Benjamin Šeško je v petek vodilni zadetek proti Avstriji v 16. minuti dosegel z 11-metrovke. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Šeško je v petek vodilni zadetek proti Avstriji v 16. minuti dosegel z 11-metrovke. Foto: www.alesfevzer.com

Na petkovem dvoboju v Stožicah s severnimi sosedi, ki se je končal z 1:1, je selektor slovenskih nogometašev lahko videl, kdo težje diha. "Slabša fizična pripravljenost nekaterih izhaja iz klubov, nekateri so malce zamudili začetek sezone. Pred evropskim prvenstvom smo z dovolj treninga to uspeli nevtralizirati, zdaj je težje. So pa nekateri tudi presenetili, denimo Brekalo in Drkušić, ki sta odigrala hrabro," je pred drugo tekmo Lige narodov dejal na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju.

Kek: Proti Kazahstanu bom verjetno kaj zamenjal

Proti Avstriji je David Brekalo igral na položaju desnega bočnega branilca zaradi poškodbe Žana Karničnika, Vanja Drkušić pa je bil znova v osrčju obrambe, čeprav po nedavnem prestopu v Crveno zvezdo še ni nabral veliko minut na zelenici.

Ni še jasno, ali se bo v ponedeljek zvečer proti Kazahstanu v vrata vrnil Jan Oblak, ki mu je v zadnjem tednu nagajala viroza. Če ne bo povsem pripravljen, ne bo branil.

"Smo na začetku sezone, ni razloga, da bi tvegali," je opozoril Kek in dodal, da se Matevž Vidovšek ni izneveril ob ponujeni priložnosti. "Veseli me, da se lahko tudi brez Oblaka kosamo z dobrimi reprezentancami. Jan pa je bil ves čas z nami na klopi in v slačilnici, kot kapetan je moja podaljšana roka."

Prejeti zadetek za izenačenje je bil posledica slabega postavljanja, ko so Slovenci Avstrijcem pred kazenskim prostorom pustili preveč prostora, ti pa so izkoristili luknjo na levi strani slovenske obrambe.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Treba bo biti kakovostnejši in hitrejši, ko imamo žogo"

Kazahstan je stari znanec Slovenije, saj ga je lani novembra v Ljubljani premagala na odločilni tekmi za uvrstitev na EP v Nemčiji (2:1).

V petek se je pred 23.173 gledalci v Almatyju brez zadetkov razšel z Norveško (streli v okvir vrat 0:1, koti 1:12, posest žoge 35:65 odstotkov). Gosti so dvakrat stresli okvir vrat, najlepšo priložnost je imel na začetku drugega polčasa Erling Haaland, ki je z volejem zadel vratnico.

"Kazahstanci so pokazali organizacijo in disciplino na najvišji ravni. Šli so na glavo, njihov novi selektor Stanislav Čerčesov (med letoma 2016 in 2021 selektor Rusije, op. a.) je znan po tem, da ne prepušča kaj veliko naključjem. Gotovo ne bodo tako kot Avstrijci ves čas napadali zelo visoko, so pa proti Norvežanom pokazali veliko mero agresivnosti s štirimi napadalnimi igralci. Postavijo se zelo kompaktno, zelo težko jim je dati gol. Takrat, ko imamo žogo, bomo morali biti kakovostnejši in hitrejši, da ga bomo dosegli. Treba bo seveda imeti tudi boljšo koncentracijo v priložnostih, ki se bodo ponudile," je tekmeca in osnovna vodila opisal Kek, ki bo na dan tekme praznoval 63. rojstni dan.

"Proti Avstriji smo bili v nekaterih obdobjih igre, sploh na začetku, relativno dobri. Potem pa preveč pasivni oziroma premalo agresivni, da bi jim lahko parirali, čeprav je bil ritem z ene in druge strani zelo visok. Nisem zadovoljen, ko se ne znamo odzvati, ko pridemo pod pritisk. Ne znamo biti bolj moški, čvrsti, angažirani in odločni, da presekamo in spremenimo ritem. Jim pa nismo dopustili veliko priložnosti. Resda so imeli premoč pri posesti žoge, a to me proti takšnim tekmecem sploh ne zanima. To je za televizijo in medije. V drugem polčasu smo bili že konkretnejši, dva ali tri položaje bi morali bolje izpeljati. Prav tako mi ni bilo všeč, kako smo izvajali nekatere prekinitve. Morali bi biti konkretnejši, saj smo vedeli, da so Avstrijci iz prekinitev relativno ranljivi."

