Menedžer Manchester Uniteda Alex Ferguson po tekmi ni znal skriti razočaranja ob izpadu njegovih varovancev iz Lige prvakov. Nazadnje so rdeči vragi iz Lige prvakov izpadli v sezoni 2005/06, ko so skupinski del končali celo na zadnjem, četrtem mestu. Foto: Reuters
Menedžer Manchester Uniteda Alex Ferguson po tekmi ni znal skriti razočaranja ob izpadu njegovih varovancev iz Lige prvakov. Nazadnje so rdeči vragi iz Lige prvakov izpadli v sezoni 2005/06, ko so skupinski del končali celo na zadnjem, četrtem mestu. Foto: Reuters

V Manchestru se veliko govori o mladih igralcih. Imaš Phila Jonesa, Chrisa Smallinga in Ashleyja Younga. Vsi jih kujejo v nebesa, a mladeniči niso pokazali še praktično ničesar. Mislim, da so zdaj navijači padli na realna tla.

Roy Keane, legenda Manchester Uniteda
Nogometaši Basla, Basel
Veselje nogometašev Basla ob zgodovinski uvrstitvi v osmino finala Lige prvakov. Foto: Reuters

Neverjetno! Sploh ne vem, kaj naj rečem. Daleč največji dan v zgodovini kluba. Takega vzdušja še nisem doživel. Celo mesto je dihalo z nami. Vedel sem, da bo na težkem igrišču težko za Manchester United. Niso se znašli, mi smo iztisnili vse iz sebe, komaj smo stali na nogah v zadnjih trenutkih. Zadel sem proti ekipi, ki sem jo občudoval prek televizijskih ekranov.

Marco Streller, strelec prvega zadetka
Wayne Rooney
V lanski sezoni je Wayne Rooney blestel v Ligi prvakov, med drugim je zatresel tudi mrežo v finalu, v letošnji sezoni pa mu igra nikakor ne steče. Takole je sklonjene glave zapustil zelenico v Baslu po zadnjem sodnikovem žvižgu. Foto: Reuters

Že na začetku smo želeli doseči gol, hoteli smo prevzeti pobudo na igrišču. Res nam je odlično uspelo, hiter zadetek je vse olajšal. Moja igra pride do izraza predvsem v napadu, po vodstvu pa mi je trener zatrdil, da naj podajam tudi nazaj, igro je bilo treba tudi malce upočasniti. Že od malih nog sem sanjal o Ligi prvakov, nisem pa si mislil, da bom doživel tak napozaben večer in uvrstitev v osmino finala.

Xherdan Shaqiri
Nemanja Vidić
Navijače rdečih vragov skrbi tudi poškodba Nemanje Vidića. Z njim v ekipi je Untied 74-odstotno uspešen, brez njega le 59-odstotno. Foto: Reuters

Mislim, da evropska tekmovanja zahtevajo izkušnje nogometašev in ekipe kot celote. City teh izkušenj še nima, zaenkrat še ni dosegel ravni, ki je potrebna za Ligo prvakov in morda je to tudi razlog, da bo spomladi igral v Evropski ligi.

Jupp Heynckes, trener Bayerna
Manchester City
Kljub dobri igri in vodstvu z 2:0 so bili na klopi Manchester Cityja precej mrkih pogledov. Foto: Reuters

7. december bodo nogometni navdušenci s stadiona Etihad in Old Trafforda poskusili čim prej pozabiti. Še nikoli se namreč ni zgodilo, da bi na isti dan iz najelitnejšega evropskega tekmovanja izpadla oba kluba iz Manchestra. Še največji šok se je zgodil v Baslu, kjer je imel United usodo v svojih rokah, za napredovanje v osmino finala bi zadostoval že neodločen izid, a so imeli Švicarji drugačne načrte (2:1).

