Boštjan Cesar bo v Chievu zamenjal Kolumbijca Maria Yepesa, ki se je preselil v Milan. V francoskih medijih je že konec prejšnjega meseca zaokrožila novica, da je kandidat za njegovega naslednika prav postavni Ljubljančan. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Cesar bo v Chievu zamenjal Kolumbijca Maria Yepesa, ki se je preselil v Milan. V francoskih medijih je že konec prejšnjega meseca zaokrožila novica, da je kandidat za njegovega naslednika prav postavni Ljubljančan. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Cesar, Andraž Kirm, Tim Matavž, Branko Ilič, Matej Mavrič in Dejan Kelhar
Cesar (levo) se je reprezentanci pridružil v petek na Brdu pri Kranju. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Cesar
Fotografija z zadnje reprezentančne tekme marca proti Katarju. Foto: Reuters
Boštjan Cesar
Veselje po uvrstitvi na svetovno prvenstvo. Foto: EPA
Boštjan Cesar in Wayne Rooney
Boštjan Cesar je tole potezo Wayna Rooneyja na septembrski prijateljski tekmi proti Angliji na Wembleyju opisal kot "svinjarijo". Švedski sodnik Jonas Eriksson je tedaj na začudenje vseh dosodil 11-metrovko v korist Angležev. Foto: Reuters
Pogovor z Boštjanom Cesarjem

"V Grenoblu sem vodstvu kluba sporočil, da hočem oditi. Gotovo bom zamenjal klub," nam je 27-letni branilec povedal ob uradni predstavitvi reprezentance, več pa ni želel izdati, čeprav je že vedel, da bo iz Francije prestopil v Italijo. Zgovornejši je bil seveda v nedeljo, ko so se reprezentanti izpred sedeža Nogometne zveze Slovenije odpravili v Brunico, kjer se bodo do 2. junija pripravljali na svetovno prvenstvo.
Kdo bo njegov trener pri Chievu, sicer še ni znano. Dozdajšnji strateg Domenico Di Carlo, s katerim je Cesar opravil tudi dva pogovora, je namreč nov izziv našel pri Sampdorii. V Veroni že igra še en slovenski reprezentant Bojan Jokič, ki je v šali dejal, da morajo zdaj v klubu okrepiti le še desno stran, pa bo vse v redu.
Boštjan, v soboto je postalo jasno, da se selite v Chievo. Kdaj je prišlo do dogovora?
Že nekaj časa smo se pogovarjali z njimi. Že pred nekaj dnevi je bilo vse rešeno, včeraj in predvčerajšnjim smo se dogovorili še o podrobnostih.

Kje ste podpisali pogodbo? So prišli predstavniki Chieva v Slovenijo ali ste morali vi kam oditi?
Jaz sem bil tudi tam, tako da sem vse te formalnosti z njimi obdelal v Veroni.

Za koliko časa ste podpisali pogodbo?
Za dve leti z možnostjo podaljšanja še za eno sezono.

Ste zadovoljni s sklenjenim dogovorom?
Sem, zato sem tudi podpisal. Vesel sem. Gre za dobro ligo. Vsaka izmed petih najmočnejših lig je težka. Je pa ena nova izkušnja, nov motiv in gotovo sem zadovoljen.

Nam lahko zaupate, kdaj so predstavniki Chieva prvič stopili v stik z vami?
V stiku z mano so bili že pred približno dvema letoma, ko so me začeli spremljati. Vesel sem, da so tudi moji zastopniki naredili to, kar so.

Bojana Jokiča, ki so ga prav tako v svojih vrstah želeli že pred leti, so pri Chievu znova vzeli pod lupo na tekmi proti Rusiji. Je bilo podobno tudi z vami?
Saj pravim, spremljajo me dve leti. Slišal sem, da so me v zadnji sezoni gledali na 20 tekmah, tako da so že kar nekaj časa v stiku z mano. Blizu prestopa sem bil že pozimi, a smo počakali do zdaj.

