Josip Iličič in Armin Bačinovič, ki sta pred manj kot mesecem dni iz Maribora prestopila v Palermo, sta že prejšnji teden na gostovanju v Brescii dobila priložnost s klopi (2:3), v nedeljo pa sta zaigrala kar v začetni enajsterici. Foto: EPA
Josip Iličič in Armin Bačinovič, ki sta pred manj kot mesecem dni iz Maribora prestopila v Palermo, sta že prejšnji teden na gostovanju v Brescii dobila priložnost s klopi (2:3), v nedeljo pa sta zaigrala kar v začetni enajsterici. Foto: EPA
Josip Iličič
Da bo Iličič v Palermu hitro opozoril nase, je bilo jasno že prejšnji četrtek, ko je takoj ob prihodu na Sicilijo na pripravljalni tekmi zabil tri zadetke nižjeligašu za zmago z 12:0. Tudi na veliki sceni ni bilo treba dolgo čakati na zadetek ... Foto: Reuters
Josip Iličić med strelom za gol proti Hibernianu
Iličič je pred prestopom v Palermo za Maribor v državnem prvenstvu odigral pet tekem in dosegel 1 gol, v Evropski ligi pa je na šestih tekmah trikrat zatresel mrežo nasprotnika. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Josip Iličič
Josip Iličič je kariero začel v domačem Triglavu, nato pa prestopil v sosednji Britof. Pri 19 letih je odšel v takratnega drugoligaša Bonifiko, leto za tem pa je postal član Interblocka, za katerega je v Prvi ligi si odigral dve sezoni (55 tekem in 12 golov). Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Javier Pastore
Argentinec Javier Pastore (levo) je še leto mlajši od Iličiča, na igrišču pa odlično sodelujeta. Foto: EPA

22-letnemu nogometašu, ki je konec avgusta iz Maribora prestopil v Palermo, je uspel mat v treh potezah. Najprej je opozoril nase na tekmi proti Brescii, v nedeljo je bil proti Interju že v prvi postavi in v 28. minuti dosegel svoj prvi zadetek v Serie A. To je bilo vseeno premalo za uspeh proti evropskemu prvaku, ki je zmagal z 1:2 in Palermu prizadejal prvi domači poraz po 29 tekmah oziroma po 1. marcu 2009.


"Doseči zadetek doma pred temi navijači in proti italijanskim prvakom je bilo prekrasno," ste izjavili po nedeljski tekmi. Kaj lahko še dodate?
Zavedam se, da ta gol veliko pomeni, in čutim, da so me navijači vzljubili. Ko sem odšel z igrišča, so mi zelo ploskali!

Z zadetkom ste pravzaprav pretrgali precej boljšo igro Interja v prvi polovici prvega polčasa. Tudi sami se do tedaj na igrišču niste najbolje znašli in po poročilih italijanskih novinarjev bi vas trener bržkone kmalu zamenjal s Pajtimom Kasamijem, ki se je že ogreval, toda še pravočasno ste zatresli mrežo. Ste v tekmo krenili premalo sproščeni?
Prvih dvajset minut sem potreboval, da sem se privadil in začel igrati sproščeno, kar pa je normalno, saj igram v povsem drugačnem prvenstvu in se je potrebno prilagoditi. Šele en teden sem del te ekipe in ni lahko.

Pred dvema mesecema ste bili še za slovenske ljubitelje nogometa precejšnja neznanka, zdaj ste že na drugi tekmi v dresu Palerma zabili gol evropskemu prvaku. Najbrž še sami ne morete verjeti, kaj se vam dogaja, kajne?
Najbrž se res še ne zavedam vsega skupaj. Vsi so navdušeni, tudi iz domovine sem dobil veliko SMS-sporočil prijateljev in sorodnikov. Nič, samo tako je treba nadaljevati.

Ste pričakovali, da boste na zelenico stopili od prve minute?
Kje pa, že na tekmi v gosteh proti Brescii si nisem mislil, da bom kot rezervist vstopil v igro, kaj šele, da bom proti Interju začel, pa čeprav je bil po moji predstavi proti Brescii trener Delio Rossi navdušen.

