Ves trud se je v Whistlerju vendarle izplačal! Foto: EPA
Ves trud se je v Whistlerju vendarle izplačal! Foto: EPA
Tina Maze in Andrea Massi
Andrea Massi je iz Tine Maze napravil vrhunsko športnico! Foto: Radio Slovenija
Tina Maze
Samozavesten spust po progi navzdol ... Foto: EPA
Viktoria Rebensburg
Črnjanki je zlato olimpijsko kolajno za pičle štiri stotinke sekunde speljala Nemka Viktoria Rebensburg. Foto: EPA
Najboljše tri smučarke na olimpijskem veleslalomu.
Slika, ki smo jo v četrtek videli še drugič. Bo brezskrbna Tina po petkovem slalomu na podelitvi rož stala na sredini? Zakaj pa ne ... Foto: EPA
Slovenci na Prešernovem trgu v Ljubljani.
Finalni nastop Tine Maze si je množica navijačev takole ogledala na Prešernovem trgu v Ljubljani. Foto: OKS

Veselje je v slovenskem taboru seveda nepopisno. Poleg slovenske junakinje se veselijo še smučarke, njena ekipa in seveda nepogrešljivi navijači, ki so se s Tino odpravili na drug konec sveta. Prvi pa je za Radio Slovenija pred mikrofon Aleša Smrekarja stopil Tinin trener Andrea Massi.


Andrea Massi, iskrene čestitke. Takšne tekme nisem še nikoli spremljal: en dan ena vožnja, drugi dan druga. Ste zdaj povsem mirni?
Ja ... Mirni ... To je težka beseda. Takšni občutki so zelo močni. Tina je dosegla dve kolajni in to je nekaj neverjetnega. Veleslalom je bil psihološko zelo zahteven, saj se je tekma razvlekla čez dva dneva. Toda Tina je v glavi zelo močna in lahko naredi te rezultate, ki so nekaj neverjetnega!

Kako pa je bilo pred tekmo?
Strategijo smo morali imeti malce drugačno. Pred ogledom smo opravili vožnjo, ker vemo, da Tina ne funkcionira dobro na prvih zavojih. Potem je Tina po ogledu naredila še eno vožnjo na polno in to se nam je očitno obrestovalo.

Ko je prišla v cilj je bila odlična druga. Ste morda že takrat verjeli, da je osvojila kolajno?
Jaz nikoli ne verjamem. Vedno počakam do konca. Seveda smo upali na kolajno in zdaj imamo novo srebrno, ki je vredna zlata.

Upate ponoviti besede, ki ste jih izrekli ob njenem prihodu v cilj?
Hm ... Se ne spomnim, kaj sem rekel (smeh).

Diplomatsko. Andrea, vem, da ste zelo ambiciozni. Pa me zdaj zanima, kakšne bodo priprave za slalom?
Časa za slavje ne bo, Tina bo morala izkoristiti ta trenutek. Je sicer utrujena, ne glede na to, da je bila samo ena vožnja.

No, vseeno se lahko malce poveselite, kajne?
Seveda se bomo in še več!

Smrekar je pred mikrofon dobil tudi Dejana Poljanška, trenerja slovenske reprezentance, Klemna Berganta, vodjo tehničnih disciplin, in Ano Drev, ki je vknjižila najhitrejši čas druge vožnje.

Dejan Poljanšek, tale druga vožnja se je izšla odlično. Kakšni so vaši prvi občutki?
Moji prvi občutki ... Vsekakor vse čestitke Tini za vrhunski rezultat. Odpeljala je vrhunsko vožnjo! Vsi smo zelo zadovoljni in veseli. Kar se tiče pa Ane Drev je pa pokazala tisto, kar je kazala praktično vso sezono. Škoda, ker je začela od zadaj, ampak vseeno smo z nastopom zelo zadovoljni.

Je bilo na štartu čutiti veliko napetosti?
Seveda. Bili smo skupaj na progi, izmenjavali smo si informacije. Ne morem opisati občutkov, to je res enkraten dan!

Klemen Bergant včasih ste bili tudi trener Tine Maze. Vre v vaši notranjosti?
V bistvu smo vsi zelo zadovoljni! Tina ima zdaj drugo kariero. Pred leti v takšnih pogojih in v takšnem položaju ni funkcionirala, tokrat pa je odsmučala zelo dobro. Mislim pa, da Tina še ni rekla zadnje besede.

Ko sva se srečala v gondoli, ste rekli, da bo težko.
Ja, tisto, kar sem zjutraj povedal, ni letelo na Tino. Letelo je na tekmo. Nekaj minut nazaj sem govoril s Atlom Skaardalom (direktor ženskih tekmovanj, op. a.), ki je zaupal, da je bil ves čas v dvomih glede izpeljave te druge vožnje. Toda vse se je dobro izteklo.

Ana Drev, čestitke! Dosegli ste najboljši čas finalne vožnje. Pa najprej nekaj besed o novi olimpijski kolajni za Slovenijo. Se veselite s Tino?
Se veselim, ja. Ne morem vsak dan v živo spremljati slovenske kolajne ne olimpijskih igrah. Super je bilo spremljati. Kar se tiče pa moje vožnje, sem v drugem teku odpeljala najboljšo vožnjo v sezoni. Vesela sem, da sem to pokazala ravno na olimpijskih igrah. Bila sem zelo sproščena.

Seveda pa brez navijačev ne gre. Prav posebne čestitke si zaslužijo tudi oni. Navsezadnje slovenske športnike spremljajo in bodrijo po celem svetu, zato lahko brez obotavljanja rečemo, da so za delček te zmage zaslužni tudi oni. Smrekar je pred mikrofon dobil tri, ki so povedali:

Drago: Verjetno me Celjani poznajo, če ne drugače, pa po mojem glasu. Potovali smo v redu, medalje smo tudi pričakovali. Vsaj eno. Zdaj imamo dve, torej smo normo prekoračili. Ostanemo še jutri in smo se že s Tino zmenili, da bo zlata!
Zlatka: Pričakujemo tretjo medaljo. Tekmo smo spremljali res z živci na koncu, ampak smo zdaj res zelo veseli. Jutri naj bo zlato.
Srečko: To so najbolj pristni dnevi nas navijačev. Da bo tako dobro, si nismo mislili. Stroški, ki smo jih imeli, da smo prišli sem v Vancouver navijat za našo Tino, nas sploh ne zanimajo! Zelo smo zadovoljni in v tem času smo zelo uživali. Tina je sposobna še marsikaj in je v zagonu. Njej in vsem Slovencem doma želimo vse najboljše!