Argentinski nogometni bog se iz navijaških vrst seli na klop državne reprezentance. Foto: EPA
Argentinski nogometni bog se iz navijaških vrst seli na klop državne reprezentance. Foto: EPA
Diego Armando Maradona
Diego Armando Maradona je v Buenos Aires pripotoval iz Tbilisija, kjer je v soboto odigral ekshibicijsko tekmo. Foto: EPA
Diego Armando Maradona
Maradona je sprejel velik izziv. Foto: Reuters

Nekdanji zvezdnik nogometnih zelenic je novico v javnost prvi poslal kar sam. "Ekipo bom izbral jaz. Sem zelo vesel in zadovoljen," se je glasilo njegovo sporočilo medijem po sestanku s Juliem Grondono. Maradona, ki bo v četrtek dopolnil 48 let, ima zelo malo trenerskih izkušenj, saj je sredi prejšnjega desetletja kratek čas treniral le dva kluba. Bogato igralsko kariero je v dresu Boce Juniorsov končal leta 1997.

Predsednikov as iz rokava
"Malce je še prezgodaj za čestitke," je evforijo skušal pomiriti Diego, medtem ko so mediji že poročali, da je posel sklenjen. Afa (Argentinska nogometna zveza) je pozneje sporočila, da bo izvršni odbor uradno imenoval selektorja prihodnji torek. V pogovoru za radio La Red je Maradona dejal: "Za ta projekt se je odločil predsednik. Zdi se, kot da nima nobenega drugega trenerja v mislih kot mene." Argentinski in svetovni medji se strinjajo, da gre za veliko osebno tveganje Grondone, dolgoletnega predsednika Afe in podpredsednika Fife.

Debi februarja proti Franciji
Maradona bo na selektorskem stolčku zamenjal Alfia Basileja, ki se letos ni mogel pohvaliti z najbolj prepričljivimi izidi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2010, in je 17. oktobra odstopil. V štabu Maradone bo kot tehnični direktor deloval tudi Carlos Bilardo, ki je vodil Argentino do zmage na svetovnem prvenstvu leta 1986 v Mehiki. Njegov prvi pomočnik pa bo Pedro Troglio, ki je bil soigralec Maradone na mundialu leta 1990 v Italiji, ko so "gavči" v finalu klonili proti Nemčiji.

Maradona, ki se je z Grandono pogovarjal kot prvi od kandidatov za vročo klop, bo debitiral 11. februarja na prijateljski tekmi proti Franciji. 19. novembra bo izbrano vrsto na tekmi proti Škotski vodil selektor mlade reprezentance Sergio Batista, Maradona pa se bo le prvič sešel z igralci.

V evforiji tudi kanček dvoma
Kljub navdušenju večine v Argentini je opaziti tudi pomisleke. Največji športni dnevnik Ole je ob novici o prihodu "el dieza" (desetke) na selektorski stolček pripisal vprašanje: Zakaj Grondona ni želel Carlosa Bianchija? Bianchi je z Velezom in Boco Juniorsi osvojil vse, kar se je dalo, in velja za najuspešnejšega klubskega trenerja v Argentini, a je med drugim dvakrat pogorel v Evropi (Roma, Atletico Madrid).

Vzponi in padci
Mradona, ljubljenec navijačev po vsem svetu, je najbolj blesteče igralske trenutke doživljal konec osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je poleg osvojitve naslova svetovnega prvaka navduševal v dresu Napolija. Leta 1991 so ga ujeli pri jemanju kokaina, tri leta pozneje pa je med SP-jem v ZDA znova padel na dopinškem testu, ko je užival efedrin.

Tudi v zadnjih letih je večkrat polnil časopisne stolpce. Aprila leta 2004 je bil po srčnem napadu zaradi prevelikega odmerka kokaina nekaj dni na intenzivni negi, leto pozneje so mu zaradi čezmerne telesne teže operirali želodec, lani spomladi pa je zaradi težav z alkoholom znova preživel nekaj dni v bolnišnici in na psihiatrični kliniki.

M. R./T. G.