Robert Lewandowski in Lamine Yamal, junaka Barcelone na Santiagu Bernabeuu. Foto: Reuters
Robert Lewandowski in Lamine Yamal, junaka Barcelone na Santiagu Bernabeuu. Foto: Reuters

Šlo je za 258. obračun madridskega Reala in Barcelone v vseh tekmovanjih. Uspešnejši so sicer še vedno nogometaši v belem, ki so dobili 105 tekem, 101 zmago so zbrali Katalonci, 52-krat se je el clasico končal brez zmagovalca.

V prejšnji sezoni je Real Madrid dobil oba obračuna: v Barceloni je po zmagovitem zadetku Juda Bellinghama v 92. minuti slavil z 2:1, s 3:2 je zmagal še na svojem terenu, tudi takrat je bil mož odločitve angleški reprezentant.

Tokrat se Bellingham ni vpisal med strelce, mrežo Barcelone je sicer zatresel Kylian Mbappe, a je bil zadetek razveljavljen. Barcelona se je z zmago nad večnim tekmecem utrdila na vrhu prvenstvene lestvice, kjer ima pred Realom zdaj šest točk naskoka.

Mbappe je krasno spodkopal žogo in jo poslal v mrežo. Veselje na stadionu Santiago Bernabeu je hitro pojenjalo, saj je bil zadetek razveljavljen zaradi prepovedanega položaja Francoza, v katerem se je znašel ob podaji Lucasa Vazqueza. Foto: Reuters
Mbappe je krasno spodkopal žogo in jo poslal v mrežo. Veselje na stadionu Santiago Bernabeu je hitro pojenjalo, saj je bil zadetek razveljavljen zaradi prepovedanega položaja Francoza, v katerem se je znašel ob podaji Lucasa Vazqueza. Foto: Reuters

Odlična igra v prvem polčasu

V prvem polčasu so nogometni sladokusci prišli na svoj račun, obe ekipi sta prikazali odličen nogomet, poln akcije, igra se je nenehno selila z ene na drugo polovico igrišča. Uvodne minute so pripadle Realu, zelo dejaven je bil Mbappe, ki je zapretil že po nekaj sekundah, a se je ujel v zanko prepovedanega položaja, v 12. minuti je poskusil s strelom z razdalje, potem ko si je napako na sredini igrišča privoščil Pau Cubarsi. Prvo pravo priložnost so si gostje pripravili minuto pozneje, ko je v protinapad zdrvel Lamine Yamal, njegov medli strel je vratar Andrej Lunin zlahka ukrotil.

Barcelonin vratar Iñaki Peña se je izkazal z izjemno obrambo v prvem polčasu, ko je na golovi črti ustavil poskus Juda Bellinghama. Foto: Reuters
Barcelonin vratar Iñaki Peña se je izkazal z izjemno obrambo v prvem polčasu, ko je na golovi črti ustavil poskus Juda Bellinghama. Foto: Reuters

Sijajna obramba Peñe, slab zaključek Viniciusa

Dobra predstava obeh ekip se je nadaljevala, v 15. minuti se je z izjemno obrambo izkazal Barcelonin čuvaj mreže Iñaki Peña, ki je na golovi črti izbil poskus Juda Bellinghama, ki pa zaradi prepovedanega položaja vseeno ne bi obveljal. Napadi Barcelone so bili redkejši, a zato nič manj nevarni. V 21. minuti je po lepi akciji Raphinha z roba kazenskega prostora sprožil čez gol, čeprav je imel na levi strani povsem prostega Alejandra Baldeja. Že hip pozneje je na drugi strani po levi sijajno v kazenski prostor prodrl Vinicius Junior, si spretno priigral prostor za strel, a nato z desnico žogo z okoli šestih metrov poslal mimo desne vratarjeve vratnice.

Mbappéjev gol razveljavljen

Po slabe pol ure igre je Eder Militao v osrčju Realove obrambe preprečil zadetek tekmeca, potem ko je izbil žogo po nevarni podaji Roberta Lewandowskega na drugo vratnico, kjer se je na strel že pripravljal Yamal. Nato pa je sledil mat v treh potezah kraljevega kluba. Dolgo podajo na polovico Barcelone je ukrotil Lucas Vazquez, ki je hitro v ogenj poslal Mbappeja. Ta se je znašel iz oči v oči s Peño in ga premagal z mojstrsko izvedenim lobom. Santiago Bernabeu je zajel val navdušenja, ki pa je hitro pojenjal – glavni sodnik Jose María Sanchez je zadetek namreč razveljavil zaradi prepovedanega položaja.

