Meteorski vzpon nepredvidljivega Josipa Iličića se nadaljuje tudi v Italiji. Še pred tremi meseci je bil v kvalifikacijah za popolnitev Prve lige si med Interblockom in Triglavom na klopi, zdaj pa je prebil Interjevo obrambo in zabil gol Juliu Cesarju. Foto: Reuters
Meteorski vzpon nepredvidljivega Josipa Iličića se nadaljuje tudi v Italiji. Še pred tremi meseci je bil v kvalifikacijah za popolnitev Prve lige si med Interblockom in Triglavom na klopi, zdaj pa je prebil Interjevo obrambo in zabil gol Juliu Cesarju. Foto: Reuters
Josip Iličić (Palermo)
Gol Iličića bi moral z zadetkom nadgraditi še Bačinović, tako pa je Eto'o poskrbel, da je Palermo po 29 tekmah in 18 mesecih prvič izgubil na domačem stadionu Renza Barbere. Foto: EPA
Davide Possanzini in Boštjan Cesar
Boštjan Cesar se je v Chievu hitro udomačil v ožji obrambi, medtem ko se Bojan Jokić še vedno ni povsem okreval po poškodbi, zaradi česar je bil tudi tokrat le na širšem seznamu, tekmo z Brescio pa si je ogledal s tribune. Foto: EPA
Franck Ribery in Mišo Brečko
Brečko je uresničil pred tekmo napovedani Soldov načrt in ustavil prvega zvezdnika Bayerna Riberyja. Kakšen načrt ima za Novakovića, pa hrvaški trener javnosti še ni razkril. Foto: EPA
Boj Zambrotte in Jelena, v ozadju Valter Birsa, Liga prvakov
Valter Birsa (v ozadju) je v Milanu dočakal nastop v Ligi prvakov, kjer pa je njegov Auxerre klonil z 2:0. Za nameček burgundskemu moštvu ne gre najbolje niti v francoskem prvenstvu, kjer so po 6 krogih šele na predzadnjem mestu. Foto: EPA

V petih golih reprezentantov, izključitvi Zlatana Ljubijankiča, klopi Milivoja Novakoviča in poškodbah Jokića, Krhina in Pečnika se najde veliko zanimivih zgodb, a nobena nima takšnega "pravljičnega" prizvoka, kot ga ima prvenec Josipa Iličića v dresu Palermo.

"Na začetku tekme sem bil zelo navdušen. Zadeti za vodstvo proti prvaku Interju in pred tem čudovitim občinstvom je res izreden občutek. Zahvaljujem se navijačem za topel sprejem," je bil mladenič iz Kranja zadržan v novinarski mešani coni, potem ko je spisal novo poglavje v svoji nogometni karieri.

V dveh mesecih iz II. SNL v Serio A
Na začetku julija je bil "Jojo" kot član Interblocka sredi priprav na sezono v drugi slovenski ligi, nato je sledil "zastonjski" prestop v Maribor, kjer so navijači iz Kranjčana izvabili najboljše. Mojstrovini proti Hibernianu in za konec še "kung-fu" gol proti Palermo, ko je bilo že jasno, da bo po samo sedmih tednih že zapustil "vijoličaste".

V ogenj proti prvemu klubu Evrope
Kot najdražji igralec v zgodovini slovenske nogometne lige se je Iličić skupaj s soigralcem iz Maribora Arminom Bačinovićem preselil ravno v Palermo. Že ob prvi priložnosti sta "Jojo" in "Bačo" debitirala, ob drugi pa sta oba sveža siciljanska Slovenca začela v prvi postavi, in to na obračunu proti Interju, evropskemu in italijanskemu prvaku. 20-letni Bačinović je na mestu zadnjega vezista iz postave izrinil kapetana Fabia Liveranija, 22-letni Iličić pa na mestu napadalnega krila Massima Maccaroneja.

"Bačo" nesojeni junak tekme
Tekma? Iličić je sredi 1. polčasa poskrbel za hiter protinapad gostiteljev, v ogenj je poslal prvega zvezdnika "rosanerov" Javierja Pastoreja, njegov strel je Julio Cesar ubranil, a žoga je padla naravnost na noge "Jojota", ki je iz prve mirno dosegel svoj prvi gol v Serii A. Na začetku 2. polčasa je imel Bačinovič na nogi vodstvo z 2:0, a je z manj kot 10 metrov meril naravnost v vratarja Interja. Prvaki so obrnili potek srečanja, dvakrat je udaril Samuel Eto'o, Slovenca sta bila zamenjana ob aplavzih s tribune, Palermo pa je izgubil z 1:2.