Ferguson po tekmi zelo razočaran
"Seveda smo razočarani, saj se drugače sploh ne bi mogli počutiti," je bil po tekmi vidno razburjen menedžer Uniteda Alex Ferguson. Nadaljeval je: "To je del nogometa. Včasih se moraš sprijazniti z razočaranji, in ta klub je velika razočaranja večkrat obrnil v svojo korist. Moji varovanci so zelo razočarani, a morali se bodo pobrati in nadaljevati sezono." Basel se je prvič v klubski zgodovini prebil v izločilne boje Lige prvakov. "V zadnjih sezonah smo vknjižili veliko dobrih rezultatov v Ligi prvakov in izpad iz nje zelo boli, saj gre za najboljše tekmovanje na svetu!" Po zaostanku z 2:0 je na 2:1 znižal Phil Jones, kar pa se je na koncu izkazalo zgolj za častni zadetek, in ne začetek vrnitve, nemara celo preobrata. "Ko igraš v gosteh in si v zaostanku, te čaka gora dela. Imeli smo veliko priložnosti, ki pa jih nismo izkoristili - in to je tudi zgodba celotne tekme," je še povedal Ferguson.

Sklenil je: "Še nikoli nisem igral v Evropski ligi. Nekaj je zagotovo: zaradi Evropske lige bomo tekme igrali ob četrtkih in nedeljah. S tem se bomo morali sprijazniti. Ni najbolje, a to je pač kazen za izpad iz Lige prvakov."

Keane: United si več ni zaslužil
Tekmo si je v Baslu ogledal tudi legendarni vezist Uniteda, Roy Keane: "Izpad je odsev realnosti. United je dosegel premalo zadetkov in ni mu uspelo premagati ne Basla ne Benfice. V nogometu štejejo le zadetki." Rdečim vragom se nazadnje v izločilne boje Lige prvakov ni uspelo uvrstiti leta 2005. "V Manchestru se veliko govori o mladih igralcih. Imaš Phila Jonesa, Chrisa Smallinga in Ashleyja Younga. Vsi jih kujejo v nebesa, a mladeniči niso pokazali še praktično ničesar. Mislim, da so zdaj navijači padli na realna tla," je še dodal 40-letnik in sklenil: "Najboljši Unitedov nogometaš na zelenici je bil Ryan Giggs - mislim, da to pove vse. Star je 37 ali 38 let, na takšnega nogometaša se enostavno ne bi smeli zanašati. United si kaj več letos ni zaslužil."

Poskrbeti bodo morali, da ne zavozijo še drugje
"Razočaranje je veliko," je zbranim novinarjem dejal Patrice Evra in nadaljeval: "Še od časov, ko sem igral za Monaco, v tem tekmovanju še nikoli nisem izpadel iz skupinskega dela. Zgodila se je prava katastrofa, a to smo si zaslužili. Letos nismo dobro igrali v Ligi prvakov." Francoski branilec je zdaj misli usmeril na domače prvenstvo. "Izpad je za nas zelo težka izkušnja. Zdaj se moramo pobrati in se osredotočiti na Premier ligo. S tekmovanjem v Evropski ligi nam bo zdaj še težje, a to smo si zaslužili z letošnjimi predstavami. Zaslužimo si igrati tekme na četrtek in nedeljo," je še dodal Evra in sklenil: "Danes je zelo težek dan za Manchester United, za klub, menedžerja, igralce in navijače. Zdaj moramo poskrbeti, da ne zavozimo še kje drugje."

