Živa Lavrinc je v ukrivljenem loku pokazala mirne živce in v paru z Dejanom Fabčičem osvojila bronasto medaljo. Foto: Reuters
Živa Lavrinc je v ukrivljenem loku pokazala mirne živce in v paru z Dejanom Fabčičem osvojila bronasto medaljo. Foto: Reuters

Potem ko sta nesrečno izgubila polfinale (zmanjkala je le ena točka), sta se Živa in Dejan po 15-minutnem premoru uspela zbrati za mali finale. Po štirih nizih dvoboja (tekmeca sta bila Indijca Pooja Jatyan in Harvinder Singh) je bila izenačeno (4:4), zato sta se morala Slovenca že tretjič danes reševati v dodatnih strelih. Živci so bili napeti, Fabčič je na indijsko osmico odgovoril z devetico, Živa Lavrinc pa na devetico kar z maksimalnim izkupičkom desetih krogov.

Veselje se je začelo, zadnji slovenski nastop paraolimpijskih iger v Parizu je tako Sloveniji novo medaljo, že 54. v zgodovini. V Parizu je od Slovencev medaljo, zlato, osvojil tudi strelec Franček Gorazd Tiršek.

POI v Parizu: Odločilni trenutki lokostrelskega dvoboja za 3. mesto

V osmini finala sta bila nasprotnika Slovencev Kolumbijca Maria Monica Daza Guzman in Hector Julio Ramirez. Živa Lavrinc in Dejan Fabčič sta bila prepričljiva in slavila s 6:2.

Slovenca sta v četrtfinalu po dodatnih strelih s 5:4 ugnala favorizirano kitajsko dvojico. Zadnji strel je v desetico zadela Živa Lavrinc.

Za finale je zmanjkal en krog
V polfinalu sta se Slovenca merila s Turkoma, ki sta izjemno začela in v prvem nizu dosegla 38 krogov (9, 9, 10, 10). Toda slovenska paralokostrelca sta stopnjevala nastope (33 v prvem nizu, 34 v drugem in 36 v tretjem), tako da sta imela pred zadnjim nizom boljše izhodišče. A to ni pomagalo, turška dvojica je izenačila na 4:4, odločal je skrajšani niz ("shoot-off"), v katerem je imel vsak lokostrelec en strel. Dejanu Fabčiču se je zatresla roka (5 krogov) in čeprav je Živa Lavrinc zadela desetico, sta se v finale za en krog (16:15) prebila Turka.

Kamničanka, ki živi v Švici, je na posamični tekmi prišla do četrtfinala, medtem ko je Fabčič moral priznati svojemu tekmecu v 1/16-finala.