Ivo Milovanovič se je udeležil veliko športnih tekmovanj. Foto: RTV SLO
Ivo Milovanovič se je udeležil veliko športnih tekmovanj. Foto: RTV SLO
Wissem Hmam
Wissem Hmam je močno tunizijsko orožje. Foto: EPA
Niko Markovič
Niko Markovič je s Kuvajtom enkrat že igral proti Sloveniji. Foto: RTV SLO

Toda na SP-ju v rokometu, bolj natančno v Wetzlarju, ni tako. Nekaj dejstev: na akreditacijo smo čakali slabo uro. Nihče nas ni pogledal, kaj šele kaj vprašal. Preprosto smo čakali pred pisarno.

Novinarsko središče še zaprto
Po opravljeni akreditaciji sva se z našim strokovnim komentatorjem Urošem Šerbcem sprehodila do novinarskega središča in hitro spoznala, da stoli na mizah, razmetane škatle in neurejeni papirji pomenijo, da je t. i. press center še zaprt. Dobrih 24 ur pred začetkom SP-ja!

In na koncu še poslastica. Prostor za komentiranje za TV Sloveniija je v višini enega izmed šestmetrskih prostorov. Še nič hudega, toda pred njim je steber in dejansko nič ne vidiš na igrišče. To pa je zelo hudo in narobe. Morda bo kdo pomislil, da je vse to agencija, ki skrbi za TV, pripravila zastonj. Kje pa, TV Slovenija je seveda to lepo plačala. In še mimogrede: v Wetzlarju so samo štiri države s svojimi poročevalci in prostora je dovolj za vse. Samo zdravo pamet je treba uporabiti! S podobnimi težavami so se srečali tudi kolegi iz drugih držav in naš skupen sklep je, da tudi Nemčija tokrat ni taka, kot smo pričakovali!

Favoriti so jasni
Sicer pa k tekmovalnemu delu. V skupini A sta favorita Tunizija in Slovenija, po napovedih naj bi bil Kuvajt tretji, Grenlandija pa četrta. V hotelu, kjer prebivajo ekipe, sem srečal tudi Nika Markoviča, našega rojaka in zdajšnega selektorja Kuvajta in nekdanjega selektorja slovenske reprezentance, ter Seada Hasenefendiča, selektorja Tunizije in nekdanjega trenerja Celja Pivovarne Laško. Z obema bi se lahko pogovarjal ure in ure in oba ob vsakem srečanju ponudita številne informacije in razmišljanja.

Nika Markoviča, ki je s Slovenijo na SP-ju 2003 dosegel do zdaj najboljšo uvrstitev (11. mesto), že več kot tri mesece ni bil doma v Žalcu in bo takoj po SP-ju v Sloveniji preživel mesec dni odiha. Hasenefendič je bil zelo skrivnosten in ni potrdil, da se pogovarja s Celjem Pivovarno Laško.

Kamenica uvaja vojaški red
V soboto in nedeljo ni bilo rednih novinarskih konferenc naše reprezentance, tako da sta vojaški red in disciplina, ki ju je za vse (tudi novinarje) napovedal selektor Kamenica, veljala le zanj, njegove sodelavce in seveda igralce.

V Wetzlarju bomo kmalu dobili okrepitve iz Slovenije. Ne igralske, temveč funkcionarske in navijaške. Po seznamu gostov v našem hotelu naj bi že na prvo tekmo prišla Polde Kalin, generalni sekretar RZS-ja in povsod prisotna dr. Marta Bon, predsednica strokovnega sveta pri RZS-ju, pozneje pa napovedujejo še pomebnejše člane vodstva RZS-ja s predsednikom Debeljakom na čelu.

Slovenci naj bi želi simpatije
Najbrž se bodo igralci bolj razveselili kakih 100 slovenskih navijačev, ki znajo pripraviti prijetno vzdušje in ki bodo zagotovo pridobili tudi simpatije nemških ljubiteljev rokometa. Če lahko verjamem napovedim, potem bo večina izmed 5.000 gledalcev v prijetni dvorani Mittelhessen navijala za Slovenijo.

Ivo Milovanovič