Slovenija in Španija sta se drugič pomerili na olimpijskih igrah. Španci so bili tako kot v Atenah znova boljši. Foto: Reuters
Slovenija in Španija sta se drugič pomerili na olimpijskih igrah. Španci so bili tako kot v Atenah znova boljši. Foto: Reuters

11:8 so Slovenci, ki četrtič igrajo na olimpijskih igrah, vodili po prvi polovici obračuna. Čvrsta je bila v prvem polčasu obramba, razpoložen vratar Klemen Ferlin, kombinatoren pa je bil tudi napad. Po zelo spodbudni prvi polovici obračuna pa je bila slika v drugem precej slabša. Po prihodu iz garderobe so Španci zaigrali bistveno bolje, predvsem pa so Slovenci naredili preveč napak. Izgubljene žoge so tekmeci znali kaznovati.

Izključitev Bombača pri vodstvu s 14:11 morda ključni trenutek tekme proti Španiji

Le osem golov so dobili v prvem polčasu, v prvi polovici drugega pa kar 11. Devet minut vmes varovanci Uroša Zormana niso dali gola, tekmeci pa so s serijo 5:0 prevzeli pobudo. Ko so si priigrali tri gole prednosti, Slovenci njihovega vodstva niso več ogrozili. Odličen je bil v vratih Gonzalo Perez de Vargas, ki je zbral 15 obramb, deset od tega v drugem delu. Aleix Gomez je bil s sedmimi goli prvi strelec tekme, pri Sloveniji je bil s petimi najboljši Dean Bombač, vse je dal s sedmih metrov v prvem polčasu.

Naslednja tekma Zormanovo vrsto čaka v ponedeljek, ko se bo pomerila s Hrvaško, zatem pa še v sredo s Švedsko, v petek z Japonsko in za konec skupinskega dela v nedeljo, 4. avgusta, z Nemčijo. V četrtfinale se bodo uvrstile štiri reprezentance.

Prvi slovenski zadetek na igrah je dosegel Tilen Kodrin v tretji minuti, potem ko so v prvem napadu Zormanovi varovanci zapravili žogo. Sedma minuta je tekla, ko so po izključitvi Boruta Mačkovška Španci prvič povedli, toda hitro je Slovenija odgovorila in po zaslugi dobre obrambe prevzela pobudo. V 15. minuti je po tretji zaporedni obrambi Klemna Ferlina Aleks Vlah z drugim golom v nizu priigral dva gola prednosti (6:4).

Toda tudi v vratih Španije je bil razpoložen Perez de Vargas. Čeprav so Slovenci s kombinatorno igro nekajkrat lepo izigrali tekmečevo obrambo in prišli do ugodnih položajev za zaključek, so bili v zaključkih na črti premalo zbrani oziroma je bil čuvaj mreže Barcelone na mestu.

Pogovor z Mačkovškom po tekmi s Španijo

Španci so kaznovali tudi drugo slovensko izključitev, ki si jo je prislužil Kodrin, in Alex Dujshebaev je zadel za prvo špansko vodstvo po 18 minutah. Toda zaključek polčasa je bil popolnoma v znamenju Slovencev. Ko sta bila naenkrat izključena Javier Rodriguez in Jorge Maqueda, so povedli z 10:8, potem pa je bil še petič s sedmih metrov uspešen Bombač.

Slabše so Slovenci odprli drugi polčas. Zapravili so prve tri napade, Španci pa so po zadetku Daniela Dujshebaeva v četrti minuti nadaljevanja prišli na le gol zaostanka. Toda hitro je Zormanova zasedba strnila vrste. Čeprav je bil izključen Jure Dolenec, je v 38. minuti po lepi Bombačevi podaji Blaž Blagotinšek zadel za 14:11. Zatem je zapravila napad za +4, potem pa si je dvominutno kazen prislužil Bombač.

V manj kot treh minutah so s serijo 3:0 Španci izenačili. Maqueda je v 44. minuti povedel, nato je dva slovenska napada zapored z obrambama zaustavil Perez de Vargas, sledili sta še dve izgubljeni žogi in rokometaš Kilec je dve minuti kasneje v protinapadu zadel za 19:16. Po minuti odmora Zormana so njegovi varovanci zapravili še dva napada, toda tudi Španci so bili neuspešni, Kristjan Horžen pa je prekinil njihovo serijo 5:0 in skoraj devetminutni slovenski strelski mrk.

Pogovor z Dolencem po tekmi s Španijo

Slovenija je po golu Kodrina prišla na -1, potem pa sedem minut pred koncem zapravila napad za izenačenje, ko je žogo izgubil Zarabec. Mačkovšek je, ko je ostalo še pet minut, sam prišel pred Pereza de Vargasa, ki se je izkazal z novim posredovanjem, na drugi strani pa je bil Gomez s sedmih metrov uspešen za +3. Blaž Janc je dobro minuto do konca zapravil napad, ki bi ohranil Slovenijo v igri, v protinapadu pa je špansko zmago takoj zatem potrdil Daniel Fernandez.

Martinović v zadnjih sekundah preprečil japonsko senzacijo

Hrvaška, naslednji nasprotnik Slovenije, je v dramatičnem dvoboju s 30:29 premagala Japonsko. Japonci so prvi polčas dobili za pet golov in na začetku drugega povedli za šest. A Hrvati so se v končnici zbrali in napravili preobrat. Hrvaški junak je bil Ivan Martinović, ki je zabil zmagoviti gol v zadnjih sekundah tekme.


ROKOMET, moški, skupina A, 1. krog:
ŠPANIJA – SLOVENIJA 25:22 (8:11)

Španija: Perez de Vargas, Corrales, Maqueda 3, A. Dushebaev 2, Garciandia, Serdio, Casado 2, Gomez 7 (3), Tarrafeta 1, Sanchez Migallon, D. Dushebaev 5, Odriozola, Fernandez 4, Rodriguez 1.

Slovenija: Ferlin, Lesjak, Blagotinšek 1, Henigman, Janc 2, Dolenec 1, Slatinek Jovičić, Kodrin 4, Zarabec 2, Horžen 3, Bombač 5 (5), Mačkovšek 1, Novak 1, Vlah 2.

Sedemmetrovke: 3/3; 5/5
Izključitve: 6 min; 10 min.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

HRVAŠKA – JAPONSKA 30:29 (13:18)

Ob 19.00:
NEMČIJA – ŠVEDSKA


Skupina B, 1. krog:
MADŽARSKA – EGIPT 32:35 (15:19)

Ob 16.00:
NORVEŠKA – ARGENTINA

Ob 21.00:
DANSKA – FRANCIJA