Sorodna novica Kek: Prepričan sem, da bomo igrali v Ameriki

Se bodo napadalci prebudili?

Slovenska reprezentanca v zadnjem obdobju pogreša zadetke napadalcev. Zadnjega je Andraž Šporar dosegel na pripravljalni tekmi proti Bolgariji pred evropskim prvenstvom (1:1).

"To je gotovo ena izmed težav. Je pa jasno, da nismo igrali proti reprezentancam, da bi imeli 70, 80 odstotkov časa žogo v svoji posesti ali 15 priložnosti. V napadalnem delu potrebuješ moč, energijo in agresivnost. Dejstvo je, da je bil proti Avstriji naš najnevarnejši igralec Petar Stojanović. Pri njemu se vedno nekaj kuha zaradi njegove dinamike in angažmaja. To mi je pri nekaterih drugih manjkalo," je poudaril Kek.

Dodal je, da je bil tudi z Benjaminom Šeškom zelo zadovoljen, a v isti sapi dodal, da mu ni bilo lahko igrati, saj so soigralci stali predaleč od njega.

Stojanović: Proti Avstriji pozitivna ocena

Tudi Petar Stojanović proti Kazahstanu nikakor ne pričakuje lahkega dela, ampak trdo tekmo proti reprezentanci, ki pod novim selektorjem igra z novo energijo in je željna dokazovanja.

"Tudi mi želimo prikazati dobro energijo in jih prisiliti, da se prilagajajo naši igri. Na tekmo z Avstrijo lahko gledamo pozitivno. Ne strinjam se, da smo odigrali malo slabšo tekmo. Res je, da smo na trenutke trpeli, a to ni nič nenavadnega, saj smo igrali proti vrhunskemu tekmecu. Če bi bolje izkoristili priložnosti, ki smo jih imeli, bi lahko tudi zmagali," je dejal nogometaš italijanskega drugoligaša Salernitane.

Sorodna novica Rezerve poznajo, Kazahstan bo pravšnji preizkus za popravke

Kako dobro bo zdržala zelenica?

V Stožicah ob 20.45 pričakujejo približno 10.000 gledalcev, vstopnice so še na voljo. Slovenija na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) zaseda 52. mesto, Kazahstan je 109.

Tekma bi lahko bila preizkus tudi za ekipo, ki v Stožicah pripravlja travnato podlago. Tam zdaj poleg Olimpije igra tudi Bravo, marca položena trava pa je bila v petek deležna kar nekaj kritik. Najglasnejši je bil selektor Avstrije Ralph Rangnick. Tokrat bodo vzdrževalcem delo otežile še padavine, ki pa bodo popoldne slabele in do večera ponehale.

Stojanović: Že novembra je bila težka tekma proti Kazahstanu

Liga narodov, skupina B3

Ponedeljek ob 20.45 (Ljubljana):
SLOVENIJA – KAZAHSTAN

Verjetni postavi
Slovenija: Oblak, Drkušić, Brekalo, Bijol, Janža, Stojanović, Elšnik, Gnezda Čerin, Mlakar, Šeško, Šporar.

Kazahstan: Šatski, Alip, Malji, Kasim, Bejsebekov, Orazov, Tagibergen, Vorgovski, Zajnudinov, Samorodov, Ajmbetov.

Sodnik: Joao Pinheiro (Portugalska)

NORVEŠKA – AVSTRIJA


Odigrano v petek:
KAZAHSTAN – NORVEŠKA 0:0

SLOVENIJA – AVSTRIJA 1:1 (1:1)
14.834; Šeško 16./11-m; Laimer 28.

Lestvica: Avstrija, Slovenija, Kazahstan in Norveška po 1 točka.