Zadetki v zadnjih trenutkih tekem le redkokoga pustijo ravnodušnega. Alex Ferguson je bil po zadetku Michaela Owna več kot le srečen. Foto: EPA
Zadetki v zadnjih trenutkih tekem le redkokoga pustijo ravnodušnega. Alex Ferguson je bil po zadetku Michaela Owna več kot le srečen. Foto: EPA

Modra ekipa iz Manchestra je v mestnem derbiju izgubila proti Unitedu na Old Traffordu s 4:3. Odločilni zadetek je v 6. minuti sodnikovega podaljška zabil Michael Owen.

Sprehod po zgodovinskem spominu ljubiteljem nogometa prinaša kar nekaj neverjetnih preobratov, ki nogometu le še višajo priljubljenosti in ugled.

V izboru prinašamo 10 zadetkov v izdihljajih tekem, ki so se zgodili v različnih tekmovanjih in so odločilno vplivali na razplet tekmovanj. Kateri vas je najbolj navdušil? Katerega bi sami dodali? Komentirajte pod novico, nalagajte slike in videoposnetke na Moj splet, splet je vaš!

Slovenska liga - v troboju 'najkrajša' za Primorje
Zadnji tovrstni dogodek se je zgodil v zadnjem krogu lanskega prvenstva. Drava (41 točk), Koper (39) in Primorje (38) so bili troboj, v katerem bi najslabši izpadel v drugo ligo. Ajdovci so na svojem igrišču premagali Hit Gorico z 2:1. Za vsaj 9. mesto so potrebovali en "kiks" nasprotnikov. Koprčani so z dvema enajstmetrovkama zmagali v Celju z 2:1. Drava pa je kožo rešila z remijem v Domžalah. Gostitelji so v 93. minuti prek Andraža Kirma povedli z 2:1, a je Ptujčane v zadnji minuti sodnikovega podaljška rešil Ogu.

Angleška liga - zadetek, ki je vrnil vrage na zmagovalne tirnice
Iz lanske nogometne sezone prinašamo še dogodek iz angleške nogometne lige. Vodilni Manchester United je bil na dobri poti do 3. zaporednega naslova, ko je nenadoma doživel dva zaporedna poraza (Liverpool, Fulham). V naslednjem krogu je vse kazalo na še eno tekmo brez zmage, saj je bilo proti Aston Villi dolgo 2:2, ko je v 3. minuti sodnikovega podaljška tekmo odločil povsem neznani Kiko Macheda. Zadetek je Manchester United vrnil iz kratke krize in odločilno vplival na razplet prvenstva. Mladi Italijan je že v naslednjem krogu s svojim drugim in (do danes) zadnjim zadetkom v Premier league
vragom tri točke prinesel še na gostovanju pri Sunderlandu.

Angleška liga - dramatičen konec sezone 1988/1989
Danes najbolj priljubljana nogometna liga na svetu je morda najbolj vznemirljiv konec sezone dočakala v sezoni 1988/1989. V zadnjem krogu je Liverpool na Anfieldu gostil Arsenal. Rdeči bi za ubranitev naslova potrebovali točko ali celo poraz z enim zadetkom razlike. Arsenal je do krone peljala le ena pot - zmaga z (vsaj) dvema zadetkoma razlike. Topničarji so dolgo vodili z 1:0, nato jih je v drugi minuti sodnikovega podaljška rešil Michael Thomas. Dvoboj bi moral biti odigran 23. aprila, a je bil prestavljen zaradi tragedije na Hillsborougu osem dni prej.

Nemška liga - čudežne Bayernove minute (dvakrat)
Z enim najbolj preobratov polnim koncem prvenstva je gotovo postregla nemška Bundesliga v sezoni 2000/2001. Pred 33., predzadnjim, krogom sta imela Schalke in Bayern enako število točk, boljšo razliko v zadetkih pa je imel Schalke. Skoraj istočasno je v zadnjih sekundah tekme Bayern dosegel zadetek za zmago proti Kaiserslauternu, Schalke pa je prejel zadetek proti Stuttgartu. Bayern je tako v nekaj sekundah dobil tri točke naskoka v lovu na naslov. A v zadnjem krogu so se zgodili novi preobrati. Schalke je na gostovanju pri Unterhachingu zaostajal že z 0:2, a ob koncu le uspel osvojiti vse tri točke (5:3). Bayern je pri Hamburgu potreboval le točko in jo vse do 90. minute tudi držal. Takrat je zadel Sergej Barbarez in naslov navidez že poslal v Gelsenkirchen. V tretji minuti sodnikovega podaljška pa je Bayern le doživel čudež v podobi Patrika Anderssona. Pri tem ne gre pozabiti, da je Šved takrat dosegel svoj edini zadetek v dresu Bayerna.

Pokal pokalnih zmagovalcev - gol skoraj iz sredine igrišča
Premaknimo se v evropska tekmovanja - za začetek v finale Pokala pokalnih zmagovalcev v sezoni 1994/1995, ko sta se v Parizu merila Arsenal in Zaragoza. Na Parku princev je bil sodnik že pripravljen, da odpiska konec podaljška, ko je španski nogometaš z maroškimi koreninami Mohammed Ali Amar - Nayim opazil, da angleški vratar David Seaman nekoliko stoji iz vrat. Nayim je udaril in dosegel enega najbolj spektakularnih zadetkov od daleč.

Liga prvakov - Iniesta popeljal Barcelono v finale
Zadetke v zadnjih sekundah tekem smo videli tudi na najbolj pomembnih tekmah v Ligi prvakov. Zadnji tak primer se je zgodil pred nekaj meseci, ko je Andres Iniesta na Stamford Bridgeu zadel za 1:1 in Barcelono popeljal v finale, kjer je brez večjih težav opravila z Manchester Unitedom.

Liga prvakov - saj veste, tisti podaljšek
Verjetno najbolj znamenita zadetka v sodnikovem podaljšku sta padla v finalu Lige prvakov deset let pred tem. Bayern je vodil večji del tekme z 1:0, Manchester United pa je v triminutnem dodatku prek Teddyja Sheringhama in Oleja Gunnarja Solskjärja spisal enega največjih preobratov tako v zgodovini nogometa kot športa sploh.

Kvalifikacije za SP - mojstrovina Zlatka Zahoviča
Odločilnim zadetkom v izdihljajih tekem smo bili nekajkrat priča tudi slovenski ljubitelji nogometa. Najbrž se še večina spominja zadetka Zlatka Zahoviča, ko je na kvalifikacijski tekmi za SP 2002 v Ljubljani s prostega strela zadel proti ZR Jugoslaviji za 1:1.

Evropsko prvenstvo - najprej so se veselili Hrvati, nato Turki
Eno največjih srhljivk na prvenstvih stare celine smo videli lani, ko sta na Dunaju v četrtfinalu igrali Hrvaška in Turčija. 118 minut - brez zadetkov. V predzadnji minuti podaljška je Hrvate v vodstvo popeljal Ivan Klasnić, Turke pa je v igro le nekaj sekund pred koncem vrnil Semih Sentürk. Velik šok za Hrvate, ki so nato pri streljanju enajstemtrovk zapravili kar tri od štirih strelov.

Svetovno prvenstvo - Bergkamp, Bergkamp, Bergkamp!
Za konec ponujamo še en zadetek s svetovnih prvenstev. Nizozemec Dennis Bergkamp je v četrtfinalu SP-ja 1998 Argentino resda potopil "že" v 89. minuti, a gol predstavljamo zaradi izjemne individualne sposobnosti Bergkampa.