Verjetno ste veseli, ker boste imeli v klubu slovensko družbo?
To je res. Normalno. Vsi, ki igramo v tujini, vemo, kako je, če imaš kakšnega rojaka poleg sebe. Gotovo sva oba z Bojanom zadovoljna s tem.

Pričakujete, da boste takoj začeli igrati v začetni enajsterici ali si boste morali še izboriti mesto v prvi postavi?
Vsak igralec si mora izboriti mesto. To je takšen klub, ki ima na vsaki poziciji dva igralca. Normalno, da sem prišel k njim kot okrepitev in so mi dali tudi že jasen načrt in cilj, kaj moram narediti. En njihov dober igralec je odšel v Milan - Mario Yepes. Proti njemu sem igral v Franciji, tako da ga dobro poznam. To luknjo je treba zakrpati in jaz sem prišel s tem namenom, da to naredim.

Italijanščino že kaj obvladate?
Ne, ampak se bom naučil.

Po koncu sezone v francoskem prvenstvu ste sicer dobili nekaj dodatnih dni oddiha in ste se reprezentanci pridružili šele v petek. Ste se v tem času sploh lahko odpočili od naporne klubske sezone?
Nisem.

Čeprav ste z Grenoblom izpadli iz prve lige, verjetno popolnoma nezadovoljni ne morete biti, saj ste bili standardni član prve enajsterice?
To je res. Z igrami sem zadovoljen. Odigral sem večino tekem. Z rezultati pa ne morem biti zadovoljen.

Svetovno prvenstvo bo vrhunec vaše kariere. Čeprav se morda sliši paradoksalno, bodo tekme na tem prvenstvu na neki način najlažje, saj lahko več pridobite kot izgubite. Kako gledate vi na to?
Za vsakega igralca sta cilj in želja igrati na svetovnem prvenstvu. Mi smo to dosegli. Če bo lažje ali ne, ne vem. Vem pa, da smo profesionalci in da smo vse tekme do zdaj oddelali maksimalno ter pustili srce na terenu. Tako bo tudi na svetovnem prvenstvu. Mislim, da bomo lahko s to našo željo dosegli maksimum točk in da se bomo prebili v drugi krog.

Kapetan Robert Koren je pred kratkim dejal, da je slovenski cilj osmina finala, Milivoje Novakovič pa je napovedal, da vidi Slovenijo daleč. Kakšna je vaša ocena slovenskih možnosti?
Jaz tudi trdim, da imamo reprezentanco in pravi duh v reprezentanci, ki nas gotovo lahko daleč pripelje. To smo pokazali že proti favorizirani Rusiji, da se da z njo igrati in normalno tudi premagati. Zakaj pa ne, tudi te reprezentance so premagljive. Jaz sem tako kot vsi naši igralci prepričan, da smo zmožni in da bomo dali vse od sebe, da pridemo v naslednji krog.

Znova se boste soočili z Waynom Rooneyjem, ki je bil krivec za vašo poškodbo na septembrski prijateljski tekmi. Kako se ga boste lotili tokrat?
Res je, da je naredil eno "svinjarijo", ki ni bila v skladu s fair playem. Vemo pa, da smo profesionalci in da na to ne bom kaj preveč gledal. Normalno bom šel v to tekmo kakor na vse druge in oddelal svojo nalogo na najvišjem nivoju.

Kot Slovencu se vam je bilo najbrž težko uveljaviti v trdem svetu nogometnega profesionalizma. Zdaj boste sodelovali na največjem športnem spektaklu na svetu. Če zdaj pogledate nazaj na to prehojeno pot, kaj vas je vseskozi vodilo in gnalo naprej?
Res je, da je nogomet kolektiven šport in da se v tem profesionalnem svetu moraš odreči res mnogo rečem. Na začetku je bila mogoče ta želja, nato se je vse skupaj prelevilo v profesionalen šport. Če vemo, da to delamo z namenom, pa mislim, da potem ni težko igrati nogometa. Vseskozi mi je v podporo družina, in to me drži pokonci.

Pogovor z Boštjanom Cesarjem