Slovenca zadovoljila trenerja Palerma
Ob samo eni osvojeni točki na prvih treh tekmah sta bila nastopa Slovencev ena redkih tem, ki sta iz poražencev izvabila pohvalne besede. "Bačinović je dober igralec, prav tako Iličić, ki je dosegel lep gol," je Liverani, ki je v 70. minuti zamenjal Bačinovića, pohvalil nova soigralca. Trener Delio Rossi: "Slovenca? Všeč sta mi bila. Letos imamo še eno tekmovanje, tako da je normalno, da rotiramo igralce. V četrtek smo igrali pomembno tekmo, prav tako danes. Danes sta Bačinović in Iličić dobro odigrala, problem se je pojavil, ko smo popustili tempo igre."

Zamparini navdušen nad svojim nakupom
Manjkala ni niti pohvala predsednika kluba Maurizia Zamparinija, ki je bil najbolj odločen pri nakupu slovenskega dvojca: "Zelo sem zadovoljen s tem, kar sta prikazala Bačinović in Iličić. Sta igralca, kakršna smo potrebovali. Danes sta pokazala, da nam bosta v veliko pomoč. In to takoj. Ne bo ju treba čakati. Že zdaj lahko računam nanju. Škoda, da nam bosta lahko pomagala le v državnem prvenstvu, saj nimata pravice nastopati v Evropski ligi. Skupaj z Iličićem in s Javierjem Pastorejem imamo v ekipi kar dva nepredvidljiva nogometaša, s katerimi bodo imele obrambe nemalo dela. Navduševala bosta!"

"Sarma" na dnu, Cesar zakrivil usodni prosti strel
Preostali Slovenci v Serii A se 3. kroga ne bodo najraje spominjali. Samir Handanović je ob nezanesljivi Udinesejevi obrambi prejel kar štiri gole, Juventus pa je Furlance poslal na samo dno lige. Z vrha je sestopil Chievo, pri katerem Boštjan Cesar ni mogel preprečiti domačega poraza z Brescio (0:1). Ravno slovenski branilec je na 20 metrih od gola storil prekršek za prosti strel, s katerega je nato Diamanti zabil edini gol na tekmi.

Brečko blestel v obrambi, Matavž v napadu
Odličen konec tedna je tudi za Mišom Brečkom, ki se je ob gostovanju Kölna pri Bayernu vrnil v prvo postavo in po načrtu trenerja Solda več kot učinkovito onemogočil Francka Riberyja, s čimer si je po mnenju Kickerja zagotovil mesto v enajsterici kroga. Ob začetku Oktoberfesta so tako "kozlički" iz Münchna odnesli točko, Milivoje Novaković pa se je tokrat moral zadovoljiti samo z ogrevanjem, saj je njegovo mesto v napadu zasedel Lukas Podolski.

Svoje mesto v prvi enajsterici Groningena je utrdil Tim Matavž, ki je veliko poskušal, sodeloval pri prvem golu, nato pa v 74. minuti v hitrem protinapadu z drugim letošnjim golom potrdil zmago Groningena nad Excelsiorjem (2.0), s čimer se je "ponos severa" povzpel na 2. mesto nizozemske Eredivisie.

Mojstrovina "Radeta" za izenačenje
V 6. krogu nizozemskega prvenstva se je izkazal tudi Aleksander Radosavljević, ki je za ADO den Haag proti Willemu II prvič začel tekmo in bil eden najvidnejših igralcev na igrišču. V 37. minuti je "Rade" poskrbel za izenačenje na 1:1: na robu kazenskega prostora je prestregel odbito žogo, s prvim dotikom si jo je dvignil, nato pa z volejem poslal mimo presenečenega vratarja v mrežo za svoj prvi gol v novem klubu. Den Haag je na koncu slavil s 4:2.

Koren odprl strelski račun pri Hull Cityju
Že v torek je kapetan slovenske reprezentance Robert Koren prekinil "urok" in s svojim prvim golom Hull Cityju prinesel zmago z 2:0 nad Derby Countyjem. V nedeljo so "tigri" gostili še nekdanje evropske prvake Nottingham Forest. Pri remiju brez zadetkov je bil eden boljših mož ravno Koren, ki se z divjim tempom druge angleške lige vrača v pravo formo.