Streller: Daleč največji dan v zgodovini kluba
Senzacijo sezone v Ligi prvakov je v deveti minuti tekme na St. Jakob Parku napovedal Marco Streller. "Neverjetno! Sploh ne vem, kaj naj rečem. Daleč največji dan v zgodovini kluba. Takega vzdušja še nisem doživel. Celo mesto je dihalo z nami. Vedel sem, da bo na težkem igrišču težko za Manchester United. Niso se znašli, mi smo iztisnili vse iz sebe, komaj smo stali na nogah v zadnjih trenutkih. Zadel sem proti ekipi, ki sem jo občudoval prek televizijskih ekranov. Proti Unitedu smo osvojili štiri točke in popolnoma zasluženo smo se prebili v osmino finala," je povedal kapetan Streller, ki se mu je glas kar malce tresel. Čustva so ga popolnoma preplavila. Napadalec se je izkazal tudi v Bundesligi v dresu Kölna in Stuttgarta, a takega večera še ni doživel.

Shaqiri nočna mora rdečih vragov
Najboljši igralec tekme je bil nedvomno Xherdan Shaqiri. Komaj 20-letni vezist je na sredini igrišča preigraval rdeče vrage enega za drugim in si nedvomno nekajkrat povečal ceno. Zanj se zanimajo številni evropski klubi. "Že na začetku smo želeli doseči gol, hoteli smo prevzeti pobudo na igrišču. Res nam je odlično uspelo, hiter zadetek je vse olajšal. Moja igra pride do izraza predvsem v napadu, po vodstvu pa mi je trener zatrdil, da naj podajam tudi nazaj, igro je bilo treba tudi malce upočasniti. Že od malih nog sem sanjal o Ligi prvakov, nisem pa si mislil, da bom doživel tak napozaben večer in uvrstitev v osmino finala," je bil zadovoljen Shaqiri, ki je podal za oba gola. Še posebej spretno je našel luknjo v obrambi rdečih vragov v 84. minuti, ko se je osmešil Chris Smalling, Alexander Frei pa je z glavo zadel za 2:0.

Vogel zrežiral "Das Wunder von Basel"
Trener Heiko Vogel je bil pomočnik Thorstna Finka, ki je 13. oktobra odšel v Hamburg. Srečanje je ves čas vodil na nogah, pred tekmo ni veliko govoril, vseskozi pa je verjel v čudež in zares doživel "Das Wunder von Basel". "Vidite, da si brišem solze. Ko je sodnik zadnjič zapiskal, se mi je z ramen odvalila skala. Verjetno bom do leta 2017 potreboval, da bom zares prišel k sebi. Mislim, da se ne zavedamo, kaj nam je uspelo," je bil ganjen strateg Basla.

Steinhöfer bi skoraj zabil evrogol v lastno mrežo
Do ušes je bil nasmejan tudi Markus Steinhöfer. 25-letni Nemec, ki je igral tudi za Eintracht iz Frankfurta in Kaiserslautern, je po uri igri skušal predložek angleških prvakov odbiti v avt, a je to storil zelo nespretno in z volejem stresel prečko. Navijačem je zastal dih, a takrat se je pokazalo, da je tudi sreča na strani švicarskih prvakov. "Tekma je bila izjemno naporna. Fizično in psihično smo popolnoma izčrpani. Od začetka smo šli na vse ali nič, to je bila prava bitka. Verjeli smo, da nam lahko uspe senzacija. Tudi srečo smo si priborili, ta spremlja pogumne. Ko sem stresel prečko, sem vedel, da je to naš večer. Raje ne pomislim, da bi lahko zatresel lastno mrežo," je poudaril branilec Basla.

Sommer pomislil na finale iz leta 1999
Zelo se je izkazal tudi vratar Yann Sommer. "V zadnjih trenutkih sem se kar tresel od nervoze. Po glavi so mi rojile čudne misli. Spomnil sem se na finale Manchester United - Bayern iz leta 1999, a na srečo se tokrat ni ponovila zgodba," je bil vesel vratar Basla. Rdeči vragi so imeli v finalu na Camp Nouu ogromno srečo, Bayern je zadel še dvakrat v okvir vrat. Tokrat si niso zaslužili napredovanja, saj so imeli Švicarji veliko večje srce, neizmerno željo in ob 22.36, ko je nizozemski sodnik Björn Kuipers zadnjič pihnil v piščalko, so doživeli trenutek, ki se bo z zlatimi črkami zapisal v zgodovino kluba. Prve uvrstitve v osmino finala Lige prvakov ne bodo pozabili nikoli.

