Haris Vučkić, ki je avgusta dopolnil 19 let, je v Newcastle iz Domžal prestopil januarja 2009. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Haris Vučkić, ki je avgusta dopolnil 19 let, je v Newcastle iz Domžal prestopil januarja 2009. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Robert Berić
Robert Berić: "Danes smo res uživali v nogometu. Kako se bom oddolžil Harisu, ker sem mu preprečil zadetek? Upam, da mu bom že na naslednji tekmi vsaj podal za gol." Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Kar nekajkrat je bil zelo blizu, a za zadetek mu je zmanjkalo tudi nekaj sreče. "Včasih, ko ne igraš dobro, zabiješ gol, drugič spet igraš odlično, a žoga noče v mrežo," je ugotavljal po koncu srečanja, na kateri so Slovenci v kvalifikacijah za EP 2013 slavili z 2:0.
Haris, mlada reprezentanca je znova navdušila. Kaj je odločilno, da igrate tako dobro?
Mislim, da je to velika motivacija. V tekmo smo šli 100-odstotno motivirani. Dobro smo igrali, priigrali smo si veliko priložnosti, dosegli dva zadetka in zasluženo zmagali.

Ob začetku sezone v Angliji ste se poškodovali. Kako je zdaj z vašo poškodbo?
Zdaj je vse v redu. Sem zdrav, pozdravil sem poškodbo roke. Poskušam čim boljše trenirati, se dokazati tudi v rezervni ekipi. Upam, da bom dobil priložnost tudi v prvi ekipi, kar pa bo težko, ker so igralci v formi. Newcastle v Premier League letos še ni doživel poraza. Če bom dobil priložnost, jo bom poskušal maksimalno izkoristiti. Treba je imeti noge na trdnih tleh in čim boljše trenirati.

Pojavile so se nekatere govorice, da bi vas lahko klub posodil v drugo ligo. Je to res?
To je realna možnost, ker je naša ekipa v res dobri formi. Težko je priti v ekipo. Rad bi se dokazoval tudi v prvi članski ekipi, ne samo v rezervni. Možnost dobiti nove izkušnje je vedno dobrodošla. Moram se še dogovoriti s trenerjem in družino. Če ne bom dobil priložnosti v Premier League, je bolje, da grem stopničko nižje, se poskušam dokazati tam in pridem nazaj še boljši in močnejši.

Je morda že znano kakšno ime kluba, v katerega bi lahko odšli?
Ne, ne vemo še nič.

Trener spremlja vaše predstave v rezervni ekipi Newcastla?
Seveda, spremlja moje igre prek posnetkov, pogleda, kaj sem dobro in kaj slabo naredil, se pogovori z mano. Trener je res v redu in poskuša pomagati mlajšim igralcem. Tudi starejši igralci so v redu in nam mlajšim pomagajo s svojimi izkušnjami.

Nam lahko opišete bolj natančno, kako ste se avgusta nesrečno poškodovali ob svojem debiju v Premier League?
Imel sem srečo, da sem na tekmi proti Fulhamu debitiral, dobil sem priložnost, vse je šlo v redu. Gledalci so me spodbujali, samozavest mi je rasla. Nato sem že po nekaj minutah na žalost trčil z Američanom Clintom Dempseyjem, obrnilo mi je roko in sem si jo zlomil. A to je sestavni del športa. Sam pravim, da je vedno treba gledati pozitivno. Lahko bi bila tudi noga, tako da je boljše, da je bila roka. Imel sem en mesec počitka, hitro sem okreval.

No, v torek se ne boste mogli srečati z Dempseyjem v Stožicah, ker še niste član članske reprezentance. Kdaj pričakujete vpoklic vanjo?
Mogoče je zaradi Dempseyja res boljše, da nisem bil vpoklican (smeh). Upam pa, da bom dobil vpoklic v naslednjih akcijah. Poskušal bom čim bolje trenirati in se poskušal dokazovati na klubski ravni, saj le to prinaša vpoklic v reprezentanco.
Na današnji tekmi proti Litvi se vam kljub nekaj priložnostim ni uspelo vpisati med strelce. V 68. minuti je žogo na črti ustavil vaš soigralec Robert Berić. Kako se vam bo oddolžil?
Gotovo bo plačal eno pijačo. Imel sem to nesrečo, da je bil na nepravem mestu, a to se pač dogaja v nogometu. Včasih, ko ne igraš dobro, zabiješ gol, drugič spet igraš odlično, a žoga noče v mrežo. To je sestavni del športa. Beriću sem rekel, da je dober branilec in da bo lahko kmalu zamenjal tudi Handanovića (smeh).