Mitja Viler je edini nogometaš iz slovenske lige, ki je dobil vabilo v reprezentanco za tekmo proti Albaniji. Foto: EPA
Mitja Viler je edini nogometaš iz slovenske lige, ki je dobil vabilo v reprezentanco za tekmo proti Albaniji. Foto: EPA
Zlatko Zahović
Zlatko Zahović meni, da bi nekateri mladi upi spomladi lahko zaigrali tudi v začetni enajsterici. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Dovžak
Uroš Dovžak ni še sklenil vseh pogovorov z morebitnimi okrepitvami Hita Gorice. Foto: MMC RTV SLO

Med njimi so tudi nekateri obetavni mladinci, na primer Luka Krajnc, Alen Ploj in Rok Sirk. "Vsi ti mladi fantje fenomenalno napredujejo. Naj nihče ne bo presenečen, če bodo med letom igrali tudi v prvi enajsterici," je povedal športni direktor Maribora Zlatko Zahović, ki je včeraj praznoval 40. rojstni dan. Ploj je širšo nogometno javnost nase opozoril na turnirju All Star na odboj v Celju, kjer je bil z devetimi zadetki najboljši strelec tekmovanja.

"Ena viola odide, druga se vzgoji"
"Med prestopnim rokom smo naredili selekcijo selekcije, ki je več kot potrebna. Po sklenjenih poslih imamo ekipo, ki je zelo konkurenčna. V naših vrstah so nogometni diamanti, pripravljeni na brušenje, nove izzive. Ena viola odide, druga se vzgoji. To je naš moto. Ta nova viola pa je še lepša, boljša, kvalitetnejša. Morda kdo pričakuje, da bo pot do prvega mesta v državnem prvenstvu lahka in govorijo o 'dream teamu'. To nas ne bo zavedlo, vemo, da tudi drugi ne spijo. 'Dream team' pa je samo tisti, ki zmaguje. V tem duhu se bomo pripravljali tudi v prihodnje. Ostali bomo skromni in delavni," je za spletno stran kluba še dodal "Zaho".

"Šok" za Vilerja
Mariborčani so bili na pripravah na otoku v Atlantskem oceanu tudi lani, po 12-urnem potovanju in nekaj težavah z izgubljeno prtljago pa so prvo prijateljsko tekmo odigrali že v sredo. Gostitelje, ekipo Nacionala, so ugnali z 2:1 (0:1). Strelci: Pavličić 69./11-m, Ploj 88.; Juninho 38.
Priprave bo predčasno zapustil Mitja Viler, ki je dobil povabilo v reprezentanco za tekmo v Albaniji prihodnjo sredo in doživel pravi mali "šok". "Nekatere namige o povabilu sem sicer dobil že prej, toda dokler ni uradno, o tem ne gre razmišljati. Morda bom čez nekaj dni zbral prave besede, je pa najbrž poziv v reprezentanco za nekatere druge še večji šok kot zame, saj je okolica verjetno kar presenečena. Vesel sem ponujene priložnosti, zdaj je dalje vse odvisno od mene. Na pot moram sam, a za tako prijetne zadeve se splača potrpeti," o novem izzivu pravi 24-letni Primorec, ki igra na položaju levega bočnega branilca.

Mejač še ta teden po posebnem programu
Trener Darko Milanič poudarja, da želijo še naprej delovati kot močna celota, v kateri posamezniki svoje individualne odlike pokažejo preko kolektiva: "Naslednjih 14 dni bo usmerjenih v isto smer kot prvih 14, v novem okolju se spremenijo le malenkosti, s tem da bomo principe, ki jim želimo slediti v igri, še naprej poudarjali. Tovrstne priprave so dobrodošle, saj bomo čas preživljali skupaj. Fantje bodo imeli na Madeiri na razpolago vse, kar potrebujejo za optimalno bivanje. Tudi mlajše igralce, ki so bili doslej manj z nami, bomo vpeljali v to, kar želimo delati v igri." Aleš Mejač, ki se vrača po poškodbi, bo še ta teden delal po posebnem programu.

Goran Cvijanović meni, da dozdajšnji potek priprav kaže, da so na dobri poti: "Opazna je zdrava konkurenca v ekipi, ki je vedno dobrodošla. Novi fantje so se dobro ujeli z nami, takoj smo vzpostavili prijateljske odnose. Na Madeiri bomo pilili tehnično-taktične elemente in iskala se bo že začetna enajsterica za spomladanski del sezone."

Hit Gorica: prodajali in sanirali finančno stanje
Tako kot v Mariboru so s prestopnim rokom zadovoljni tudi v Novi Gorici. Kot zadnja sta k štirikratnim državnim prvakom prišla 21-letni Nemanja Vidić (do zdaj Zemun) in povratnik v belo-modrem dresu Alen Jogan, ki je nazadnje igral za italijanskega nižjeligaša Buttrio iz Furlanije.

"Ta prestopni rok je bil daleč najbolj zanimiv v zadnjih letih. Precej je bilo odhodov, prav toliko pa prihodov, saj smo za vsako izpraznjeno mesto dobili novega igralca. Gre za igralce, ki spadajo v naš koncept, so torej mladi, obetavni in domači. Med njimi so tako nekdanji reprezentanti U-21 kot igralci, vzgojeni v Novi Gorici. Ti fantje so za nas dolgoročne rešitve, zato smo z njimi podpisali dolgoročne pogodbe," je "trgovanje" ocenil športni direktor kluba Uroš Dovžak. Dodal je še: "Nogometno društvo Gorica je s prodajo igralcev saniralo finančno stanje. Tudi zato smo, še posebej velja to za primer Gregorja Balažica, nekatere igralce prodali, čeprav si tega nismo ravno želeli."

Dovžak je ob tem povedal, da potekajo pogovori še z enim igralcem iz Prve lige si, razkril pa je tudi, da bo ND Gorica za naslednjo sezono v mesto vrtnic pripeljala še dve okrepitvi, s katerima je uprava že našla skupni jezik in se dogovorila za sodelovanje. Novogoričani bodo v tem tednu odigrali tri prijateljske tekme, 10. februarja pa odhajajo na desetdnevne priprave v Turčijo.