10 točk Cityja ni bilo dovolj
Slabe volje so tudi pri Manchester Cityju, ki pa usode niso držali v svojih rokah, saj so bili odvisni od izida tekme na El Madrigalu. Še tako visoka zmaga sinjemodrim ne bi pomagala ob slavju Napolija v Villarrealu - in prav to se je tudi zgodilo. Neapeljčani so slavili z 0:2 in razblinili sanje nesramno bogatega Cityja po nadaljevanju sezone v Ligi prvakov. "Razočarani smo. Zelo mi je žal za klub, navijače in nogometaše. Mislim, da si zaslužimo igrati v Ligi prvakov, a zdaj ni več pomoči," je povedal menedžer Roberto Mancini. City je prva ekipa po Werderju v sezoni 2006/07, ki se ji kljub 10 osvojenim točkam ni uspelo uvrstiti v osmino finala. "Po navadi ekipe z 10 točkami vedno napredujejo. Toda v tej skupini to ni bilo dovolj. Napoli je osvojil točko več in gre zasluženo naprej. Zdaj se moramo osredotočiti na prvenstvo, hkrati pa osvojiti tudi Evropsko ligo. Vse čestitke Napoliju," je še dodal Mancini.

Heynckes: City še nima izkušenj
Trener Bayerna Jupp Heynckes je bil kljub porazu svoje ekipe zadovoljen. "Ni nam bilo lahko in s predstavo sem zelo zadovoljen. Bili smo v zelo težki skupini in na koncu smo jo tudi osvojili," je dejal legendarni napadalec Borussie iz Mönchengladbacha. Končal je: "Mislim, da evropska tekmovanja zahtevajo izkušnje nogometašev in ekipe kot celote. City teh izkušenj še nima, za zdaj še ni dosegel ravni, ki je potrebna za Ligo prvakov, in morda je to tudi razlog, da bo spomladi igral v Evropski ligi."

V Manchestru se veliko govori o mladih igralcih. Imaš Phila Jonesa, Chrisa Smallinga in Ashleyja Younga. Vsi jih kujejo v nebesa, a mladeniči niso pokazali še praktično ničesar. Mislim, da so zdaj navijači padli na realna tla.

Roy Keane, legenda Manchester Uniteda

Neverjetno! Sploh ne vem, kaj naj rečem. Daleč največji dan v zgodovini kluba. Takega vzdušja še nisem doživel. Celo mesto je dihalo z nami. Vedel sem, da bo na težkem igrišču težko za Manchester United. Niso se znašli, mi smo iztisnili vse iz sebe, komaj smo stali na nogah v zadnjih trenutkih. Zadel sem proti ekipi, ki sem jo občudoval prek televizijskih ekranov.

Marco Streller, strelec prvega zadetka

Že na začetku smo želeli doseči gol, hoteli smo prevzeti pobudo na igrišču. Res nam je odlično uspelo, hiter zadetek je vse olajšal. Moja igra pride do izraza predvsem v napadu, po vodstvu pa mi je trener zatrdil, da naj podajam tudi nazaj, igro je bilo treba tudi malce upočasniti. Že od malih nog sem sanjal o Ligi prvakov, nisem pa si mislil, da bom doživel tak napozaben večer in uvrstitev v osmino finala.

Xherdan Shaqiri

Mislim, da evropska tekmovanja zahtevajo izkušnje nogometašev in ekipe kot celote. City teh izkušenj še nima, zaenkrat še ni dosegel ravni, ki je potrebna za Ligo prvakov in morda je to tudi razlog, da bo spomladi igral v Evropski ligi.

Jupp Heynckes, trener Bayerna