David Špiler se je začel z rokometom resneje ukvarjati v Tržiču, nato pa kariero nadaljeval v Termu. Foto: RTV SLO
David Špiler se je začel z rokometom resneje ukvarjati v Tržiču, nato pa kariero nadaljeval v Termu. Foto: RTV SLO
David Špiler
Z mladinsko reprezentanco je bil na EP-ju podprvak, na SP-ju leta 2003 pa tretji. Takrat je bil razglašen tudi za najboljše levo krilo prvenstva. Seveda se je hitro zanj našlo mesto tudi v članski reprezentanci. Foto: EPA

Pred njim in Rokom Ivančičem je zelo zahtevna naloga. Na mestu srednjega zunanjega igralca, ključnem položaju pri organizaciji napada, bosta na spektaklu v Nemčiji morala nadomestiti odsotnost poškodovanega Uroša Zormana, zvezdnika Ciudad Reala, ki je sodeloval pri vseh vidnejših uspehih slovenskih vitezov na največjih tekmovanjih. Po njegovi odpovedi so se mnogim kot hišica iz kart začele rušiti sanje o četrtfinalu, kamor se Slovenci na svetovnih prvenstvih še nismo zavihteli.

Tokrat odloča kolektiv, ne posameznik
"Ne bo toliko odvisno od enega posameznika. Mogoče je tudi zaradi tega prišlo do padcev, ker ima vsak lahko slab dan. Če Urošu ni šlo, je cela ekipa nazadovala. V tem je naša prednost, ker bomo bolj kolektivno odigrali," pred prvo tekmo z Grenlandijo miri navijače član Celja Pivovarne Laško, kjer ga zadnje pol leta po selitvi iz slovenjgraškega Preventa na položaju organizatorja igre brusi klubski in reprezentančni trener Kasim Kamenica.

Srednji zunanji je bila vedno moja želja
To je bil tudi eden izmed vzrokov za Špilerjevo selitev v Zlatorog. "Igranje na srednjem zunanjem je bila vedno moja želja, zato sem tudi prišel v Celje. Še vedno imam rezerve, vendar moram biti zadovoljen, da dobivam toliko priložnosti," o prilaganju na nov položaj, potem ko je večino kariere odigral na levem krilu, poudarja 24-letni Špiler.

Kdo bo skriti adut?
In koga Gorenjec v prenovljeni reprezentanci, kjer je v dozdajšnjih 31 nastopih dosegel 54 zadetkov, vidi kot skritega aduta? "Težko je reči. Nekaj igralcev v naši reprezentanci je neznanka: Ivančič, Kavaš, jaz … Upam, da se bo vedno našel eden, ki bo potegnil naprej."

Veliko bolj konkreten je bil pri napovedi o glavnih favoritih prvenstva: "Krog ostaja isti: Hrvati, Španci, domačini Nemci. Jaz stavim na te tri. Mislim, da se bo eden izmed teh veselil lovorike."

Ž. K.