Prizor izpred blagajne pred stadionom Rujevica na Reki prejšnji četrtek. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Prizor izpred blagajne pred stadionom Rujevica na Reki prejšnji četrtek. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Po standardnih pravilih Uefe je navijačem Rijeke na čelu s skupino Armada za povratno srečanje play-offa Konferenčne lige (prvo se je na Kvarnerju končalo z 1:1) pripadlo pet odstotkov kapacitete stadiona, to je 800 vstopnic. Pošle so ekspresno hitro, v nekaj urah, nato so ljubitelji nogometa s Kvarnerja v predprodaji na spletu začeli kupovati tudi vstopnice na preostalih sektorjih. Tja bi lahko vstopili, a brez obeležij Rijeke.


Facebook prispevek: https://www.facebook.com/nkolimpija/posts/pfbid0fDj7RPrUXPwHSc41YtqBNigyuAM56Xptz8tj2m3iKCGVqXPHEHRkAhwL1KiB7TYjl

Danes popoldne pa je Olimpija na svojih družbenih omrežjih objavila "opozorilo za vse gostujoče navijače, ki nameravajo vstopiti na domače sektorje". "Pri personalizaciji bodo vsi navijači s hrvaškim potnim listom ali hrvaškim osebnim dokumentom zavrnjeni na vhodu! Možnosti vstopa na stadion so nične – brez izjem!" Gostom pripada zgolj in samo tribuna D (S28, S29)," so zapisali.

Pri reškem časopisu Novi list zdaj že ugibajo, kaj se bo jutri zgodilo na stadionu, če se bo tam znašla množica navijačev Rijeke, ki imajo vstopnice, ne bodo pa mogli vstopiti na tribune. Bodo vse preusmerili na gostujoči sektor? Skupaj bo na tribunah od 14 do 15 tisoč gledalcev.

Đalović: Imamo tudi načrt za 11-metrovke

Rijeka v Ljubljano prihaja samozavestna, saj prvič v zgodovini hrvaške lige v uvodnih štirih krogih ni prejela zadetka. Pred tremi dnevi je v Osijeku zmagala z 0:2, odlično tekmo je odigral tudi občasni slovenski reprezentant Dejan Petrovič na položaju zadnjega veznega igralca. V nedeljo nekdanji klub Matjaža Keka na Rujevici čaka derbi proti vodilnemu Dinamu.

"Odkar sem tu, se ta ekipa ne boji nobenih gostovanj, tudi ko so bili tekmeci močnejši. Fantje so veliki profesionalci, ta dejavnik nanje ne bo vplival. V Osijeku so v vročini odigrali fenomenalno," je povedal trener Rijeke Radomir Đalović.

Slovenski nogometaš Dejan Petrovič, nekdanji član Aluminija in dunajskega Rapida, si je po zahtevni prvi sezoni to poletje priboril mesto v začetni enajsterici Rijeke. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Slovenski nogometaš Dejan Petrovič, nekdanji član Aluminija in dunajskega Rapida, si je po zahtevni prvi sezoni to poletje priboril mesto v začetni enajsterici Rijeke. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

"Nekajkrat smo pogledali posnetek prve tekme z Olimpijo in tudi njihov nedeljski dvoboj v Maribor. Mislim, da presenečenj ne bo. Na domačih tekmah proti Celju in v Evropi so Ljubljančani igrali malce agresivneje in napadalneje, pripravljeni smo tudi na to. Prav tako imamo tudi načrt za 11-metrovke. Ve se, kdo jih bo izvajal, če se bo tekma tako končala. Maksimalno bomo osredinjeni, poskušali bomo narediti velik izid in se uvrstiti v Konferenčno ligo. Ta tekma mi veliko pomeni, predvsem pa zelo veliko pomeni klubu in igralcem. Imajo kakovost, zaradi njih in kluba si želim, da nam uspe, da bomo jeseni igrali resne tekme z resnimi moštvi. Tam bodo lahko na najvišji ravni pokazali, koliko so vredni," je še poudaril.

Najboljši strelec Ivanović odhaja v Belgijo

Napadalni vezist Toni Fruk je dodal: "Pred nami je tekma sezone. Prejšnji četrtek smo pokazali, da smo boljše moštvo, vsi smo prepričani o tem. Prednost Olimpije sta domača zelenica in domače vzdušje, toda na koncu bo odločilno to, kar bomo pokazali nogometaši na igrišču. Presodila bo kakovost. Neumno je govoriti o motivaciji ali o tem, kdo ima večjo željo. V zadnji tretjini moramo sprejemati boljše odločitve, da bi dosegli kakšen zadetek več."

Sorodna novica Sanchez: Ključno je bilo, da smo po zaostanku ohranili mirne živce

Branilec Stjepan Radeljić, reprezentant BiH-a, je prepričan, da jim lahko pomaga tudi bučna podpora s tribun. "Razočarani smo, ker doma nismo izkoristili priložnosti, morali bi povišati vodstvo na 2:0, na koncu pa smo prejeli nesrečen zadetek z 11-metrovke. Pomembno je, da ostanemo mirni in zaigramo kot v Osijeku. S takšno igro smo lahko nevarni. S pomočjo navijačev si lahko izborimo skupinski del Konferenčne lige."

Rečani so dopoldne z avtobusom prispeli v Ljubljano in bodo drevi trenirali v Stožicah.

20-letni Franjo Ivanović, strelec na prvi tekmi proti Olimpiji in trikratni v tej sezoni hrvaške lige, bo v četrtek zadnjič igral za Rijeko, saj bo nato za štiri milijone evrov prestopil v drugouvrščeno moštvo preteklega belgijskega prvenstva Royale Union Saint-Gilloise in podpisal štiriletno pogodbo.

Trener Sanchez prinesel zmagovalno miselnost v garderobo Olimpije
Janković obsodil sovražne transparente Green Dragonsov

Na Reki so privzdignili obrvi tudi zaradi novih transparentov "Šugava Rijeko" ("Garjasta Reka"), ki so se pojavili v slovenski prestolnici. "Šugavo Rijeko" je naslov nacionalističnega napeva, ki poziva k pobijanju navijačev Rijeke in Srbov, ki živijo v tem mestu. Green Dragonsi so ga razvili že med tekmo proti Celju štiri dni pred prvim obračunom na Reki, zdaj pa ta slogan "krasi" več točk v Ljubljani, tudi v središču mesta.

"Najostreje obsojam sovražni transparent, ki se je pojavil na tribuni z Green Dragonsi. Vsakršno razpihovanje sovraštva je nedopustno in mu ni mesta ne v Ljubljani ne kjer koli drugje. Ponosen sem na to, da je Ljubljana večnacionalna in da v njej živimo različni ljudje. Reka je eno izmed hrvaških mest, s katerimi smo pobrateni in imamo zelo dobre odnose," je za Novi list sporočil ljubljanski župan Zoran Janković.

"Mislim, da gre za nekaj "pregretih" ljubiteljev nogometa, ki jih je zaneslo rivalstvo z Armado. Ne verjamem, da se fantje sploh zavedajo zapisanih "stihov", ki žalijo tudi klub, za katerega navijajo - ekipa Olimpije je nacionalno zelo mešana. Tudi sam sem "čistokrvni mešanec" - oče Srb, mati Slovenka -, na kar sem ponosen. Verjamem, da bo jutrišnja tekma med Olimpijo in Rijeko potekala v športnem duhu in brez incidentov. Vabim navijače, predvsem Green Dragonse, da športno navijajo za Olimpijo in tako dokažejo, da je Olimpiji mesto v Evropi," je še dodal Janković.