Kako se sicer razumete z Deliom Rossijem? Kako se sporazumevata?
Odlično se razumeva, v redu človek je, z njim se da vse pogovoriti. Imam prevajalca iz Trbiža, starejšega gospoda, ki ga je pripeljal Palermo in je vedno zraven na treningih.

V nekaterih intervjujih ste že dejali, da vam postavitev Palerma na sredini igrišča v rombu ne ustreza preveč, a da se ji bo treba pač prilagoditi. Vam je trener našel pravo mesto na igrišču?
Prav v nedeljo smo že igrali drugače, z dvema 'špicama', Pastorejem in z mano. Na začetku me je Rossi dal na levo, kar mi ni ustrezalo, ko me je prestavil na desno stran, sem dal gol.

Zdi se, da se dobro ujamete s Palermovim največjim zvezdnikom Javierjem Pastorejem. Kako ste zadovoljni s sodelovanjem z njim?
Super se razumeva v igri, saj imava podoben slog igranja. Tudi kot človek se mi zdi v redu.

So vam ob prihodu v klub pripravili kakšno posebno dobrodošlico?
Ko pride novi igralec v klub, je praksa, da je na prvem treningu nekaj prigrizka.

Poraz proti Interju za vaš klub ni katastrofa, kljub temu pa bo treba počasi začeti zbirati točke, kajne? Kako visoko pravzaprav merite v Serie A?
Počasi bodo točke res že nujne, upam, da pridejo že na naslednji tekmi, čeprav bo težko. Smo pa proti Interju dokazali, da znamo igrati, in če bi izkoristili svoje priložnosti, bi se lahko razpletlo nam v prid. Naš cilj je, da ponovimo prejšnjo sezono in se uvrstimo v Evropo. Težko bo, v italijanskem prvenstvu je veliko kakovostnih ekip.

Že v četrtek zvečer vas čaka srečanje še z enim velikanom italijanskega nogometa, Juventusom. Vaša napoved za tekmo v Torinu?
Upam, da bomo vsaj približno ponovili tistih najboljših 20 minut tekme proti Interju in izkoristili svoje priložnosti.

Za nekaj razburjenja v vašem klubu je v nedeljo poskrbel tudi sodnik. Nekaj njegovih odločitev bi morda lahko bilo drugačnih in bi lahko pokazal na enajstmetrovko v vašo korist. Ste s soigralci po tekmi še dolgo premlevali te dogodke?
Ne, zavedamo se, kaj smo naredili. Pomembno je, da veš, zakaj si izgubil, s sodniki naj se ukvarjajo drugi. Mi moramo pač popraviti svoje napake, se vprašati, zakaj smo pustili, da so nasprotni igralci prišli za zadnjo linijo in zakaj smo jih pustali stati predaleč od nas.

Med najbolj glasnimi kritiki sodnika je bil kot po navadi predsednik Palerma Maurizio Zamparini. Ste že spoznali tega kontroverznega možakarja? Kakšen vtis je naredil na vas?
Ko sem prvič letel v Palermo, sem na letalu sedel z njim. Je preprost človek, sproščen, komunikativen, veliko svetuje.

Kako ste se sicer privadili na življenje v Italiji in tamkajšnji nogomet? Vas je kar koli presenetilo?
Niti ni posebnih presenečenj. Življenja pa si lepšega ne bi mogel predstavljati. Trenutno ležim na plaži, temperatura je več kot 30 stopinj in to poletno vreme mi res ustreza.

Vas navijači v mestu že ustavljajo?
Nekateri me že prepoznajo in pristopijo do mene, da se skupaj slikamo.

Imate stanovanje ob morju?
Da, le 50 metrov stran.

Sliši se sanjsko. Torej - soba s pogledom na morje ...
Le sosedovo drevo preprečuje popoln razgled!

Za italijanske novinarje velja, da so neusmiljeni. So kaj drugačni, kot smo slovenski?
Ne, tega še nisem občutil.