Andrej Stare bo z olimpijskih iger prenašal 17 tekem, od tega dve ženski. Foto: Žiga Culiberg
Andrej Stare bo z olimpijskih iger prenašal 17 tekem, od tega dve ženski. Foto: Žiga Culiberg
Hayley Wickenheiser
Kanada s Hayley Wickenheiser je v Torinu v finalu premagala Švedsko in osvojila zlato olimpijsko medaljo. Foto: EPA
Ana Kobal in Andrej Stare
Stare je priljubljen med novinarskimi kolegi in k njemu se je stisnila tudi Ana Kobal, strokovna komentatorka ženskega alpskega smučanja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Staretova krivulja popularnosti je v zadnjih letih strmo narasla in postal je pravi zvezdnik TV Slovenije. Mnogi ga obožujejo, nekateri ga tudi ne marajo. A bistveno je, da se ob njegovih prenosih nihče ne dolgočasi. Prav mogoče je, da dan po tekmi športni navdušenci več razpravljajo o tem, kaj je spet ušpičil Stare, kot pa da bi se pogovarjali o tekmi. Že pred štirimi leti smo na MMC-ju pripravili prispevek o njegovih jezikovnih bravurah, ki se jih je takrat prijel izraz staretizmi. Z vsakim prenosom je seznam staretizmov daljši ...

Koliko olimpijskih iger ste že spremljali?
To bodo moje 17. olimpijske igre, upam pa, da bom dosegel številko 20. Prvič sem sodeloval leta 1980 v Lake Placidu. Zimske igre imajo drugačno obliko dogajanja kot poletne, imam pa rad ene in druge. Zame so bile olimpijske igre v Naganu na Japonskem zelo uspešne, od poletnih pa sem se najbolje počutil v Sydneyju leta 2000.

Katere športe boste komentirali?
Tokrat samo hokej na ledu, kajti hokejska tekmovanja so v Vancouvru, medtem ko so preostala v Whistlerju, tudi smučarski skoki. Povezave niso najboljše, zato smo se, tudi na moje veselje, odločili le za hokej. Skupaj bomo prenašali 17 tekem, 15 moških in dve ženski. Že četrtič bom prenašal ženski finale. Mislim, da bo hokej v Vancouvru osrednji šport. Kanada je dežela hokeja, prebivalci te druge največje države na svetu se s hokejom identificirajo, zato bodo prekinili Ligo NHL in to bo super spektakel.

Za katero reprezentanco boste navijali?
Najraje imam kanadski hokej, izjemno pa spoštujem tudi igro Švedov, Fincev in Rusov. Med temi štirimi reprezentancami lahko iščemo dobitnike medalj.

Kakšno pa je vaše mnenje o ženskem hokeju? Kdo je trenutno najboljša igralka na svet?
Kanadčanka Hayley Wickenheiser, ki igra med moškimi v tretji švedski ligi. Ženski hokej je v Severni Ameriki izjemno priljubljen. Spomnite se samo, kako so dekleta igrala v zadnjih olimpijskih finalih! Izjemno dobro! Imajo nekoliko prirejena pravila. Igra na telo ni dovoljena, prav tako se ne igra ob ogradi. Vsekakor je ženski hokej pravi šport in sodi na olimpijske igre!

Na ledu tekmujejo tudi umetnostni drsalci. Bi sprejeli izziv in namesto Jolande Bertole komentirali umetnostno drsanje?
Ni problema! Komentiral sem ga na olimpijskih igrah v Calgaryju leta 1988, skupaj s prijateljico Tjašo Andre Prosenc, tako da mi to ne bi predstavljalo posebnih težav.

In zdaj seveda ne moremo mimo vaše legendarne napake, ko ste nekoč v športnih novicah namesto umetnostno drsanje rekli umetnostno drkanje ...
Saj to pravzaprav ni napaka! Že Janez Vajkard Valvasor je v svoji Slavi vojvodine Kranjske napisal, da je bloški smučar pridrkal v mesto. Gre za besedo, ki je razveselila Slovence in še danes, po 26 letih, je to tema vsakega intervjuja.

Kdaj natančno se je to zgodilo?
To je bilo leta 1984, takoj po olimpijskih igrah v Sarajevu. Bral sem šport v TV-Dnevniku v nedeljo in bila je novička o svetovnem prvenstvu v hitrostnem drsanju. Zareklo se mi je, spremenil sem črko in razveselil na milijone Slovencev.

Še vedno ni povsem jasno, ali niste tega storili nalašč? Nam lahko razkrijete to skrivnost?
Ne, naj to še naprej ostane skrivnost!