Benjamin Šeško je bil razred zase v Stožicah. Na štirih tekmah evropskega prvenstva v nemčiji ni zatresel mreže, v Ligi narodov pa je na dveh tekmah zadel že štirikrat. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Šeško je bil razred zase v Stožicah. Na štirih tekmah evropskega prvenstva v nemčiji ni zatresel mreže, v Ligi narodov pa je na dveh tekmah zadel že štirikrat. Foto: www.alesfevzer.com

Kazahstan, ki je v uvodnem krogu Lige narodov remiziral z Norveško (0:0), je stari znanec Slovenije, saj ga je 20. novembra lani v Ljubljani premagala na odločilni tekmi za uvrstitev na EP v Nemčiji (2:1).

Selektor Matjaž Kek, ki je praznoval 63. rojstni dan, je v primerjavi s petkovo tekmo proti Avstriji naredil tri spremembe v začetni postavi. Po težavah z virozo se je vrnil Jan Oblak, Jan Mlakar je zamenjal Sandija Lovrića, Žan Celar pa Andraža Šporarja.

Slovenci so bili v uvodne četrt ure precej bolj podjetni, a si niso pripravili velikih priložnosti, veliko so poskušali s streli od daleč. V zaključkih akcij je bil najbolj dejaven Šeško. Najprej je njegov poskus s precej desne strani končal v naročju Igorja Šackija, dve minuti zatem je z glavo meril mimo, v 13. minuti pa je bil ob poskusu z razdalje kazahstanski vratar znova na mestu.

Mojstrovina Šeška sredi prvega polčasa
V 23. minuti je Šeško sprejel žogo 25 metrov od vrat, po desni strani je prodrl v kazenski prostor, trije igralci Kazahstana ga niso uspeli ustaviti, nato pa je z desno nogo mojstrsko poslal žogo prek vratarja Šackija v mrežo.

Šeško na pravem mestu po strelu Stojanovića
Pet minut zatem je Petar Stojanović močno streljal z roba kazenskega prostora, vratar Šacki je žogo odbil, a le do Šeška, ki je v drugem poskusu iz bližine zabil žogo v mrežo za 2:0.

Kazahstancem se ni uspelo otresti pritiska. Ni jim uspelo njim sestaviti serije točnih podaj na sredini igrišča. Šeško jim je povzročal velike težave. V 35. minuti ga je nepravilno zaustavil Sergej Malji, ki je prejel rumeni karton. Prosti strel je izvedel Adam Gnezda Čerin, ki pa je žogo poslal na vrh mreže.

Do konca polčasa se izid ni več spreminjal. Prvi poskus Kazahstana, ko je od daleč poskusil Maksim Samorodov, je bil nenevaren.

Manj priložnosti v drugem polčasu
V nadaljevanju je ritem igre nekoliko padel, bilo je manj priložnosti. V 59. minuti je ob prvem nevarnem poskusu gostov, ko je streljal Baktijor Zajnudinov, posredoval Oblak, a je bil pred tem že prepovedan položaj.

Sorodna novica Kek si želi več energije in agresivnosti: Kompaktnemu Kazahstanu je zelo težko dati gol

Nebeški skok Šeška po predložku Janže
Končna odločitev je padla v 63. minuti, ko je tretjič zadel Šeško. Po predložku Erika Janže iz prostega strela je nebeško skočil pred vrati, Šacki je iztegnil roki, a je bil prenizek. Šeško je tako postal osmi igralec, ki je v slovenskem dresu dosegel "hat-trick".

Oblak je bil nato znova na mestu ob strelu Zajnudinova, Stojanović je streljal prek vrat. Blizu zadetka je bil v 81. minuti po kotu David Brekalo, a je na golovi črti posredoval Šacki.

Haaland zagotovil Norveški zmago nad Avstrijo
Slovenske nogometaše naslednja tekma čaka v naslednjem reprezentančnem ciklu. 10. oktobra bodo gostovali v Oslu. Norveška ima prav tako štiri točke, potem ko je premagala Avstrijo z 2:1. Odločilni zadetek je dosegel Erling Haaland v 80. minuti.


Liga narodov, skupina B3, Ljubljana:
SLOVENIJA – KAZAHSTAN 3:0 (2:0)
9814; Šeško 23., 28., 63.

Sodnik: Joao Pinheiro (Portugalska)

Oslo:
NORVEŠKA – AVSTRIJA 2:1 (1:1)
Myhre 9., Haaland 80.; Sabitzer 37.

Lestvica:                            
SLOVENIJA          2  1 1 0  4:1  4  
NORVEŠKA           2  1 1 0  2:1  4  
AVSTRIJA           2  0 1 1  2:3  1  
KAZAHSTAN          2  0 1 1  0:3  1