Uspeh je stalna spremljevalka Joseja Mourinha. S Portom je bil državni prvak v letih 2003 in 2004, nato je dva zaporedna naslova državnega prvaka osvojil s Chelseajem. Foto: EPA
Uspeh je stalna spremljevalka Joseja Mourinha. S Portom je bil državni prvak v letih 2003 in 2004, nato je dva zaporedna naslova državnega prvaka osvojil s Chelseajem. Foto: EPA
Graham Poll in Jose Mourinho
Jose Mourinho se je vedno hudoval nad sodniki. Na zadnjem srečanju z novinarji je priznal, da je bil to le del igre, ter da spoštuje in ceni prav vse angleške sodnike. Foto: EPA
Rafael Benitez in Jose Mourinho
Ob njegovem slovesu od Premier Leauge so ga pohvalili prav vsi akterji angleškega nogometa. Hladen je ostal le Rafael Benitez: 'Vsi veste, kakšno mnenje imam o njem. Ne bom ga spreminjal.' Foto: EPA
Jose Mourinho
Jose Mourinho ni bil nikoli kaj prida kot igralec. V vlogi trenerja pa prav blesti. Foto: EPA
Avram Grant in Jose Mourinho
Avram Grant je po prihodu v klub vedno sedel za Josejem Mourinhom, zdaj je prevzel njegov sedež. Foto: EPA
Jose Mourinho
Jose Mourinho velja za enega najbolj seksi nogometnih trenerjev. Po njegovi zaslugi je nogomet postal priljubljen tudi pri ženskah. Foto: EPA

"Samo dva načina sta, da zapustim Chelsea. Eden je junij 2010, ko se mi bo iztekla pogodba, drugi pa je, da me vodstvo kluba odpusti," je februarja letos zatrjeval Mourinho. Minila je dobra polovica leta in slavni Portugalec je s klubom "sporazumno" prekinil sodelovanje.

44-letni strokovnjak Londona gotovo ni zapustil zaradi rezultatov. V dobrih treh letih, ko se je preselil na Stamford Bridge, je v zahodni London pripeljal šest lovorik, med katerimi je gotovo najbolj ponosen na dva naslova državnega prvaka. Že v svoji prvi sezoni je Chelsea popeljal do prvega državnega naslova po 50 letih. Na Otoku je osvojil prav vse lovorike (FA-pokal, ligaški pokal, superpokal). V njegovi knjižici uspehov na Otoku manjka le pika na i - uspeh v Ligi prvakov.

Kako se je Abramovič zaljubil v nogomet
Na tem mestu v zgodbo prihaja lastnik kluba Roman Abramovič. Ruski mogotec, ki je leta 2003 videl četrtfinalni dvoboj med Manchester Unitedom in madridskim Realom. V epski drugi tekmi so Angleži zmagali s 4:3, a so se naprej s 6:5 uvrstili Španci. Tekma s polno priložnostmi in lepimi goli, kjer je s hat-trickom kraljeval Ronaldo, je bila kriva, da se je Abramovič zaljubil v nogomet in se odločil, da vanj poseže tudi sam.

Kmalu zatem je kupil Chelsea in naslednje leto v klub pripeljal Joseja Mourinha, ki je le nekaj dni predtem s Portom postal evropski klubski prvak. Abramovič si je zadal cilj, da Chelsea do leta 2014 postane najbolj znan nogometni klub na svetu. Zahteven cilj. Začelo se je sijajno. Že v prvi sezoni je klub osvojil rekordnih 95 točk, obramba pa je na 38 tekmah prejela vsega 15 zadetkov. Nadaljevalo se je v podobnem slogu, lovorike so prihajale, manjkal pa je le uspeh v Ligi prvakov, kjer je leta 2005 in 2007 v polfinalu dvakrat nesrečno klonil pred Liverpoolom, leta 2006 pa izgubil proti Barceloni.

Letos se je začelo nekoliko slabše, saj je Chelsea po 6. krogu zasedal le peto mesto na državnem prvenstvu, v Ligi prvakov pa je v 1. krogu proti Rosenborgu doma pred napol praznimi tribunami igral le 1:1. Sledil je nepričakovani pričakovani razhod med trenerjem in lastnikom.

