Ivo Milovanovič s svetovnega prvenstva poroča za Televizijo Slovenija. Foto: RTV SLO
Ivo Milovanovič s svetovnega prvenstva poroča za Televizijo Slovenija. Foto: RTV SLO
Kasim Kamenica
52-letni trener iz Goražda ima za seboj bogate izkušnje. Foto: RTV SLO
Jure Natek
Jure Natek meni, da je vzdušje v reprezentanci zdravo. Foto: RTV SLO

Številne poškodbe so ves čas narekovale posebno pozornost selektorja tistim, ki so bili nekako v čakalnici. Trenutno ima Slovenija veliko igralcev, ki so kandidati za reprezentanco, kljub temu pa so vsak del priprav motile takšne ali drugačne poškodbe. Za nameček pa je selektor ob koncu leta dobil legitimni, vendar vsaj zame čudni odpovedi Pajoviča in Vugrinca.

Kamenica dober psiholog
Kasim Kamenica je bil že kot trener mladinskih reprezentanc Jugoslavije znan po tem, da je znal v ekipi pripraviti dobro vzdušje. To lahko potrdita tudi Iztok Puc in Tomaž Jeršič, ki sta bila člana ekipe, ki je leta 1987 na Reki osvojila naslov svetovnih prvakov. Zagotovo bi lahko o tem govorili tudi igralci Prul 67, ki so pod vodstvom sedanjega slovenskega selektorja igrali v polfinalih Lige prvakov in Pokala pokalnih zmagovalcev. Kamenica je znan tudi po tem, da natančno spremlja življenje vsakega igralca in da pravzaprav na tak ali drugačen način natančno ve, koga kaj pesti, komu pomagati, koga grajati ali pohvaliti ...

Na vprašanje, kako se je brez velikega pompa dogovoril s Sergejem Rutenko, da bo igral na položaju organizatorja igre in v obrambi na sredini, je direktor reprezentance Stane Ostrelič pojasnil, da ima sedanji selektor pač drugačen pristop kot prejšnji in da poskuša z vsakim igralcem vzpostaviti neposredni stik. Nekako gre za posebno prijateljstvo z velikim medsebojnim spoštovanjem. Jasno, natančno vsi vedo, da na treningih in tekmah ni popustov za nikogar.

Natek: Smo kar prava klapa
Tudi Jure Natek, eden od junakov zmage proti Tuniziji, je povedal zelo zanimivo misel: "Nismo nerazdružljivi prijatelji, kajti smo pač iz različnih generacij, smo pa na treningu in tekmah skupaj. Smo kar prava klapa" Odveč je modrovati, da je dobro vzdušje ena najpomembnejših osnov za uspešne igre. Strokovnjaki so opozorili, da je tokrat to moč opaziti tudi v igri naše reprezentance. Predvsem v obrambi, ko vsakdo skrbi za svojo nalogo in hkrati pomaga soigralcu. Pred časom je uspešni švedski trener Bengt Johansson na enem od predavanj dejal, da so večkratni svetovni in evropski prvaki prav posebej gojili kult osebne odgovornosti in medsebojne pomoči. Poudaril je, da brez tega zagotovo ni vrhunskega rezultata.

Vsi so premagljivi
Torej v naši reprezentanci je vzdušje pred nastopi v 2. delu 20. SP-ja na visoki ravni. Seveda moramo pričakovati, da Slovenija ne bo samo zmagovala. Tekmeci v 2. delu so vredni spoštovanja, vendar so vsi po vrsti premagljivi. Nemčija, Francija, Islandija in deloma tudi Poljska so reprezentance, ki morajo biti za naše velik izid in motiv. Z vsemi so že igrali, z vsemi so že zmagali in izgubili, moj občutek pa je, da je tokrat pri naših fantih izrazito poudarjena želja po uspehu, po odmevnem, če hočete zgodovinskem rezultatu. Osebno bom zadovoljen že s tako borbenim pristopom kot proti Tuniziji in verjamem, če bo res tako, da lahko padejo tudi take rokometne velesile kot sta Francija in Nemčija, pa tudi Islandija in Poljska.

Ivo Milovanovič