Boštjan Gasser ima od uvrstitve na svetovno prvenstvo obilo dela. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Gasser ima od uvrstitve na svetovno prvenstvo obilo dela. Foto: MMC RTV SLO
Kronplatz
Kronplatz poleg smučarjev in nogometašev dobro poznajo tudi kolesarji. S težkim vzponom se bodo po dveh letih znova spopadli na Dirki po Italiji. Na Kronplatzu bo cilj 16. etape 25. maja, 17. etapa pa se bo dan pozneje začela v Brunicu. Tam bodo v tistih dneh tudi slovenski nogometaši. Foto: Reuters
Matjaž Kek
Matjaž Kek si je nameraval v ponedeljek v živo ogledati tekmo afriškega prvenstva med Alžirijo in Angolo, a ima težave s pridobitvijo vizuma na angolskem veleposlaništvu na Dunaju, zato se zna zgoditi, da jo bo moral spremljati po televiziji. Foto: EPA
Vasja Kruh
Vasji Kruhu se bo v zdravniški službi pridružil Matjaž Ogrin. Foto: MMC RTV SLO
Nogometaši se bodo potili na Kronplatzu

Gasser je gostoval v ponedeljkovi oddaji Pozdrav Afriki in izdal nekaj zanimivih podrobnosti o pripravah slovenske izbrane vrste na "mundial" v Južnoafriški republiki. Reprezentanca se bo prvič zbrala 28. februarja na Ptuju, 3. marca pa bo v Mariboru odigrala prijateljsko tekmo proti Katarju. S tekmecem je bolj ali manj že vse dogovorjeno, pogodbo naj bi podpisali še ta teden.

V Brunicu od 23. maja do 3. junija
Sklepni del priprav bodo Kekovi fantje začeli 18. maja prav tako na Ptuju. Prve dni bodo izkoristili za zdravniške preglede in testiranja, saj po predpisih Mednarodne nogometne zveze (Fife) od konca državnih prvenstev do 23. maja ne smejo trenirati. Ravno 23. maja se bo reprezentanca odpravila na Južno Tirolsko v Brunico, kjer bo dan pozneje opravila prvi trening.
Na Ptuj se bo vrnila 3. junija, dan zatem pa v Ljudskem vrtu odigrala še zadnjo prijateljsko tekmo proti Novi Zelandiji, ki se bo pripravljala v Avstriji. 23-erica nogometašev (dokončni seznam bo znan 1. junija) bo s spremljevalnim osebjem v Johannesburg odpotovala 6. junija, dan pozneje pa tam že trenirala.
Zanimivo bo videti, ali bo Kekova četa našla čas tudi za trening na novem stadionu na Stožicah, kjer bi jo rad videl ljubljanski župan Zoran Jankovič.

Celotno oddajo Pozdrav Afriki si lahko ogledate tukaj.

V dvanajstih minutah so lahko na vrhu Kronplatza
"Najprej smo po žrebu obiskali Plajberk nad Beljakom (Bad Bleiberg), nato pa še Flachau in Brunico. Nismo pozabili tudi na Roglo, a ker imamo za priprave na voljo samo 11 dni, je bil eden bistvenih dejavnikov pri naši odločitvi število igrišč, saj ne smemo zaradi morebitnega slabega vremena izgubiti niti dneva. Bazni tabor samo z enim igriščem tako ni prišel v poštev. V Brunicu so vešči priprav velikih klubov, sprejeli so nas zelo profesionalno in bili tudi že na obisku v Ljubljani. Zagotovljene so približno takšne razmere za vadbo na primerni višini, kot so jih igralci navajeni s Ptuja in iz Kidričevega," je povedal Gasser. V Brunicu so se v preteklosti že pripravljali nogometaši Interja, Rome in Lazia, košarkarji CSKA-ja iz Moskve ...

Brunico leži na 838 metrih nadomorske višine, po navodilu zdravnikov pa se bodo morali nogometaši kakšen dan povzpeti tudi višje. Pri tem ne bodo imeli težav, saj se bodo lahko v dvanajstih minutah s kabinsko žičnico povzpeli na vrh smučišča na Kronplatzu (2275 m).
Kot je znano, bodo Slovenci na SP-ju prvi dve tekmi proti Alžiriji in ZDA odigrali na visoki nadmorski višini v Polokwaneju (1.310 m) in Johannesburgu (1.753 m), zato je privajanje na redkejši zrak nujno.

Do zdaj dogovorjene pripravljalne tekme slovenskih tekmecev na SP-ju:
- ALŽIRIJA - SRBIJA (3. marca v Alžiru)
- ZDA - HONDURAS (23. januarja v Carsonu)
- ZDA - NIZOZEMSKA (3. marca v Amsterdamu)
- ANGLIJA - EGIPT (3. marca v Londonu)

Anglija naj bi se maja pomerila še z Mehiko.

Ellis Park 45 minut vožnje od hotela
Tudi glede prebivanja v Južnoafriški republiki je glavnina zadev že rešenih. Gasser in vodja projekta JAR Aleš Zavrl bosta v nedeljo znova odšla v Johannesburg, saj morata doreči še nekatere podrobnosti v pripravljalnem centru in hotelu Southern Sun Hyde Park Hotel.

Povsem nov hotel, ki je bil zgrajen septembra, in baza za treninge sta drug od drugega oddaljena manj kot pet minut vožnje, zraven pa je tudi nakupovalni center. Do stadiona Ellis Park, kjer bo Slovenija odigrala drugo tekmo proti ZDA, se je treba peljati 45 minut.

Trije varnostniki ves čas z reprezentanco
Zaradi incidenta pred začetkom afriškega prvenstva, ko so angolski uporniki napadli avtobus z reprezentanti Toga in ubili tri ljudi, se spet pojavlja več vprašanj o varnosti, vendar vsi poudarjajo, da JAR pač ni Angola. "Bojazen je odveč. Na razpolago nam bodo trije varnostniki, ki bodo ves čas bdeli nad reprezentanco. Moralo bi biti vse v redu, nastanjeni smo v varnem delu Johannesburga. Že ob prvem obisku tam smo imeli policijsko spremstvo z dvema avtomobiloma. Mislim, da so se dobro pripravili in da težav med prvenstvom ne bo. 20. februarja imamo v Sun Cityju blizu Johannesburga še neke delavnice Fife, kjer bo problem varnosti verjetno bolj izpostavljen. Če se bo izkazala potreba po še kakšnem varnostniku iz domačega okolja, bomo za to poskrbeli," je z izkušnjami iz prve roke postregel Gasser.

Nogometaši se bodo potili na Kronplatzu