67-letni Miro Požun se je na prošnjo predsednika pivovarjev Toneta Turnška odločil, da pomaga klubu, ki ga je leta 2004 popeljal na vrh Evrope. Foto: EPA
67-letni Miro Požun se je na prošnjo predsednika pivovarjev Toneta Turnška odločil, da pomaga klubu, ki ga je leta 2004 popeljal na vrh Evrope. Foto: EPA
Alem Toskić
Alem Toskić bi lahko postal junak zmage nad Rhein Neckar Löwnom, a mu je Slawomir Szmal 10 sekund pred koncem ubranil "zicer", nato pa je v naprotnem napadu Patrick Groetzki zapečatil usodo gostov. Foto: Sandi Fišer
Pero Metličić
Pero Metličić se po bledem začetku sezone vzpenja v formi. V Mannheimu je dosegel 4 gole. Foto: Sandi Fišer

To dokazuje sramoten poraz proti Trimu, ki so ga pivovarji skorajda "nadoknadili" v Mannheimu, kjer so pokazali povsem drugačen obraz in imeli zaključno žogo za zmago nad favoriziranim Rhein Neckar Löwnom. Na koncu se jim po dobri predstavi ni izšlo, zato je bilo razočaranje med igralci veliko. "Po tekmi sem igralce prepustil njihovim čustvom. Zaprli so se vase, nekateri so se jezili, drugi so jokali," opisuje turobni sobotni večer v Mannheimu Požun, ki meni, da bo pet tekem državnega prvenstva, kolikor jih še je do konca leta, pokazalo, ali ekipa napreduje ali pa sta bili zmaga nad Chamberyjem in dobra igra v Nemčiji le kratkotrajna učinka šokterapije.


Poraz z "levi" je bil glede na potek tekme grenak, kljub temu pa si kakšne graje vaši igralci najbrž niso prislužili, saj je bila igra morda celo najboljša v letošnji sezoni, kajne?
Jaz sem pričakoval, da bodo fantje po slabi igri proti Trimu dali vse od sebe. Šli smo maksimalno angažirano in borbeno, na obeh straneh je bilo dosti napak. Z igro sem v glavnem zadovoljen, žal pa smo na koncu podrli, kar smo prej gradili.

S katerimi besedmi ste nagovorili igralce v slačilnici?
Po tekmi sem igralce prepustil njihovim čustvom. Zaprli so se vase, nekateri so se jezili, drugi so jokali. Večerja in cel večer nasploh je minil v turobnem vzdušju.

V sredo nerazumen spodrsljaj proti Trimu, le tri dni pozneje pa tako rekoč enakovredna igra proti eni najmočnejših ekip na svetu. Zakaj takšna nihanja, je težava le v motivaciji?
Glavna razlika je v pristopu k tekmi. Liga prvakov prinaša drugačen ambient, več gledalcev, več medijskega zanimanja, medtem ko na srečanjih državnega prvenstva vsega tega ni toliko. Proti Trimu ni bilo namernega podcenjevanja, mogoče pa je bilo kaj podzavestnega. Treba pa je tudi reči, da je Trimo igral pametno in da ni imel kaj izgubiti. Na drugi strani smo bili mi proti koncu srečanja vse bolj nervozni, tako da smo zapravili preveč čistih metov.

Ne glede na zadnja dva poraza, je videti, da ste moštvo prebudili. Več je želje, borbe in volje na igrišču. Kako ste sami zadovoljni z opravljenim delom v teh dobrih 14 dneh?
Nisem zadovoljen, ker nismo dosegli toliko zmag, kolikor smo jih načrtovali. Do konca letošnjega leta je še pet tekem, in te bodo pokazale, kje smo in ali smo se res prebudili.

Kaj je bil glavni problem moštva, ko sta ga prevzeli? Kakšno diagnozo ste mu postavili?
Igralci so bili zelo razočarani, saj niso pričakovali, da bo Noka kar odšel. Sicer pa so nas in nas še pestijo poškodbe. V Chamberyju smo imeli tako za dve igralni mesti le dva igralca, se pravi Nejca Poklarja na srednjem zunanjem in Davida Razgorja na levem krilu. Počasi saniramo poškodbe. Pajovič je sicer zaigral, a se mu vidi, da še ni pravi. Zorman, ki je za to ekipo ključnega pomena, in Kokšarov prihajata na stare tirnice, medtem ko je Metličić dobro igral, pa čeprav zadnje dni ni treniral.

V nasprotju z vašim predhodnikom rotirate praktično vse razpoložljive igralce, kar se je pokazalo za zadetek v polno. Tudi tisti pod Serdarušićem pozabljeni igralci dokazujejo, da lahko Celju v tej sezoni še precej dajo.
Poskušamo iskati čim širše možnosti, čeprav nimamo enakovrednega kadra. Res pa je, da so nekateri dobro izkoristili priložnost.

Po porazu s Trimom ste najprej ponudili odstop, ki ga je vodstvo zavrnilo, nato ste dejali, da boste klub vodili do zadnje tekme letos, to je do 22. decembra, nato pa boste premislili, kako naprej. Še vedno vztrajate pri tem?
S predsednikom smo se po porazu s Trimom usedli za mizo in se dogovorili, da pogodbo - ne glede na izzide - oddelam do konca, to je do 30. junija 2011.