Mourinho je prvi zvezdnik svojega moštva
Razhod ima svoje korenine v miselnosti Joseja Mourinha. Zgovoren, isker, aroganten, duhovit, nesramen, karizmatičen in sila uspešen trener v eni sami osebi. Mourinho je bil vse to, ustvarjen je bil za prvega zvezdnika svojega moštva. Svoj sloves si je ustvaril v Portu, kjer je brez zvezdnika največjega formata osvojil Ligo prvakov. S selitvijo v Anglijo je prispel na prizorišče, kjer nogometni (prav tako pa tabloidni) mediji prežijo na vsako potezo nogometnih akterjev. Idealno za Mourinha, ki je v teh razmerah dobesedno cvetel in medije redno zalagal z nenavadnimi izjavami in primerjavami.

Nič drugače ni bilo na igrišču. Če malo karikiramo, lahko zapišemo, da je Chelsea brez zvezdnikov vrhunskega formata. V klubu danes resda blestijo Frank Lampard, John Terry in Didier Drogba, a Angleža sta bila v moštvu še pred prihodom Mourinha, Drogba pa je eskplodiral prav pod njegovim vodstvom. Največja vrlina Mourinha je bila v tem, da je znal igralce (ki so večinoma izjemni "delavci") izjemno motivirati in povezati v živ organizem, ki je igrišču deloval in zmagoval.

Ko je v to tvorbo (predvsem na željo in/ali ukaz) sprejel zvezdnika svetovnega formata (Andrej Ševčenko, Michael Ballack), se je idila porušila. Abramovič se je vse bolj vpletal v delo trenerja in se jezil, ker naj bil Ševčenko dobil premalo pozornosti in dobrega odnosa, ki naj bi si ga zaslužil. Svoje so dodale še številne poškodbe ter "neatraktivni" nogomet, ki ga je ekipa kazala v zadnjih mesecih. Abramovič je le nekaj dni pred potezo leta od trenerja zahteval, da v naslednjih šestih letih v klubske vitrine pripelje dva pokala v Ligi prvakov.

Grant le maska, kdo prihaja v resnici?
Mourinho, ki vedno želi imeti nadzor nad dogajanjem, je imel vsega dovolj. Vodstvo kluba je na njegovo mesto pripeljalo neznanega Avrama Granta, ki je le nekaj mesecov prej postal športni direktor. Kaj stoji v ozadju? Izbira 52-letnika je zagotovo le začasna rešitev. Grant je deloval le na izraelskem prvenstvu, sploh pa nima ustrezne licence. Vsak trener, ki želi voditi klub v Premier League več kot 12 tednov, potrebuje Uefino pro licenco, ki pa je Izraelec nima. Šolanje traja najmanj eno leto, klub, ki ima trenerja brez te licence, pa sploh ne more dobiti dovoljenja za nastop v Evropi za naslednje leto (aktualen primer v Angliji je Middlesbrough, saj trener Gareth Southgate nima ustrezne licence, a zaradi posebnega dovoljenja svoje zveze lahko klub vodi v državnem prvenstvu). Vprašanje pa je, kdo od vrhunskih trenerjev si bo res upal priti na Stamford Bridge in obuti čevlje Joseja Mourinha?

Svet mu leži pred nogami, bo šel v Inter?
Jose Mourinho je s svojim delom razklal javnost na Otoku. Eni so ga ljubili, drugi sovražili, bistveno pa je bilo, da so ga vsi opazili. Kaj čaka najbolj seksi trenerja po mnenju žensk? Zaradi posebne klavzule s Chelseajem to sezono ne sme delovati v Premier League, prav tako pa ne želi prevzeti portugalske reprezentance. Sam pravi, da ga najbolj vleče v Italijo. Letos pomladi je bil z vodstvom Interja že domenjen, da se bo s klubom pogajal o prestopu, če Chelsea osvoji Ligo prvakov ali če Inter ne osvoji scudetta. Ker se nič od tega ni zgodilo, je poleti ostal v Londonu. Zdaj so se mu v klubu odrekli. Ali torej to pomeni odhod v Inter?

Slavko Jerič