"Zlajo" pregrobo nad nasprotnika
Za prvo izključitev "ladij" v sezoni 2010/11 je poskrbel Zlatan Ljubijankič. Ljubljančan je v 78. minuti srečanja med Gentom in Zulte Waregemom grobo podrl mladega Reneja Stercxa, zaradi česar si je prislužil neposredni rdeči karton. Gent je z Markom Šulerjem v obrambi na koncu slavil s 5:3. Šuler se je v četrtek po poškodbi vrnil v prvo postavo "bizonov", pri čemer je Levskemu celo zabil gol, a na koncu so belgijski podprvaki vseeno izgubili uvodno srečanje Evropske lige.

Iličićev gol (od 0:49) in zamujena Bačinovićeva priložnost (1:33)

Matavžev protinapad za potrditev zmage Groningena (od 0:25)

Radosavljevičev prvenec v dresu ADO den Haaga (od 0:23)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI
Jasmin HandanovičEmpoli (ITA II)Ascoli - Empoli 0:0vso tekmo/
Samir HandanovičUdinese (ITA)Udinese - Juventus 0:4vso tekmo /
Aleksander ŠeligaSparta Rotterdam (NIZ II)RKC Waalwijk - Sparta 1:1/na klopi
BRANILCI
Mišo BrečkoKöln (NEM)Bayern - Köln 0:0vso tekmo v 63'

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Chievo - Brescia 0:1vso tekmo v 29'
Branko IličLokomotiva Moskva (RUS)Tomsk - Lokomotiva 1:1/izven postave
Bojan JokičChievo (ITA)Chievo - Brescia 0:1/izven postave
Dejan KelharCercle Brugge (BEL)Cercle - St. Truiden 4:2do 45' (2:2)/
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Kapfenberg - Gratkorn 3:1 (P)vso tekmo/
Marko ŠulerGent (BEL)Levski Sofija - Gent 3:2 (EL);
Gent - Zulte Waregem 5:3
vso tekmo;;
vso tekmo
v 48' za 1:2;
/
VEZISTI
Armin BačinovičPalermo (ITA)Sparta Praga - Palermo 3:2 (EL)
Palermo - Inter 1:2
/;
do 70' (1:2)
brez pravice igranja;
/

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Milan - Auxerre 2:0 (LP);
Lille - Auxerre 1:0
do 73' (2:0);
do 92' (1:0)
debi v Ligi prvakov;
/
Josip IličičPalermo (ITA)Sparta Praga - Palermo 3:2 (EL)
Palermo - Inter 1:2
/;
do 81'
brez pravice igranja;
v 28' za 1:0, prvenec
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Wisla - Korona Kielce 2:2od 64' (1:1)/
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Hull C. - Derby County 2:0;
Hull C. - Nottingham F. 0:0
vso tekmo;
vso tekmo
v 58' za 2:0, prvenec v dresu Hull Cityja; /
Aleksander RadosavljevičADO den Haag (NIZ)Willem II - Den Haag 2:4do 85' (2:3) v 37' za 1:1, prvenec v dresu Den Haaga
Dalibor StevanovičVitesse (NIZ)Vitesse - NAC Breda 0:0od 82' (0:0)/
Dare Vršičbrez kluba---
NAPADALCI
Zlatko DedičBochum (NEM)Oberhausen - Bochum 3:1vso tekmo/
Zlatan LjubijankičGent (BEL)Levski Sofija - Gent 3:2 (EL);
Gent - Zulte Waregem 5:3
vso tekmo;
do 78' (4:2)
/;
v 78'
Milivoje NovakovičKöln (NEM)Bayern - Köln 0:0/na klopi
Tim MatavžGroningen (NIZ)Groningen - Excelsior 2:0do 90' (2:0) v 74' za 2:0
"Ladje na obzorju"
Miran BurgičWacker Innsbruck (AVT)Gaflenz - Wacker 1:5 (P)/izven postave
Elvedin DžiničMariborDob - Maribor 5:6 (P);
Domžale - Maribor -:-
vso tekmo;
-
pri 11-m za 5:4;
prestavljena tekma
Jan KoprivecUdinese (ITA)Udinese - Juventus 0:4/izven postave
Rene KrhinBologna (ITA)Roma - Bologna 2:2/poškodovan
Rene MiheličNacional (POR)Nacional - Porto 0:2do 68. minute/
Nejc PečnikNacional (POR)Nacional - Porto 0:2/na klopi, prvič po poškodbi v postavi
Miral SamardžičŠerif Tiraspol (MOL)AZ Almaar - Šerif 2:1 (EL)vso tekmo v 62'
Haris VučkićNewcastle (ANG)Everton - Newcastle 0:1/izven postave