Neizmerno veselje nogometašev Leipziga, tudi Kevina Kampla (na sliki levo), ki so obkrožili strelca gola za finale Emila Försberga. Foto: AP
Neizmerno veselje nogometašev Leipziga, tudi Kevina Kampla (na sliki levo), ki so obkrožili strelca gola za finale Emila Försberga. Foto: AP

Union Berlin je ostal brez finalnega nastopa v domačem mestu, čeprav je v Leipzigu vodil več kot pol ure z zadetkom Sheralda Beckerja v 25. minuti. RB Leipzig je izenačil z enajstmetrovko, ki jo je zanesljivo izkoristil André Silva v 61. minuti.

Ko je že vse dišalo po podaljšku, pa je v 92. minuti udaril rezervist Emil Forsberg in popeljal rdeče bike v tretji finale pokala v zadnjih štirih letih. Ali se bo v tretje Leipzigu le posrečilo osvojiti prvo veliko lovoriko v nemškem nogometu?

Freiburg je bil štirikrat prvak druge nemške lige, medtem ko je Leipzig iz nje ekspresno napredoval kot podprvak v sezoni 2015/16, ko so
Freiburg je bil štirikrat prvak druge nemške lige, medtem ko je Leipzig iz nje ekspresno napredoval kot podprvak v sezoni 2015/16, ko so "Brazilci iz Breisgaua" sicer nazadnje osvojili drugo ligo. Foto: AP

Kdo bo prvič postal pokalni prvak Nemčije?

Lani je v finalu Leipzig izgubil proti Borussii Dortmund, leta 2019 pa proti Bayernu. Tokrat bo najbolj osovraženemu klubu v Nemčiji nasproti stal SC Freiburg, ki je proti drugoligašu iz Hamburga svoje delo opravil že v prve pol ure, ko je povedel s 3:0.

A kar 118 let star klub iz Baden-Württemberga še nikoli ni igral v finalu, njegov največji dosežek pa so štirje naslovi prvaka v 2. Bundesligi. Vsaj v tem pogledu je Freiburg uspešnejši od Leipziga, ki je v 13 letih obstoja sicer na krilih denarja Dietricha Mateschitza prišel iz pete lige med nemško elito in tudi že v Ligo prvakov, a pokala še ni dvignil.

Že polfinalni obračun z Unionom je minil v znamenju navijaškega protesta. Prvih 15 minut se gostje iz prepolnega svojega navijaškega sektorja niso niti enkrat oglasili. Za finalno tekmo na olimpijskem stadionu pa se že napoveduje enotna navijaška podpora za Freiburg, ki velja za enega najbolj spoštovanih nemških klubov.


Nemški pokal, polfinale:
Hamburger SV - FREIBURG 1:3 (0:3)
57.000; Glatzel 88.; Petersen 11., Höfler 17., Grifo 35./11-m

Hamburger SV: Fernandes, Heyer, Vušković, Schonlau (85./Čakvetadze), Vagnoman (82./Muheim), Meffert, Suhonen, Reis (69./Kaufmann), Jatta (82./Alidou), Glatzel, Kittel.

Freiburg: Flekken, Schmid (92./Sildillia), Lienhart, Schlotterbeck, Günter, M. Eggestein, Höfler, Sallai (64./Höler), Jeong (79./Haberer), Grifo (79./Weisshaupt), Petersen (64./Demirović).

Sodnik: Deniz Aytekin


RB LEIPZIG - Union Berlin 2:1 (0:1)
47.069; André Silva 61./11-m, Forsberg 92.; Becker 25.
Kampl je bil na klopi Leipziga.

Leipzig: Gulacsi, Simakan, Orban, Gvardiol (90./Halstenberg), Henrichs, Laimer, Angelino, Olmo, Szoboszlai (62./Forsberg), Silva (90./Poulsen), Nkunku.

Union: Rönnow, Jaeckel (92./Behrens), Knoche, Baumgartl, Trimmel, R. Khedira, Oczipka, Haraguči (64./Schäfer), Prömel (92./Möhwald), Awoniyi (77./Michel), Becker (77./Voglsammer).

Sodnik: Felix Brych

Finale bo 21. maja ob 20.00 v Berlinu na Olimpijskem stadionu.