ZDA so obrambo naslova in naskok na peto zaporedno zlato začele z zanesljivo zmago nad Srbijo, ki sodi v najožji krog favoritov za kolajne, toda po pripravljalni tekmi v Abu Dabiju tudi v Franciji niso bili kos izvrstni ameriški zasedbi. Južni Sudan piše olimpijsko zgodovino. Član Fibe je šele 11 let, pa že igra pod petimi krogi, za sabo pa ima samo en nastop na svetovnem prvenstvu in AfroBasketu. Toda afriška reprezentanca iz države, kjer ni pokritih igrišč, je odlično začela v Lillu in ugnala Portoriko, ki po 20 letih znova igra na olimpijskih igrah, nanje pa se je uvrstil po zmagi na domačem kvalifikacijskem turnirju.

Nikola Jokić je bil proti Portoriku odličen. Foto: Reuters
Nikola Jokić je bil proti Portoriku odličen. Foto: Reuters
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Srbi so zagospodarili na parketu od prve minute dalje. Uvodno četrtino so dobili z dvomestno razliko, ko so dali še enkrat več točk od Portorika. Orli so praktično ves čas višali razliko do končnih 41 točk, kar je bilo tudi največ na srečanju. Dvoboj je bil praktično odločen že v prvem polčasu. Odlično so svetovi podprvaki opravili delo v obrambi. Povsem so zaustavili najnevarnejšega portoriškega košarkarja Joseja Alvarada, ki je dal le dve točki. Dopustili niso enega uspešnega protinapada, sami pa na ta način dosegli 25 točk. 11 več od tekmecev so jih dosegli tudi po izgubljenih žogah.

Portoriko je iz igre metal le 33-odstotno, Srbija 58-, dominirala pa je pod obročema, kjer je bilo razmerje v doseženih točkah 62:22, v skoku pa 54:24. Izvrsten je bil Nikola Jokić, ki je z metom iz igre 5/7 dosegel 14 točk, ujel je 15 odbitih žog, le podaja pa je zmanjkala, da bi postal četrti košarkar s trojnim dvojčkom na olimpijskih igrah. To je do zdaj uspelo le Aleksandru Belovu, LeBronu Jamesu in Luki Dončiću. Igral je le 23 minut, sedem Srbov pa je doseglo dvomestno število točk. Največ Filip Petrušev 15, prvi strelec obračuna pa je bil Christopher Ortiz z 19.


SKUPINA C

2. krog:
PORTORIKO – SRBIJA
66:107 (12:24, 23:28, 16:27, 15:28)
Ortiz 19, Romero 10; Petrušev 15, Jokić 14 in 15 skokov, Bogdanović in Micić po 13.

Ob 21.00:
ZDA – JUŽNI SUDAN
-:- (26:14, -:-, -:-, -:-)

Lestvica

pravkar