Svindal tudi po porazih ne išče izgovorov ali naglih izhodov iz ciljnih aren. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Svindal tudi po porazih ne išče izgovorov ali naglih izhodov iz ciljnih aren. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tretjo medaljo na teh OI si je prismučal v veleslalomu - na sliki s svojim mlajšim reprezentančnim kolegom, simpatičnim Kjetilom Jansrudom, ki ga je tokrat premagal. Foto: EPA
Millerja je na teh igrah dvakrat za las prehitel: na smuku in v superveleslalomu, ki ga je dobil Norvežan. Foto: EPA
Svindal je veliki kristalni globus osvojil dvakrat. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Z ameriško specialistko za velika tekmovanja in trikratno olimpijsko medaljistko Julio Mancuso ga povezuje intimno prijateljstvo. Smučarja si tudi v Whistlerju medsebojno naklonjenost in izraze podpore izkazujeta tudi prek njegovega bloga in njenega Facebooka. Foto: EPA

O 27-letnemu Norvežanu nikakor ne bo prelitega toliko črnila kot o Bodeju Millerju, a oba bosta s teh olimpijskih igrah odšla s kompletom medalj. In oba sta že dvakrat osvojila skupni seštevek svetovnega pokala.
To ne pomeni, da je visokorasli in lepi olimpijski prvak v superveleslalomu dolgočasen.
Sploh ne - videi, ki jih Aksel objavlja na svojem blogu, kažejo na izredno zabavnega in sproščenega fanta, ki skupaj z drugimi sotekmovalci iz norveškega tabora redno izumlja najbolj nore igrice, s katerimi si krajšajo čas med tekmovalno sezono.
Za letos so tako, denimo, pripravili poklon Michaelu Jacksonu, ko so v kombinezonih in pancerjih zaplesali Beat It na vrhu ledenika. Takojšna uspešnica na YouTubu in Facebooku.
Prvi v postelji, prvi na hribu
A Svindala ne boste nikdar ujeli pri ponočevanju, pri nenadzorovanih izbruhih jeze, pri kletvicah v ciljnem izteku, pri lomljenju palic, pri kontroverznih izjavah ali pri krojenju pravil.
Med tekmami hodi spat ob 18.00 in je prvi na hribu pri ogledih prog, prvi na ogrevanju, prvi na štartu, prvi na treningu, prvi na prostem smučanju.
Je popolni profesionalec, odličen sogovornik, elokventen, prijazen, vedno s fotogeničnim, na pol ukrivljenim nasmeškom na obrazu, potrpežljiv z novinarji, ki ga obkolimo v iztekih, ustrežljiv do oboževalcev, kolegialen do vseh tekmecev.
Zgled športnosti
Ko je v zadnjih zavojih olimpijskega kombinacijskega slaloma odstopil in izgubil skoraj gotovo medaljo, je zmajal z glavo, nato pa se takoj spustil v ciljni iztek in iskreno stisnil roko dobitnikom medalj, Millerju, Kosteliću in Zurbriggnu. Je poosebljenje športnega duha.
Ali, kot je o tem na svojem blogu zapisal nekdanji ameriški trener Greg Needle, ki zdaj dela kot svetovalec za alpsko smučanje: "Če želite pokazati vašim otrokom, kako se pravi športnik obnaša in zakaj šport ni izguba časa, si oglejte teh nekaj sekund. In pokažite vašim otrokom teh par sekund ... je neprecenljivo."
Težko bi našel koga v svetovnem pokalu, ki ne bi maral Svindala. Franz Klammer je v intervjuju za MMC dejal, da je Aksel zanj zvezda, ker "je zelo dober govornik, govori tekoče številne jezike in ima dejansko izjemno osebnost".
"A," dodal, "nima tistega nekaj več, kar ima Bode". Karizma je sicer neotipljiva stvar in se v športu hitro preplete s "showmanstvom", a morda je prav pomanjkanje tistega "nekaj več" tisto, zaradi česar Svindal nikdar ne bo superzvezdnik, kakršen je ekscentrični Američan.
"Pametno" smučanje
Njegovo smučanje je zanesljivo, močno, plod let in let trdega dela, treninga brez ugovorov in "zdravega življenja" (beri: brez tekila shotov noč pred tekmo).
Njegovo smučanje ni ne "lepo" na pogled, ne dih jemajoče, njegova linija ni najbolj direktna ali najdrznejša. A Svindal smuča konstantno odlično, pametno in taktično izvrstno.
In zaradi tega ima na teh olimpijskih igrah tri medalje, skupno 13 zmag (v vseh disciplinah, razen slalomu), tri naslove svetovnega prvaka in še dve drugi medalji s svetovnih prvenstev.
Svindal nikdar ne popušča, z izjemo OI 2006 ima medalje z vseh velikih tekmovanj v zadnjih petih letih, ob dveh velikih kristalnih globusih pa še štiri male.
Ob vsem tem pa še izjemno zgodbo o vrnitvi - potem ko je novembra 2007 strahotno padel na treningu smuka v Beaver Creeku, se je prihodnjo sezono vrnil v svetovni pokal - in osvojil skupno zmago.
Zdi se odporen proti pritiskom, pričakovanjem in floskulam tipa "naslednik norveških legend Aamodta in Kjusa" (še pred prvo olimpijsko medaljo).
V intervjujih nikdar ne želi poudarjati svojih morebitnih zdravstvenih težav, nikdar ne išče izgovorov, za cilj pa si postavi le, kot nam je nekoč dejal: "Smučati hitro!"