Lewandowski je v dveh minutah dvakrat zatresel mrežo Reala. Foto: Reuters
Lewandowski je v dveh minutah dvakrat zatresel mrežo Reala. Foto: Reuters

Lewa utišal Santiago Bernabeu

V drugem polčasu je raven igre nekoliko padla, nato pa so kot blisk Katalonci povedli s kar 2:0! Najprej je izid v 54. minuti spremenil Robert Lewandowski, ki je po lepi globinski podaji Marca Casada matiral Lunina z natančnim strelom v spodnji desni kot. Rajanje navijačev Barcelone na tribunah šokiranega Santiaga Bernabeua se še ni povsem umirilo, ko je izjemni poljski napadalec zadel še drugič: z leve strani je pred vrata predložek poslal Balde, Lewandowski pa je hladnokrvno z glavo žogo poslal v malo mrežico. V 69. minuti je imel priložnost celo za hat-trick, a je žogo poslal čez gol.

Judu Bellinghamu iz bližine ni uspelo premagati Iñakija Peñe. Foto: Reuters
Judu Bellinghamu iz bližine ni uspelo premagati Iñakija Peñe. Foto: Reuters

Bellinghamu ni uspelo zadeti

Že naslednji hip se je Bellinghamu na drugi strani igrišča ponudila priložnost za prepolovitev zaostanka. Rezervist Luka Modrić, ki je v 63. minuti zamenjal Aureliena Tchouamenija, je s prostega strela pred vrata poslal predložek, Angležu pa žoge iz bližine ni uspelo poslati v mrežo. S telesom jo je skušal preusmeriti v gol, a zaman, zletela je mimo desne vratarjeve vratnice. V 72. minuti je Peña vnovič ubranil poskus Mbappeju, medtem ko je igra postajala vse bolj fizična. Nogometašem je vrela kri, a je imel glavni sodnik vse pod nadzorom.

Yamal in Raphinha zabila zadnji žebelj v krsto

Modrić je sicer poživil igro Reala v vezni liniji, a to Madridčanom ni kaj prida pomagalo, saj so se v 77. minuti znašli v še večjem zaostanku. Raphinha je lepo našel Yamala v šestnajstmetrskem kazenskem prostoru, mladi španski reprezentant pa je v slogu največjih mojstrov zaključil pod prečko za vodstvo s 3:0! Igra Reala je po Yamalovem zadetku razpadla, Barcelona je dobila krila, na 4:0 je v 85. minuti povišal Raphinha. Ta je ujel Lunina na levi nogi in ga prefinjeno ukanil za svoj deseti gol v sezoni. Gledalci so začeli zapuščati stadion, varovanci Carla Ancelottija si niso priigrali več prave priložnosti, el clasica je bilo kmalu konec – in slišalo se je zgolj rajanje Kataloncev. To je bil prvi poraz Reala v letošnjem prvenstvu.

Prvi poraz Oblakovega Atletica
Nogometaši Atletica iz Madrida, pri katerih je vso tekmo branil slovenski vratar Jan Oblak, so prvič v sezoni španskega prvenstva izgubili. V Sevilli je bil Betis boljši z 1:0, s čimer Atletico ostaja na četrtem mestu lestvice.

Betis je povedel v četrti minuti, ko je nesrečno žogo v lastno mrežo poslal Jose Gimenez. Zeleno-beli iz Seville so imeli tudi v nadaljevanju lepše priložnosti, iz oči v oči z Oblakom je v 15. minuti zgrešil Abde Ezzalzouli, podajalec pri avtogolu Gimeneza, isti igralec pa je v 27. minuti zadel še prečko.

V drugem delu ni bilo spremembe izida, čeprav je imel Atletico večjo posest. Vseeno je bil nekoliko nevarnejši Betis.


La liga, 11. krog

REAL MADRID – BARCELONA 0:4 (0:0)
Lewandowski 54., 56., Yamal 77., Raphinha 84.

LAS PALMAS – GIRONA 1:0 (1:0)
Munoz 42.

ESPANYOLSEVILLA 0:2 (0:2)
Lukebakio 20., 45.

VALLADOLID – VILLARREAL 1:2 (0:1)
Sylla 60./11-m; Barry 29., Perez 84.

RAYO VALLECANOALAVES 1:0 (0:0)
Sivera 80./ag
RK: Mumin 22./Rayo Vallecano


LEGANES - CELTA VIGO 3:0 (0:0)
Garcia 59., Brašanac 78., Gonzalez 82.

GETAFE - VALENCIA 1:1 (0:1)
Arambarri 90./11-m; Barrenechea 36.

BETIS - ATLETICO MADRID 1:0 (1:0)
Gimenez 4./ag
Oblak je branil za Atletico.