Matevž Vidovšek je v 33. minuti zablestel z obrambo z nogo, ki je spomnila na legendarnega kolumbijskega vratarja Reneja Higuito in njegovo znamenito
Matevž Vidovšek je v 33. minuti zablestel z obrambo z nogo, ki je spomnila na legendarnega kolumbijskega vratarja Reneja Higuito in njegovo znamenito "škorpijonovo obrambo" s prijateljske tekme proti Angliji na Wembleyju leta 1995. Foto: www.alesfevzer.com

"Zelo smo zadovoljni s predstavo, igralci in navijači so lahko veseli. Že pred dvobojem sem dejal, da je to lepa priložnost za nas, da naredimo pomemben korak proti uvrstitvi v nadaljevanje tekmovanja. Kot vselej smo bili željni uspeha, ustvarili smo dobro ozračje oziroma povezavo z navijači. Zelenica je bila zelo težka za igranje, s čimer seveda ne moremo biti zadovoljni. Želeli bi si igrati na drugačen način, a se moramo prilagoditi igrišču. To smo storili bolje kot naši tekmeci, dvakrat zadeli in zmagali. Lahko bi dosegli še kakšen gol več," je na novinarski konferenci po še enem sosedskem derbiju v Konferenčni ligi razložil trener Victor Sanchez, ki ni pozabil na vratnico v prvem in prečko v drugem polčasu.

Španec je zadel v polno z uporabo treh osrednjih branilcev Marcela Ratnika, Marka Ristića in Ahmeta Muhamedbegovića ter z bolj obrambno postavitvijo prepustil posest Avstrijcem.

"Ker je bilo igrišče težko, je bila tekma zelo taktična. Na podlagi analize tekmeca smo se odločili za spremembo igralnega sistema. Vedeli smo, da LASK rad gradi igro skozi sredino ter da jim bo treba tam odvzeti čim več žog in biti dober v tranziciji. Prav tako, da bo treba izkoristiti kakšno prekinitev. Na takšnem igrišču je namreč težko iskati zadetek skozi kombinacije, zato so prekinitve še toliko pomembnejše. Poskušali smo tudi čim bolj zmanjšati tveganje pri gradnji naših napadov v nevarnih conah. Vsi igralci so opravili izjemno delo, tako tisti v začetni enajsterici kot tisti, ki so vstopili na zelenico s klopi," je pojasnil Sanchez.

"Mala terasa" je s tribun Stožic, kjer se je zbralo 6558 gledalcev, odmevala tako pred tekmo kot po njej. Foto: www.alesfevzer.com

Ristić: Sledili smo načrtu in prišla je nagrada

Prvi zadetek je Olimpija dosegla v 14. minuti, ko se je akcija začela s podajo Matevža Vidovška. Pedro Lucas je žogo v skoku z glavo podaljšal do Raula Florucza, ta pa je podal Alejandru Blancu, ki se je odlično znašel v kazenskem prostoru in matiral Jörga Siebenhandla.

Končni izid je v 81. minuti postavil Pedro Lucas, ki je zadel iz bližine po prostem strelu Davida Sualeheja in podaji Ristića.

Mladi reprezentant je bil navdušen nad navijanjem obeh navijaških skupin, tekmo pa je opisal takole: "Dokazali smo, da smo boljši, pokazali smo karakter, srčnost in borbenost. Sledili smo svojemu načrtu, ki smo ga pripravljali s trenerji in na koncu je prišla nagrada. Veliko lažje je igrati pred polnimi tribunami v takšnem vzdušju."

Trener poskuša ohranjati pozitiven duh pri vseh igralcih

Sanchez za zdaj uspešno rotira igralce in porazdeljuje minutažo. Sinoči niso dobili priložnosti Peter Agba, Justas Lasickas in Diogo Pinto, ki so se v letošnji sezoni že izkazali, trener Olimpije pa se zaveda, kako pomemben je "mir" v slačilnici.

"Morda najtežji del trenerskega posla je, da poskušamo ohranjati pozitiven duh pri vseh igralcih, saj si vsi želijo igrati. To še kako dobro poznam, saj vem, kako sem sam razmišljal kot igralec. Zavedajo se, da je tekem veliko, zdaj lahko vsakič opravimo tudi pet menjav, zato trdo trenirajo in so pripravljeni. Seveda moramo razporediti napore med igralce, ne smemo pa izgubiti 100-odstotne osredinjenosti."

Olimpija navdušila na razriti zelenici v Stožicah in gladko odpravila LASK

Za konec je Madridčan še enkrat poudaril, kaj je trenutno največja težava v slovenskem žogobrcu. "Tukajšnji nogomet napreduje, to je na evropskem prvenstvu dokazala tudi reprezentanca. Zdaj bo treba urediti še igrišča, kar je zelo pomembno. Tega ne govorim prvič in ne velja samo za naš klub. To se bo moralo izboljšati. Samo v dobrih razmerah se bodo lahko razvijali nadarjeni igralci."

Razrita stoženska zelenica, ki odgovornim para živce že drugo jesen zapored, bo dokončno prenovo po napovedih (znova) doživela decembra po koncu jesenskega dela Prve lige Telemach.

Najboljša peterica igralcev pri Olimpiji ob zmagi nad LASK-om. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Najboljša peterica igralcev pri Olimpiji ob zmagi nad LASK-om. Grafiko zagotavlja sofascore.com
Sorodna novica Olimpija ohranila trdnjavo Stožice v evropski sezoni še neosvojljivo

Schopp: Na žalost je prva zadela Olimpija

Trener LASK-a Markus Schopp je s svojimi varovanci po nizu šestih tekem brez poraza slabe volje zapuščal Ljubljano.

"Čestitke Olimpiji, ki se je veliko bolje prilagodila na težko igrišče. Bilo je jasno, da bo, kdor bo dosegel prvi zadetek, zaradi tega v veliki prednosti. Na žalost je to storil tekmec. Pri prvem zadetku smo se slabo odzvali pri dolgi podaji, zelo slabo smo se branili. V drugem polčasu nam je bilo zelo težko, saj so domači zgostili obrambo v postavitvi 5-4-1. Premalokrat nam je uspelo priti v kazenski prostor in nekaj ustvariti. Bili smo preveč neučakani in premalo ostri. Na koncu smo prejeli še en zadetek po prostem strelu. Malce smo razočarani, saj smo vedeli, kako pomembno bo zadržati ničlo v obrambi, kar pa nam zaradi napake pri prvem golu ni uspelo," je povedal nekdanji avstrijski reprezentant, tudi udeleženec svetovnega prvenstva v Franciji leta 1998.

Olimpija, ki je z lepo zmago svojo blagajno obogatila z dodatnimi 500.000 evri, bo naslednjo tekmo čez dva tedna odigrala v Helsinkih. To bo dvoboj, ki bo na sporedu med dvema velikima derbijema v domačem prvenstvu 3. novembra v gosteh proti Celju in 10. novembra doma proti Mariboru.

Finski prvak HJK je v 1. krogu izgubil v Luganu s 3:0, v 2. pa doma premagal Dinamo Minsk z 1:0.

Španska trenerja zrežirala zgodovinski uspeh Celja in Olimpije