Igralci madridskega Reala so odlično začeli sezono, kjer imajo visoke načrte. Osvojiti želijo kar sedem lovorik. Foto: EPA
Igralci madridskega Reala so odlično začeli sezono, kjer imajo visoke načrte. Osvojiti želijo kar sedem lovorik. Foto: EPA

Madridski Real je po letih 2002, 2014, 2016, 2017 in 2022 znova osvojil to lovoriko. Trener Carlo Ancelotti je s šestim superpokalnim naslovom prehitel Pepa Guardiolo. S štirinajstim naslovom se je izenačil z Miguelom Munozom kot najuspešnejši trener kraljevega kluba.

Atalanta si je mesto na tem prestižnem obračunu izborila z zmago v Evropski ligi, kjer je v finalu ugnala Bayer iz Leverkusna s 3:0. Ekipa iz Bergama je sploh prvič igrala v superpokalu, saj je bila ta lovorika prva za italijanski klub.

Ljubitelji nogometa so nestrpno pričakovali tekmo predvsem zaradi prvega uradnega nastopa najbolj zveneče okrepitve Reala. Kylian Mbappe je začel v prvi postavi. V prvem polčasu ekipi nista navdušili. Terensko premoč so imeli zmagovalci Lige prvakov, a vratar Atalante Juan Musso ni imel prav veliko dela.

Nogometaši Atalante so popustili v zadnje pol ure. Foto: EPA
Nogometaši Atalante so popustili v zadnje pol ure. Foto: EPA

Prečka preprečila avtogol Militaa
V prvem polčasu se je dvakrat tresel okvir vrat. V 25. minuti je kapetan Atalante Marten de Roon z desne strani poslal predložek pred vrata, Eder Militao je skušal posredovati, a je to storil nespretno in žogo poslal v prečko.

Tudi Rodrygo stresel prečko
V sodnikovem dodatku prvega polčasa je Vinicius Junior z roba kazenskega prostora z diagonalno podajo poskušal zaposliti Juda Bellinghama, ki pa je bil v prepovedanem položaju. Ederson je malce spremenil smer žogi, ki je prišla naravnost na levico Rodryga. Brazilec je z močnim strelom z levo nogo stresel prečko.

Jude Bellingham in Fede Valverde se veselita vodilnega zadetka. Foto: EPA
Jude Bellingham in Fede Valverde se veselita vodilnega zadetka. Foto: EPA

Izjemna parada Courtoisa
Takoj na začetku drugega polčasa je imela veliko priložnost Atalanta. De Roon je znova poslal odličen predložek v kazenski prostor Madridčanov, Mario Pašalić je streljal z glavo, a se je z izjemno parado izkazal Thibaut Courtois.

Valverde zadel za vodstvo po imenitni akciji Viniciusa Juniorja
V nadaljevanju je Real povečal pritisk in povedel po uri igre. Bellingham je na levi strani kazenskega prostora zaposlil Viniciusa Juniorja. Brazilec je mojstrsko preigral branilca Berata Djimsitija in podal pred vrata, kjer je Fede Valverde le še podstavil desno nogo in s treh metrov potisnil žogo v prazno mrežo.

Kylian Mbappe je sanjsko debitiral na uradnih tekmah v dresu kraljevega kluba. Foto: EPA
Kylian Mbappe je sanjsko debitiral na uradnih tekmah v dresu kraljevega kluba. Foto: EPA

Real je po zadetku stopnjeval pritisk, Musso pa je moral posredovati ob nevarnem strelu Viniciusa, minuto zatem pa še Juda Bellinghama.

Mbappe s prvencem na uradnih tekmah v dresu Reala
V 68. minuti je veliko napako naredil branilec Isak Hien. Rodrygo mu je odvzel žogo in podal do Viniciusa, ki pa ni našel Mbappeja. V nadaljevanju akcije je Bellingham z leve strani lepo opazil francoskega napadalca, ki je z močnim strelom z desnico poslal žogo pod prečko za 2:0.

Real je ob zanesljivem vodstvu le še nadziral potek tekme, Italijani pa niso imeli več prave možnosti za preobrat.

Camavinga se je poškodoval na treningu

Eduardo Camavinga bo pri madridskem Realu predvidoma odsoten šest ali sedem tednov, saj si je v torek na treningu v Varšavi pred finalom evropskega superpokala proti Atalanti poškodoval levo koleno. Poškodoval se je, ko je trčil s soigralcem Aurelienom Tchouamenijem. Prva diagnoza klubskih zdravnikov je predvidevala resno poškodbo, podobni testi pa so za francoskega vezista pokazali dobro novico – zvin kolenske vezi. Trener Carlo Ancelotti bo na Camavingo praviloma znova lahko računal šele po premoru za reprezentančne tekme na začetku oktobra.


Evropski superpokal, Varšava:
REAL MADRID – Atalanta 2:0 (0:0)
56.000; Valverde 59., Mbappe 68.

Sodnik: Sandro Schärer (Švica)


Kylian Mbappe je že začel z dvigovanjem lovorik. Foto: EPA
Kylian Mbappe je že začel z dvigovanjem lovorik. Foto: EPA

Zmagovalci superpokala od leta 2000 naprej:
2024: Real Madrid
2023: Manchester City
2022: Real Madrid
2021: Chelsea
2020: Bayern
2019: Liverpool
2018: Atletico Madrid
2017: Real Madrid
2016: Real Madrid
2015: Barcelona
2014: Real Madrid
2013: Bayern
2012: Atletico Madrid
2011: Barcelona
2010: Atletico Madrid
2009: Barcelona
2008: Zenit St. Peterburg
2007: Milan
2006: Sevilla
2005: Liverpool
2004: Valencia
2003: Milan
2002: Real Madrid
2001: Liverpool
2000: Galatasaray