Slovenci so v Stožicah gladko odpravili Slovake. Foto: BoBo
Slovenci so v Stožicah gladko odpravili Slovake. Foto: BoBo
Monika Potokar in Sara Planinšec
Monika Potokar in Saša Planinšec sta bili med najboljšimi v slovenski reprezentanci. Foto: EPA
Slovenski odbojkarji ugnali Slovake

Slovenci so tekmo odigrali za zaprtimi vrati. Prvi niz so dobili, potem ko so z obrambami Janija Kovačiča ušli na 20:17. Mitja Gasparini je nato dosegel tri zaporedne ase, Tine Urnaut pa je poskrbel za zmagovito točko (25:18).

Čebulj dosegel 15 točk za Slovenijo
Drugi niz je bil bolj izenačen. Slovenci so se že odlepili na 20:17, a so se Slovaki približali le na točko zaostanka. Končnica je spet pripadla Sloveniji za zmago s 25:23. Še najlažje delo so imeli varovanci Andree Gianija v tretjem nizu, ko so se odlepili na 18:9, nato malo popustili, a niz zanesljivo dobili s 25:20. V slovenski vrsti je bil s 15 točkami najučinkovitejši Klemen Čebulj, Mitja Gasparini jih je dodal 12.

V soboto še ena tekma ob 18.00
Slovenski selektor je vse tri nize odigral z Dejanom Vinčićem na mestu podajalca, s sprejemalcema Tinetom Urnautom in Klemnom Čebuljem, blokerjema Alenom Pajenkom in Danijelom Konciljo, s korektorjem Mitjo Gasparinijem in liberom Janijem Kovačičem. Druga tekma proti Slovaški bo v soboto, prav tako ob 18. uri.

Slovenke v polfinalu Evropske lige
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca pa je v svoji peti tekmi skupine C Evropske lige v Megalopolisu ugnala Grčijo s 3:0 (21, 13, 23) in si že krog pred koncem zagotovila prvo mesto v skupini in s tem polfinale lige. Slovenke so igrale sproščeno in bolj ali manj gladko dosegle zmago, ki jim je zagotovila nastop v polfinalu, za katerega se še ne ve, ali ga bodo igrale na zaključnem turnirju ali s tekmami doma in v gosteh. Tina Grudina je dosegla 13 točk, Monika Potokar in Sara Planinšec pa po 9.

Najdič zadovoljen z zmago
"Začeli smo previdno, videla se je nervoza po včerajšnji slabši predstavi. A smo hitro ujeli ritem, začeli delati menjave, nismo več dobivali serij točk na njihov servis. Začel se je vračati tudi naš servis, ki je bil že na prvi naši medsebojni tekmi ključnega pomena. Zadovoljen sem z zmago, s tem so potrdili prvo mesto, kar pa ne pomeni, da ne bomo iskali slabših stvari, ki so sicer bile na današnji tekmi in da proti Romuniji ne bomo startali na zmago. Čeprav najbrž ne bomo igrali z najmočnejšo postavo. Pripravljam nekaj sprememb, o katerih zdaj še ne bi,"
je ocenil selektor Bruno Najdič.

Slovenski odbojkarji ugnali Slovake