna so vaša pričakovanja pred tekmo?
To je tekma za biti ali ne biti za ameriško reprezentanco. Potrebujejo dober izid, v nasprotnem primeru bodo praktično končali prvenstvo. Res potrebujejo zmago, da bi se uvrstili tja, kamor želijo, to je v drugi krog. Če jim to ne bi uspelo, bi bilo to veliko razočaranje.

Kakšne možnosti imajo Američani za zmago?
Mislim, da precej dobre, saj so dobro preučili Slovenijo. Slovenija je resda zmagala na prvi temi, a če se to zgodi, so vedno težnje, da ekipa popusti. ZDA so se na to tekmo pripravljale dolgo časa, že od žreba vedo, kako pomembna je. Vedo, da Anglija ni pomembna, ampak tekma proti Sloveniji, na kateri jim mora uspeti dober izid, sicer se ne bodo uvrstili naprej. Zelo dobro se zavedajo nevarnosti na tej tekmi. Moja edina skrb kot ameriškega navijača je, da so morda preveč napeti in nervozni, ker je Slovenija zelo težek tekmec. Za doseganje zadetkov moraš biti sproščen, jaz pa nisem prepričan, da bodo Američani lahko tako spoščeni.

Kaj veste o slovenski reprezentanci?
Ker nekateri ameriški nogometaši igrajo v Nemčiji, poznamo Novakoviča in nekatere druge igralce iz Bundeslige. In seveda Roberta Korena, ki je igral za West Bromwich. Veliko ameriških novinarjev in bolj izobraženih navijačev je bilo res impresioniranih nad tem, kaj je Slovencem uspelo v dodatnih kvalifikacijah proti Rusiji. Seveda vsakdo pozna tudi Handanoviča, ker so ZDA država, kjer cenimo odlične vratarje. Handanovič je fant, za katerega bi marsikateri ameriški navijač dejal: "Poglej, ta bi bil lahko naš vratar." (smeh) Celotna nogometna javnost v ZDA se zaveda, kako težko bo zadeti proti Sloveniji.

Kako ljudje v ZDA spremljajo nogomet?
Na različne načine, prek kabelske televizije in interneta. Posebej spremljajo ameriške nogometaše, ki igrajo v tujini, denimo Carlosa Bocanegro, ki igra za Rennes v Franciji, ali Michaela Bradleyja, ki igra pri Borussii iz Mönchengladbacha. Zato tudi poznajo Novakoviča.

Je nogomet v ZDA postal kaj bolj priljubljen v zadnjih letih?
Gotovo. V moji novinarski karieri je šel iz dobe, ko je bil zelo obroben šport, do zelo pomembnega športa. In postaja vedno pomembnejši. Vedno več je navijačev, med svetovnim prvenstvom pa sploh, saj lahko gledajo najboljše na svetu. Veliko bolj priljubljen je, kot je bil denimo pred desetimi ali 20 leti.

Kaj pa Slovenija kot država? Jo v ZDA poznajo?
Če sem pošten, so Američani zelo zmedeni, kar se tiče geografije (smeh). Slovenija, Slovaška? Večina ljudi pomisli, da bi morala najprej najti zemljevid. Vedo, da je v Vzhodni Evropi, vendar niso prepričani, natančno kje. Ali v nekdanji Češkoslovaški, Jugoslaviji ali Sovjetski zvezi. Ne vemo, kako majhna je. Mislim, da je podatek, ki me je najbolj šokiral, ta, da ima samo dva milijona prebivalcev. Velik dosežek je, da ste na svetovnem prvenstvu v nogometu. Prav tako na košarkarskem. Američani poznajo slovenske športnike, večino iz košarke, država pa še vedno ostaja malo skrivnostna. Toda to bi lahko rekli za veliko držav (smeh).

Kaj menite o hokejistu Anžetu Kopitarju, ki igra za Los Angeles?
Nisem velik hokejski navdušenec, tako da sprašujete napačnega človeka (smeh) ...
Iz Johannesburga,